Mám nárok na odstupné a podporu v nezamestnanosti?

alubinka
29. apr 2012

od septembra 2008 mam pp na dobu neurcitu..
v aprili 2009 som podpisovala dohodu o zmene pracovnych podmienok.. zmena bola v tom, ze tyzdenny pracovny cas bol dohodnuty na 10 hodin s nerovnomerne rozvrhnutym pracovnym casom, hodinova mzda 2,04eura..
firma zanikla, preto ma zaujima ci po skonceni RD (az o rok) mam narok na odstupne.. ak ano tak v akej vyske? podla coho sa bude vyratavat?
ak si dovtedy nenajdem nove zamestnanie mam narok na podporu v nezamestnanosti?

zalka
29. apr 2012

@alubinka
nárok na podporu ti vznikne ak v posledných 3 rokoch máš 730 dní poistenia. Do poistenia sa berie aj rodičovská dovolenka, ak si v zamestnaneckom pomere.

Som zmätená, píšeš že firma zanikla, tj. asi si už dostala výpoveď, over si či si nahlásená ako zamestnanec na SP, či na teba nezabudni.

alubinka
autor
29. apr 2012

@zalka stale som v zamestnaneckom pomere, vypoved mi este nedali, aby som bola konkretna- firma nezanikla, ale nemaju v plane prevadzku znovu otvorit..
cize podporu budem mat, je este nejaka sanca zvysit si ju?

zalka
29. apr 2012

@alubinka
Ano je šanca si ju zvýšiť, napríklad tým, že po ukončení RD , nastúpiš do zamestnania a budeš čerpať 1 deň dovolenku, a ostatné dni si dáš preplatiť. Tým pádom sa Ti podpora bude rátať z toho jedného dňa.

alubinka
autor
29. apr 2012

@zalka a vznikla mi nejaka dovolenka pocas materskej a rodicovskej? pretoze na poslednej vyplatnej paske som teraz objavila, zevraj som posledny mesiac vycerpala celych 20 dni dovolenky a zostatok bol nulovy! (samozrejme ze som dovolenku necerpala)

sisaha
29. apr 2012

@alubinka skoda, ze si si to nevsimla este vtedy, ked si pasku dostala a neriesila to na mieste. Ale urcite ti nejaka dovolenka vznikla pocas trvania materskej (nie rodicovskej) dovolenky. Informuj sa, nechaj sa na ten jeden den zamestnat a zbytok s odstupnym preplatit 😉

zalka
29. apr 2012

@alubinka
Napíš dátum nástupu na materskú a dátum skončenia materskej, upozornujem potrebujem vedieť materskú a nie rodičovskú dovolenku.
A tá výplatná páska je z akého obdobia?

alubinka
autor
29. apr 2012

17.januara 2010 nastup na matersku..
vyplatna paska je z novembra 2009- v ten mesiac som nastupila na pn..

zalka
29. apr 2012

@alubinka
No a v roku 2009 si nečerpala dovolenku? Počas tehotenstva?

No to neva, za rok 2010 Ti vznikol nárok na celú dovolenku, takže momentálne máš minimálne 20 dní. Jeden vyčerpaj a zvyšok si daj preplatiť. Tým sa Ti zvýši VZ a dostaneš vyššiu podporu v nezamestnanosti.

hela995
10. máj 2012

Ahoj, ja som pred 2 mesiacmi nastúpila po MD do práce, ale zistila som, že sa zmenili podmienky, ktoré mi nevyhovujú. Chcela by som vedieť, či by som mohla získať nárok na odstupné aj podporu v nezamestnanosti. Viem, že ak dám výpoveď sama, odstupné nedostanem, ale na podporu tiež nemám nárok, ak mám odpracovaných 20 rokov v jednej firme? Zároveň chcem porosiť o radu: ak by som si našla brigádu do 30 hod. týždenne, môžem čerpať podporu v nezamestnanosti ak by priznali? ĎAKUJEM

zalka
10. máj 2012

@hela995
Nárok na podporu má každý kto v posledných 3 rokoch bol poistení 730 dní. Určite máš odpracovaných 20 rokov?
No podľa všetkého nárok na podporu TI vznikol, podpora je 50% z priemernej hrubej mzdy .

