Pokúsim sa v skratke opísať svoju situáciu.
Pracujem v azylovom dome. Všetci klienti musia byť sebestačný, to znamená, vedieť sa sami vykúpať, umyť, proste existovať bez pomoci. Občas maximálne dopomôcť. Máme klienta, ktorý má zápal pľúc, je na izbe s ďalšími 15. Leží, takmer neje, nehýbe sa. Má plienku. Vedúca po mne chce, aby som skontrolovala a prípadne vymenila plienku..ja toto odmietam z toho dôvodu, že toto nie je domov dôchodcov. Ale nemám gule na to jej to povedať takto priamo. Príde mi to drzosť od nás vyžadovať takéto veci, ak by som chcela meniť plienky, tak sa zamestnam v domove dôchodcov. Kolegyňa je tiež riadne vytočená. Ide to tu od 10 k 5.
Ďalším problémom sú kolegovia, konkrétne manželský pár. Robia zle kde sa dá, snažia sa pred vedúcou pôsobiť dojmom, že len ono vedia všetko najlepšie a že sú nepostrádateľní a my s ostatnými nič nevieme. Pchajú sa jej do zadku.
Neviem či sa mám snažiť to tu ešte vydržať alebo radšej skončiť.
Pokiaľ to nemáš v náplni práce tak by som to nerobila, máš opatrovateľský kurz?, veď keď pani vedúca chce nech to robí aj ona.Je mi ľúto toho človeka ,ale nedokázala by som to.Ak je v zlom zdravotnom stave nemal by byť v nemocnici alebo inom soc.zariadeni?napr.dss
@darinka60 Áno, mal. Je ale bezdomovec a takých len tak do domova dôchodcov nevezmú, navyše nemá ani dôchodok, takže by si ho nemal z čoho platiť..nie je nikde preňho miesto. A vedúcej je ho ľúto (aj mne), ale dá ho na starosti nám. Nie je moja náplň práce meniť klientok plienky, majú byť sebestačný. Z nemocnice ho pustili s dvomi baleniami antibiotík a starajte sa vy. Asi tak.
Kolegyňa sa už s vedúcou chytila a vedúca sa o nej vyjadrila, že nemá srdce a že taký človek tu nemá čo robiť. Ale má pravdu kolegyňa, my nie sme domov dôchodcov. Vedúca sa ho ale nechytí, hlavne že má reči.
Nech pošle vymeniť plienku tých dvoch, čo sa tvária nepostradatelne. ...
@jesenzima To sú jej kamoši 😁 Oni sa cítia, že majú nad nami moc.
U nás je bohužiaľ ten problém, že tu si to tak nastavili. Kolegyňa niektorých klientov aj kúpala,čo vôbec nie je naša náplň práce - ako som písala, nie sme domov dôchodcov. A teraz to vyžadujú aj odo mňa. Ja to samozrejme nerobím, majú byť samostatní. Proste si nenechám skákať po hlave a to je kameň úrazu. Tak rozmýšľam, či radšej neodísť ako sa tu s nimi stále dohadovať.
Určite to nerob.. potom sa to stane štandardom..
@buberova Už sa to stalo a práve ja som tá ktorá upozorňuje na to, že toto takto fungovať nemá. Berú sem klientov, ktorí potrebujú byť v domove dôchodcov, ale vedeniu je to jedno, za každého klienta majú peniaze a je im jedno, že sa nevedia sami o seba postarať, dajú ich na starosť nám.
určite odísť...
Normálne jej to písomne oznám, nemáš na to kvalifikáciu ani v popise práce a hotovo. Keď ťa vyhodí, môžeš to ďalej riešiť, alebo to necháš tak, veď aj tak by si odišla, tak nemáš čo stratiť.
no dobre.... a ked nema zapal pluc, tak je sebestacny? ci je to len kvoli tomu zapalu pluc? pride mi to take... kus...no... keby niektory klient spadol na zem, tak mu nepomozes vstat, ked ma byt sebestacny?
Odišla by som. A ak by mne vedúca povedala ze nemám srdce tak nech to urobí ona keďže ho ma väčšie ako ja
@salome123 Trošku pletieš hrušky a jablká.
@sense Asi áno, nemá to zmysel, urobili si tu z nich malé bábätká. Ale ja sa toho nemienim zúčastňovať.
Chudák človek ☹ . Dávno by bol v nemocnici, dnes človek, ktorý potrebuje starostlivosť je na obtiaž. A ešte keď nemá peniaze... "Krásny svet".
