Mám ísť pracovať do zahraničia?

16. júl 2024

Ahojte, už som zúfalý a potrebujem od niekoho radu. Hľadám si prácu ale neúspešne, preto rozmýšľam nad zahraničím ale...

Najprv niečo o mne, pretože niesom ako väčšina ľudí. Momentálne mám 20 rokov. Od 15 som robil online biznis lebo ma to veľmi bavilo a zarobil som za ten čas okolo 40 000€. Nie je to veľa, ale na študenta to bolo super, na žiadnej brigádke by som toľko nezarobil. Boli mesiace keď som zarobil aj cez 3000€. Bohužiaľ trh sa zmenil, nejde to ako kedysi a nevidím v tom budúcnosť. Po strednej som išiel na VŠ ale absolútne ma to nebavilo, ani škola, ani študentský život. Nikdy ma neťahalo byť nejaký manažér alebo doktor, vždy som sa videl ako podnikateľ a obdivoval takýchto ľudí.

Bývam v okrese Rimavská Sobota (juh) a je tu strašne málo ponúk za nízky plat. Samozrejme sú tu aj dobré fleky, ale tie sú dávno obsadené. Robil som pár mesiacov vo fabrike za 700€ ale neviem si predstaviť takto žiť celý život.... mám na viac.

Preto práve rozmýšľam nad prácou v zahraničí. Ale čo som pozeral ponuky tak väčšinou hľadajú elektrikárov, lešenárov, výpomoc do kuchyne atď... Takáto práca ma absolútne nebaví a je mimo môjho súdka. Nevadí mi robiť manuálne, ale sú v zahraničí aj nejaké zaujímavejšie ponuky? Koľko si dokážem mesačne zarobiť mesačne po odpočítaní výdavkov?

Preto rozmýšľam či si nájsť prácu na slovensku aj za menej a popri tom si privyrábať nejakým biznisom, alebo ísť do zahraničia..
Určite veľa z vás tu pozná ľudí ktorí pracujú v zahraničí a vedia ako to chodí.

Budem rád za každú radu. Ani si neviete predstaviť ako mi to pomôže 🙏❤️
Ďakujem

enmery
16. júl 2024

Otázka mimo-prečo nerobíš ten online biznis ďalej teda?40 000 na taký vek nie je zanedbateľná čiastka. Čo je pre Teba zahraničie?Ktorý štát?Lebo keď Ti tu budem radiť zo Švajčiarska a niekto z Mallorky, bude to rozdiel. Ani nepíšeš, akú prácu chceš/vieš robiť. Život v zahraničí nie je len o tom, že dostaneš na účet 20 000 mesačne😁 Cudzí jazyk, žiadne kontakty na začiatku, zisťovať si sám fungovanie, vybavovať. Domácnosť. Neviem Ti nič relevatné napísať na základe Tvojho postu.

autor
16. júl 2024

@enmery Pretože ako som písal, už to nejde ako kedysi a ani ma to nebaví. Pár stoviek mesačne na tom viem zarobiť, no nič čo by ma uživilo a stále je to slabšie. Viem celkom dobre anglicky, štát mi je v podstate jedno ale nemecko to asi nebude.... No a keďže som sa doteraz zameral skôr na online zarábanie, pracoval som len veľmi málo manuálne.

martinmmartin
16. júl 2024

Vsade na svete plati ze musis vediet robit nieco co nedokaze len tak hocikto. Hlavne v zahranici si musis uvedomit aku tam budes mat konkurenciu a od nej sa niecim odlisit inak sa zaradis na spodok pyramidy spolocnosti a tam zivot nieje pekny ani v monte carle.

autor
16. júl 2024

@martinmmartin Ano ved práve preto sa pýtam aké sú možnosti. Mňa napríklad veľmi bavia autá. Takže možno niečo s autami, ale nenašiel som takú ponuku. Chcel som aj predávať autá na sk, ale to už nie je ako kedysi

petronelag
16. júl 2024

Ja si myslím, že tu nie je možnosť nájsť nejakú dobre platenú prácu v zahraničí, len so strednou školou, bez odbornej praxe. To by bolo lepšie nájsť si prácu na SK - vo väčších mestách, získať aspoň prax a skúsenosti.

