Mám nárok na dovolenku v skúšobnej dobe?

17. nov 2023

Ak mám odpracovaný jeden mesiac v novej práci, prináleží mi nejaký ten deň dovolenky? Alebo počas skúšobnej doby nemám na nič nárok?
A ak potrebujem navštíviť lekára, na pn mám nárok?
(Dočítala som sa že nárok asi mám, ale skôr ma zaujíma ako by to bral zamestnávateľ…)
✌🏼✌🏼✌🏼

alex49
17. nov 2023

na dovolenku máš nárok, ale zamestnávateľ ti ju nemusí dať. PNku tiež môžeš mať, o čas PN sa ti predlži skúšobná doba.

egonsk
17. nov 2023

dovolenka ti prinalezi, ale vybrat ti ju umozni zamestnavatel az po skusobnej dobe.

nelly3
17. nov 2023

nie je pravda, za mesiac odpracovany mas narok na 2,5 dna dovolenky .

elanor
17. nov 2023

@egonsk to nie je celkom pravda. Zamestnavatek jej ceroanie dovolenky moze umoznit aj pocas skusobnej doby. Vsetko je vzajomnej dohode.

klarissa25
17. nov 2023
egonsk
17. nov 2023

@elanor umoznit moze, ale pokial k tomu nema padne dovody, tak na 99% to neumozni. Vacsinou to umoznuju 'nutene' na prelome roka, kedy byvaju firmy prazdne a kazdy ju cerpa.

melanta
17. nov 2023

@nelly3 áno, ale čerpať dovolenku môže až po 60 odpracovaných dňoch. Ak jej zamestnávateľ umožní čerpať dovolenku už počas skúšobnej doby je jeho dobrá vôľa.

melanta
17. nov 2023

@egonsk bežne som umožnila ľuďom čerpať počas skúšobnej doby aj týždeň dovolenky, dokonca aj viac. Ak pri pohovore napríklad komunikovali, že majú naplánovanú dovolenku s deťmi.

elanor
17. nov 2023

@egonsk nutene, ci nenutene, umoznit to moze. Vsetko je o slusnej komunikacii z oboch stran.

queen_mary
17. nov 2023

Ak mam planovanu dovolenku, oznamila som to vzdy pri nastupe (v jednej praci uz na pohovore v poslednom kole). Inak je to o komunikacii a dohode. Ja som problem nemala nikdy. Ale moze sa stat, hlavne asi vo fabrikach..

nelca84
17. nov 2023

@autorka narok na dovolenku ti vznika po odpracovani 21 dni, no je na zamestnavatelovi, ci ti ju umozni cerpat uz v skusobnej dobe. K lekarovi mozes ist, aj na PN, no zaroven pocitaj s tym, ze v skusobnej dobe s tebou moze ukoncit PP aj ked si PN...

nila31
17. nov 2023

Zalezi na dohode..ja som pri nastupe povedala ze mam zaplatenu dovolenku, ci to budu akceptovat a nebol s tym problem 🙃

matullienka
17. nov 2023

@nelly3 prosím ťa ako si vypočítala, že má za 1 odpracovaný mesiac 2,5 dňa dovolenky? Ak má 33 rokov a viac tak je ročný nárok 25 dní a za prvých 21 odpracovaných dní sú to 2 dni a ak má nárok 20 dní za rok tak za mesiac je to 1,5 dňa

autor
17. nov 2023

Uvažujem ze pred/po vianočných sviatkoch by som voľno chcela. To už budem mat odpracovaných aj viac dni…

medulienka81
17. nov 2023

Za odpracovaných 21 dní máš nárok 1/12 dovolenky

matullienka
17. nov 2023

Treba mať na pamäti, že z celou tvojou dovolenkou moze disponovať zamestnávateľ a môže kľudne povedať, že dva týždne budeš čerpať v januári a dva v júly. A Ďalšia vec je ak je viac zamestnancov a niekto tam cez sviatky musí byť je dosť možné, že to budeš zrovna ty keďže si tam nová.

alex49
17. nov 2023

Predpokladám, že "starý" zamestnanci majú dovolenku na vianoce a nový rok už naplánovanú. Takže je len na zamestnávateľovi ci ti voľno umožní čerpať.

elanor
17. nov 2023

a dalsia vec je, aj o aku pracu a prevadzku sa jedna. U niektorych je nepisane pravidlo, ze v decembri nedostane dovolenku nikto, aj keby sa na hlavu postavil.
Ine firmy zase maju nariadenu tyzden alebo dva celozavodnu dovolenku.

muchotrafka298
17. nov 2023

Nezabudaj na to, ze ty mas k dispozicii iba alikvotnu cast dovolenky, pokial nastupujes pocas roka. Cize nemas k dispozicii 20 dni dovolenky, ak napriklad nastupujes v oktobri.
Lebo su aj ludia, co toto nevedia a ostavaju zaskoceni, ze preco maju len 10 dni dovolenky ked maju mat 20.
Je to vzdy na dohode, ci zamestnavatel bude akceptovat to, ze zamestnanec nema na dovolenku narok a dostane ju. Pokial to povie uz na pohovore, vedia tuto info vopred a maju cas to premysliet, ze ci ano alebo nie.
U nas bol raz problem, ze kolegyna nemohla nastupit v povodnom termine, pretoze mala naplanovanu trojmesacnu expedicnu cestu. Bol to dost problem, lebo nepocitali s tym, ze miesto nebude viac ako mesiac neobsadene a nemal kto robit veci po kolegyni, co isla na matersku.

mogaa
17. nov 2023

no keď sa hodíš počas Vianoc PN, tak rátaj s tým že s tebou PP aj ukončia.....lebo firmy kde je nepretržitá prevádzka bežne riešia rozdelovanie dovoleniek a tie môžu umožniť čerpať len určitému počtu zamestnancov, preto ak to takto vyriešiš v skúš.dobe tak si ťa na 90% ani nenechajú v stave....