@lulu5 Je to bohužiaľ tak, v nemocnici ho nechcú, do domova ho tiež nemôžeme dostať, LDN ho tiež odmietla. Nemáš peniaze = nemáš starostlivosť.
A áno, je mi na obtiaž, pretože ja nie som opatrovateľka.
@lulu5 to nie je krásny svet!!! Ten človek potrebuje utriet kus hovna z riti. Na to nie je nemocnica, ani zdravotnícky personál. Na to je rodina. Ale ten človek zrejme žil tak, ako aj skončil a rodina sa nanho vykašlala. Takže veľkú zásluhu na svojom stave a živote má ten človek. Kto si ako zariadil život, tak má. Bohužiaľ doplatí tu na to ten personál. Autorka- nie, pokiaľ to nie je v mojej pracovnej náplni, neutierala by som. Treba ho čo najskôr zmobilizovať, aby sa vedelo o seba postarať sám..
@stvura Si zlatá,ďakujem 🙂 Ja som do tejto práce nastupovala s tým, že som vedela s akým typom ľudí budem pracovať. Vedela som, že mnohí z nich sú na vozíčku, nemajú nohu/nohy. Podmienku ubytovania však stále je, že musia byť samostatní. Nie sme ldn a ani domov dôchodcov. Nie sme zdravotníci. Nemáme na to odbornosť. Nesmieme ani podávať lieky, napriek tomu podávame. Priznám sa, že ja nemám žalúdok meniť plienky ľuďom,. ktorí sa nekupali dva mesiace. A necítim sa byť preto zlým človekom. Bola tu pedikérka, baba z kurzu. Zľakla sa a odišla. Nemám jej to za zlé, ich nechty sú v príšernom stave. Ale akosi mám toho už dosť, pretože robím prácu, ktorú robiť nemám a keď sa sťažujem, tak som ešte zlá a bezcitná.
@stvura A ešte mi tu splietajú o tom, že ak by klient spadol tak by som mu nepomohla, keďže to nemám v náplni práce. Fakt ani neviem ako na toto reagovať.
Keď má zápal pľúc a nie je schopný sa sám ani najesť, ani vy..., nemal by byť v nemocnici?
@h2 Mal, ale v nemocnici ho nechcú, vraj tam nepotrebuje byť. A že nemajú voľné miesta. Čo je hlúposť, podľa mňa.
Nie je to tvoja náplň práce a hotovo. Nerob to. Nech sa o neho postará vedúca keď má také reči. To by sa jej páčilo aby ste to robili vy a ona nemá problém. Uvidíš keď odmietneš aj ty aj kolegyňa a bude to musieť robiť ona, ako hneď začne tento problém riešiť že ten pán do tohoto zariadenia nepatrí.
Autorka, ja to poviem tak. Ja som sestricka s vyse 20 rocnou praxou z tazkych oddeleni v nemocnici. Leziaka v pohode umyjem a prebalim Sama.
Teraz ale pracujem ako district nurse a chodim po pacientoch , picham injekcie, robim prevazy a podobne.
Ked je pacient pokakany, tak ho v tom jednoducho necham. Na toto treba v UK oficialne Dave sestry a ja koli dobremu skutku o chrbat nepridem.
Azylovy Dom nech si zaplati opatrovatelku, na umyvanie sestru nepotrebuje.
Ako ste finančné ohodnoteni? Takúto,,spinavu" prácu by som nerobila ani za 2tis mesačne. Pri 4tis by som sa už možno premohla......
Ak by spadol tak to je niečo iné. To je podanie prvej pomoci. Takže nech ťa prestanú citovo vidierať aký si zlý človek, pretože nie si.
Dnes vedúca oznámila, že kolegyňa u nás bude končiť, že si nepraje pracovať s takým človekom. Vážne hrozné, kolegyňa si vzala radšej PN ako prebalovať a kúpať toho klienta. Ja zvažujem oznámenie vyššie. Z azylového domu urobila ldn.
Hľadaj novú prácu a odíd. A ešte by som jej všade napísala recenzie, že vedúca núti robiť práce ktoré sú nadramec. Nech ďalší uchádzač vie do čoho ide.
Azylovy domov nie je domov dochodcov. Ano treba sa ozvat, a nie, ty nie si zdravotna sestra, aby si menila plienky. Hladala by som nieco ineho, najdes verim raz dva...