autor
16. júl 2024

@petronelag áno vo väčších mestách ale keď si odpočítam ubytovanie, stravu, cestu tak som na tom rovnku ako tu

guiseppinka
16. júl 2024

Do anglicka sa ti neoplati ist a ak by si to tam aj skusil, tak isto sa nedostanes len tak na poziciu predajca... za rakusko ti poviem, ze potrebujes nemcinu aspon taku, aby si sa mohol ako tak dohovorit, aby si pochopil, co od teba chcu... taketo pozicie teda nie su moc dobre platene, resp. ostane ti malo po odratani nakladov...

lucilaines
16. júl 2024

Ja by som na tvojom mieste zacala hladanim on line pracovnych pozicii. Mas na 20 rocneho chalana velmi dobru vychodiskovu poziciu s tvojim podnikanim, len sa treba vediet predat. Mal si eshop, to znamena, ze si zrejme zbehly v online marketingu, tvorbe stranok, socialnych siegach, mas prehlad o zakladnom uctovnictve atd. Treba to dobre spisat do zivotopisu a pripadne motivacneho listu a popozeraj stranky, ktore ponukaju remote prace z domu v takejto oblasti. Nie len slovenske, kludne aj zahranicne. Bude to chciet vela hladania, googlenia a posielania mnozstva zivotopisov, ale nieco sa urcite podari. Popripade rozne startupy a podobne, tie sa o mladeho cloveka, co dokazal takto rozbehnut biznis urcite budu zaujimat. Zacala by som stavat na tom, co mas a v com uz mas skusenosti. Najdi si takto pracu a potom uvidis kam ta to dalej zaveje.

tundra
16. júl 2024

Cisto teoreticky,by si robotu vo Švajciarsku,ako aufbereiter v dakom servise alebo pozicovni karavanov nasiel.Umyvat auta,pripravovat na predaj,upratovat dielnu atd.
Môze byt problem jazyk,ale to zistis,ked posles 20-30 ziadosti o pracu.
https://www.jobs.ch/de/stellenangebote/?locatio...

enmery
16. júl 2024

A prečo si myslíš, že keď si vo svete odpočítaš náklady, bývanie, poistenie, že budeš milionár?Nebudeš. Takže začni pracovať na tom, čo Ťa baví, v čom si dobrý. A až potom rieš zahraničie. Úplne nechápem tejto logike, že na SK do veľkého mesta niekto nepôjde, lebo si "odpočíta náklady" a sa mu to neoplatí a chce ísť do zahraničia a myslí si, že mu padne xxx tisíc a náklady mať nebude. Ak nevieš niečo špeciálne a nepracuješ na sebe, budeš len prežívať, ako na SK, tak aj v zahraničí. A v zahraničí ešte na Teba budú hovoriť v cudzom jazyku, nebudeš mať na začiatku ani kamarátov, ani rodinu tam. Fakt tejto logike nerozumiem.

matovicova
16. júl 2024

Vodič MHD Bratislava

sashka22
16. júl 2024

Verím, že v okolí RS je to bieda... Avšak sa obávam, že máš veľkú vidinu peňazí zo zamestnania. To budeš dosť sklamaný, pretože ako zamestnanec je Tvoja mzda vždy ohraničená, nech si kdekoľvek. Existujú pre Teba aj iné plusy, prečo odísť práve do zahraničia? Nwm, napríklad zlepšiť jazyk, osamostatnit sa, spoznať inú kultúru, štúdium atď. Aj tak by som sa na Tvojom mieste toho online biznisu nevzdávala, aspoň po večeroch poriešiť popri zamestnaní a nájsť spôsob alebo zmeniť odvetvie v online, aby Ti to zas generovalo zisk.

autor
16. júl 2024

@enmery Nemyslím ale v zahraničí by som mal viac

autor
16. júl 2024

@sashka22 Nemám veľku vidinu peňazí, som realista. Na sk môžem mať 1000-1500€ mesačne a v zahraničí koľko? 2000-3000€? Preto som založil tento post...

