Ak mám odpracovaný jeden mesiac v novej práci, prináleží mi nejaký ten deň dovolenky? Alebo počas skúšobnej doby nemám na nič nárok?
A ak potrebujem navštíviť lekára, na pn mám nárok?
(Dočítala som sa že nárok asi mám, ale skôr ma zaujíma ako by to bral zamestnávateľ…)
✌🏼✌🏼✌🏼
dovolenka ti prinalezi, ale vybrat ti ju umozni zamestnavatel az po skusobnej dobe.
nie je pravda, za mesiac odpracovany mas narok na 2,5 dna dovolenky .
Ak mam planovanu dovolenku, oznamila som to vzdy pri nastupe (v jednej praci uz na pohovore v poslednom kole). Inak je to o komunikacii a dohode. Ja som problem nemala nikdy. Ale moze sa stat, hlavne asi vo fabrikach..
Zalezi na dohode..ja som pri nastupe povedala ze mam zaplatenu dovolenku, ci to budu akceptovat a nebol s tym problem 🙃
@nelly3 prosím ťa ako si vypočítala, že má za 1 odpracovaný mesiac 2,5 dňa dovolenky? Ak má 33 rokov a viac tak je ročný nárok 25 dní a za prvých 21 odpracovaných dní sú to 2 dni a ak má nárok 20 dní za rok tak za mesiac je to 1,5 dňa
Uvažujem ze pred/po vianočných sviatkoch by som voľno chcela. To už budem mat odpracovaných aj viac dni…
Za odpracovaných 21 dní máš nárok 1/12 dovolenky
Treba mať na pamäti, že z celou tvojou dovolenkou moze disponovať zamestnávateľ a môže kľudne povedať, že dva týždne budeš čerpať v januári a dva v júly. A Ďalšia vec je ak je viac zamestnancov a niekto tam cez sviatky musí byť je dosť možné, že to budeš zrovna ty keďže si tam nová.
Predpokladám, že "starý" zamestnanci majú dovolenku na vianoce a nový rok už naplánovanú. Takže je len na zamestnávateľovi ci ti voľno umožní čerpať.
a dalsia vec je, aj o aku pracu a prevadzku sa jedna. U niektorych je nepisane pravidlo, ze v decembri nedostane dovolenku nikto, aj keby sa na hlavu postavil.
Ine firmy zase maju nariadenu tyzden alebo dva celozavodnu dovolenku.
Nezabudaj na to, ze ty mas k dispozicii iba alikvotnu cast dovolenky, pokial nastupujes pocas roka. Cize nemas k dispozicii 20 dni dovolenky, ak napriklad nastupujes v oktobri.
Lebo su aj ludia, co toto nevedia a ostavaju zaskoceni, ze preco maju len 10 dni dovolenky ked maju mat 20.
Je to vzdy na dohode, ci zamestnavatel bude akceptovat to, ze zamestnanec nema na dovolenku narok a dostane ju. Pokial to povie uz na pohovore, vedia tuto info vopred a maju cas to premysliet, ze ci ano alebo nie.
U nas bol raz problem, ze kolegyna nemohla nastupit v povodnom termine, pretoze mala naplanovanu trojmesacnu expedicnu cestu. Bol to dost problem, lebo nepocitali s tym, ze miesto nebude viac ako mesiac neobsadene a nemal kto robit veci po kolegyni, co isla na matersku.
no keď sa hodíš počas Vianoc PN, tak rátaj s tým že s tebou PP aj ukončia.....lebo firmy kde je nepretržitá prevádzka bežne riešia rozdelovanie dovoleniek a tie môžu umožniť čerpať len určitému počtu zamestnancov, preto ak to takto vyriešiš v skúš.dobe tak si ťa na 90% ani nenechajú v stave....
na dovolenku máš nárok, ale zamestnávateľ ti ju nemusí dať. PNku tiež môžeš mať, o čas PN sa ti predlži skúšobná doba.