A čo sa týka brigády, ak je človek evidovaný na UP tak môže zarobiť za mesiac maximálne 139,90 eur v hrubom. Ak zarobí viac, tak ho z UP vyradia. Počas poberania podpory môžeš pracovať na brigádu, ale nemôžeš zarobiť viac ako 139,90 eur v hrubom.

carry27
24. máj 2012

Dobrý deň prajem,chcem sa s Vami poradiť,ohľadom dávky v nezamestnanosti. Môj druh je momentálne nezamestnaný od 5. marca 2012,vraj má nárok na podporu v nezamestnanosti kedže má odrobené 2 roky z posledných 3 rokov.Lenže je tu problém lebo bývalý zamestnávateľ neplatil odvody do sociálnej poisťovne,a vraj aj keď má nárok na podporu nedostane nič kým nebude ten dlh vyplatený.Povedali nám,že na 90 percent aj keď má nárok nič nedostane,rozhodnutie ešte nedostal a už o 3 dni je to 60 dní čo podal žiadosť.Vie mi niekto poradit či dostane tie peniažky alebo naozaj nič z toho nebude mať? Máme malé dieťa,ja som tiež nezamestnaná a nedostávam dávku lebo nás berú ako pár. Ďakujem

marijja
8. nov 2012

ahojte...poprosila by som o radu ak mi niekto vie poradit.manzelovy konci v decembri prac.zmluva predtym bol zivnostnik.chce sa prihlasit na urad prace. ja som toho casu na MD kedze som si platila dob.soc.poistenie matersku mi plati soc. poistovna.zaujimalo by nas na co bude mat manzel narok daju mu vobec nejaky prispevok,???

zalka
19. nov 2012

@marijja
ako dlho bol manžel zamestnaný? Ak to bolo 730 dní (2 roky ) v posledných 3 rokoch tak nárok na podporu v nezamestnanosti má. Ak bol zamestnaný kratšie tak mu nárok na podporu nevznikne. A ako SZCO zrejme neplatil dobrovolne poistenie v nezamestnanosti v SP.

denny63
21. mar 2013

Skoro 3 roky som bol zamestnaný cez agentúru na dobu neurčitú .Začalo prepúšťanie začiatkom roku akože nie sú zákazky a z toho dôvodu som musel akože maródiť. Pod prísľubom práce v agentúrnej pobočke v zahraničí mi tesne pred odchodom dali podpísať výpoveď dohodou napriek tomu že som nemal ukončenú maródku.Po 4 dňoch práce nás- mňa i Nemcov poslali kvôli prekážkam na strane zamestnávateľa domov - problémy so subdodávkami. Pri odchode mi v pobočke konečne dali podpísať -napriek mojim naliehaniam každodenným uvedomujúc si že vlastne pracujem načierno-na moje prekvapenie zmluvu na dobu určitú na 3 dni s tým že mi prvý deň ako skúšobný -10 hodín-nezaplatia napriek tomu že som videl šichtovnicu ktorú preplatila firma agentúre- majster mi ju ukazoval! Domov ma poslali s tým že ak sa problémy so subdodávkami vyriešia , zavolajú ma späť dokončiť prácu. Po nejakej dobe sa ozvala materská slov. agentúra s tým že sa už už odchádza...Niekoľko krát už posunula termín no dodnes sa nikam nešlo, mimochodom dozvedel som sa od známeho že nie som u tejto agentúry jediný a ostatní to už vzdali...Pripadá mi to ako snaha vyhnúť sa vyplateniu odchodnému či odstupnému touto agentúrou. Prosím vás o váš názor na vec prípadne ak skutočne mám nárok tak na základe akej právnej normy prípadne paragrafového znenia. Vopred ďakujem!

lesstat
8. júl 2021

Dobrý deň, prosím o radu, najbližšiu nedeľu 11.7. má malý 3 roky (posledný deň RD), z práce má prepúšťajú pre nadbytočnosť, tak ak si chcem zvýšiť podporu - dobre rozumiem, že na jeden deň po ukončení RD mám čerpať dovolenku, teda toho 12.7. v pondelok? A viete ako to hlásiť z pohľadu sociálky? Ďakujem za odpoveď.

lesstat
8. júl 2021

(alebo ten jeden deň dovolenky musí byť ešte do konca ukončenia RD?)