martinmmartin
16. júl 2024

Prerataj si kolko casu musis odpracovat aby si byval a jedol. To ze ti niekto zaplati 10k mesacne ale za ubytko a zradlo das 7K ziadna vyhra nieje.
A dobre si rozmysli ze co budes robit- to tvoje "nieco s autami" budu robit tisice podobnych ako ty ale o trosicku lepsie

autor
16. júl 2024

@martinmmartin To bol len príklad, také ponuky žiaľ ani nie sú. A preto som sa opýtal že ako to funguje.. je pekné dostať 2000€ mesačne ale pracovať 10h denne pondelok-sobotu nie je veľmi dobrý život. Preto rozmýšľam či neostať na sk

enmery
16. júl 2024

Ok, viac. A v ktorom zahraničí?Veď ani krajinu nevieš-takže pochybujem, že vieš, ako sa tam pohybujú nájmy, potraviny, ako je to s poistením. Ani nevieš, čo vieš a chceš robiť. Dám ti priklad-vo Švajčiarsku si taký umyvač riadnu zarobí 3600 CHF/čo je nič a žalostne málo/. Tu si platíš poistenie sám. Takže zaplatíš dane podľa kantónu. Dáš 300-500 za poistenie, 50 telefón, potraviny. Ak mu ponúkaju bývanie od zamestnávateľa, tak ho to vyýjde pod 1000sícku. Inak tu stoja podnájmy bežne aj 2000 a viac.Takže prečo si myslíš, že Ti to niekde v zahraničí výjde viac?Keď nevieš ani ktorá krajina, aké má podmienky na život a ani nevieš, čo by si vedel robiť. V zahraničí fakt pečené holuby z neba nepadajú. Výber si krajinu a zisti o jej fungovaní niečo. Vieš robiť na stavbe?Hľadaj tam. A prepočítať si koľko zarobíš a koľko ti reálne ostane po zaplatení všetkého. A potom si to porovnaj s väčším mestom na SK. Ja som za to, ísť do zahraničia, ale musíš aj niečo ponúknuť a vedieť robiť. Pretože živoriť na SK alebo v zahraničí-na SK máš aspoň materinský jazyk, zázemie, rodinu, kamarátov.

vilma7
17. júl 2024

Choď, vrátiť sa môžeš stále.

zeldia
17. júl 2024

ale neviem si predstaviť takto žiť celý život....
Toto je dolezita veta. Viem že si mladý a hľadáš sa. Z mojho pohľadu chod napríklad robit šoféra do Škandinávie. Ale premýšľaj že čo po dvoch rokoch keď sa vrátiš, čo budeš robit potom. Samozrejme môžeš sa oženiť s lokálnou dievčinou ale na tom tiež treba pracovat atd. Musíš o niečom snívať (chces mať rodinu, chces si kúpiť bývanie, chces byt bohatý…) určí si prioritu a od toho sa skús odraziť a rozhodnúť sa. Napríklad chcem mať autodielnu, to už je reálna vec a dá sa ísť za tým.

dancingqueen321
17. júl 2024

@zeldia ale v skandinavii robia soferov arabaci a africania

melanta
18. júl 2024

V podstate nemáš žiadnu kvalifikáciu, nič nevieš, ale na Slovensku ti práca nevonia. Myslíš, že v zahraničí je tráva zelenšia? Tak skús teda odpovedať na otázku, ktorú si tu dostal. Ktoré zahraničie máš konkrétne na mysli? Aký jazyk ovládaš? Spisovne a plynulo. Akú pozíciu chceš robiť? Aké máš zručnosti, čo vieš ponúknuť zamestnávateľovi? Potom možno môžeš dostať adekvátnu radu.

domi235
18. júl 2024

Napis DM.

sashka22
20. júl 2024

Už si sa posunul niekam a makas na tom?

martinmmartin
29. júl 2024

tu je ten zoznam asi tisic povolani
https://www.gov.uk/government/publications/skil...