Ahojte chcela by som sa Vás opýtať či mám nejaký nárok na príspevok ak som si našla prácu sama ale 60km od môjho bydliska.Počas mojej nezamestnanosti som nepoberala nič.Ďakujem vopred za všetky odpovede 🙂
Ja som to riešila pred 3 rokmi, možno sa podmienky zmenili.
Mala som na výber dve možnosti: buď by mi preplatili cestovné náklady (do neviem akej maximálnej sumy), alebo prispievali pol roka na bývanie maximálne sumou 200€ (po splnení podmienok - musela som si nájsť bývanie - podnájom na svoje meno, zmeniť si prechodný pobyt, v zmluve muselo byť rozdelené koľko sú výdavky na energie a koľko za byt /uplatnila som si teda na byt/ atď...)
Najlepšie je spýtať sa na úrade, nakoľko sa tieto dávky stále menia.
Preplacali mi cestovné naklady do vysky 60e mesacne. Ale neskutočná birokracia. Tolko papierovaciek, vsetky listky fotiť a lepiť. Potvrdenie od zamestnávateľa kazdy mesiac...a prispievali len pol roka. Spýtaj sa na urade prace
Ano preplacaju dochadzanie, cez paragraf 53(ak ste boli na UP evidovana najmenej 3 mesiace) alebo 54(projekt). Treba potvrdenie od zamestnavatela o mieste vykonu prace, ak je ine ako na pracovnej zmluve. A kazdy mesiac Vam, potvrdi zamestnavatel kolko dni ste boli za predchadzajuci mesiac v praci a plati sa na den podla km.
paragraf 54 ods. 1 písm. a) zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
https://www.upsvr.gov.sk/narodne-projekty-oznam...
od 51km do 60km je to 4,22€ za odpracovaný deň
a paragraf 53
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...
ano, mali by preplacat cestu, ona ti vytlaci takych milion papierov to vypises, donesies a budu ti to posielat alebo je potom moznost toho prispevku na byvanie, to uz potom na tebe, ze co je pre teba vyhodnejsie ale asi to cestovanie kedze sa predpokladam nechces stahovat
@lubbi1 @balkica Niečo som si čítala na nete ale pôjdem sa opýtať 🙂 no popravde idem na intrák do mesta pretože bývam na dedine a domov by som sa nedostala.Čiže z mesta budem dochádzať do druhého mesta+ budem bývať na internáte.A nejdem sa sťahovať priamo na miesto kde budem pracovať lebo by ma to finančne vyšlo rovnako kedže robím krátky/dlhý a mám tu priateľa a je tam drahšie ubytovanie.Na úrade som bola 2 mesiace tak sa opýtam.Máme tam celkom ochotné panie úradníčky tak uvidím.
@daniell_ka tak ked len 2mesiace tak potom ten paragraf 54. A je jedno kde budete byvat, daju Vam z miesta trvaleho pobytu do miesta vykonu zamestnania, cize okolo 85€ mesacne budete dostavat jeden rok 👌👌
@daniell_ka ja som to riešila síce asi 10 rokov dozadu, ale áno, príspevok na dochádzanie za prácou som dostávala. Musela som každý mesiac dokladovať náklady. Skús sa spýtať priamo na ÚPSVAR, určite poradia .