Dobrý deň
Možno mi tu bude vedieť niekto poradiť.
Chcem sa spýtať na dovolenku.
V práci som zamestnaná na 0,8 úväzok, čiže z 5 dní v týždni pracujem 4.
Ukončujem pracovný pomer dohodou k 28.2.2025.
V januári som už čerpala 3 dni dovolenky.
Chcem sa opýtať či mám nárok na nejaké dni dovolenky do konca februára a ak áno,tak na koľko?
Ďakujem.
@melanta nemá - február má len 20 prac. dní - zákon hovorí, že alikvótny nárok za kal. mesiac vzniká po odprac. 21 dňoch toho ktorého mesiaca v kal. roku. Častý problém pre tých, ktorý končia PP k 28.2. Pokiaľ čerpala 3 dni z nového - zamestnávateľ jej môže dokonca za prečerpanie dovolenky náhradu mzdy strhnúť v poslednej mzde.
@alenah31 zákon hovorí, že za každých 21 pracovných dni vzniká nárok na 1/12 základnej výmery dovolenky. Aký alikvótny nárok, prosím, odkiaľ mas takýto postup ?
@vinejka6 Za január a február je 43 prac. dni. Nárok podľa tohto je na 2/12 z celoročného naroku.
To je 2,5 alebo 3,5 dňa (z 16 alebo 20 dni).
@tiika tým, ktorí nevykonávali v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní a z tohto dôvodu im nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, patrí dovolenka za odpracované dni - v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú. Január tak má 22 prac dní, február 21 dní. Sviatok, ktorý pripadne na obvyklý pracovný deň zamestnanca sa tiež považuje za odpracovaný deň. Čerpanie dovolenky sa za odpracovaný deň nepovažuje. 43 mínus nová čerpaná dovolenka mi na 2/12 nevychádza.
@vinejka6 3 dni z tohtoročnej? Ak máš nárok na 20 dní, tak už nie, ak máš nárok na 25 dnu, tak ešte 1 deň.