Mám byť na maródke a dať výpoveď?

20. okt 2020

Ahojte.

V práci to kvôli šikane zo strany vedúcej dopadlo tak, že nie som schopná sa tam vrátiť. Práca ma bavila, vtedajšia šéfka aj kolektív bol skvelý, ale odkedy je nová šéfka a nové kolegyne, je to peklo. Zrútila som sa a mám depresie. Asi 5 rokov som bola bez antidepresív, ale situácia v práci mi žiaľ, chorobu opäť spustila. Dlho som sa snažila s tým bojovať kvôli hypotéke, aby manžel neostal na to celé sám, nakoľko sú naše platy podobné. Ale už nevládzem... Kto to zažil, vie, čo prežívam.

Dnes mi končí 2 týždňová PN a ja neviem, čo ďalej. Pri pomyslení, že sa tam mám vrátiť plačem, cítim neskutočný stres a úzkosť. Neviem, ako riešiť situáciu a čo je pre mňa v tomto stave výhodnejšie. Prosím, poraďte mi.

1. Byť na PN a zároveň dať výpoveď s 2 mesačnou výpovednou lehotou, zdravotne sa dať do poriadku a potom si hľadať prácu.
2. Chodiť do práce a súčasne si hľadať novú prácu, hoci neviem si pri svojej pracovnej dobe predstaviť, ako pôjdem na pohovor. Dovolenku už žiadnu nemám.

Zároveň mi poraďte empatického psychiatra/ičku v Bratislave.

Ďakujem vám veľmi pekne.

olsan
20. okt 2020

Zájdite najprv za psychológom /pýtajte všeob.lekarku výmenný lístok/, on môže odporučiť pokračovať v PN a príp. doporučí psychiatr. vyšetrenie. S tým marodujú viacerí aj rok. Nástup do práce Vám zdravotný stav len zhorší. Mimochodom , preží -vam to isté , čo Vy, môžte mi napísať súkr. správu.

mogaa
20. okt 2020

Neexistuje "dobrá" možnosť - ak budeš na PN , prácu si hľadať môžeš ale na pohovory môžeš ísť len v čase vychádzok(ak ich teda máš)......v opačnom prípade ak ti príde kontrola, môžu ti ukončiť PN a Pn-ku nevyplatiť....na druhej strane ak nastúpiš naspäť do práce, si tak kde predtým a tiež aj keď nájdeš hneď prácu, šéfka ti nemusí podpísať dohodu o skončení PP a žiadny zamestnávateľ ťa nebude čakať cez 2mesiace....

jaass
20. okt 2020

Ahoj ak chceš napíš mi správu

vikusjk
20. okt 2020

Pri diagnózach zo psychiky máš vychádzky dvakrát denne (ak nemáš, pýtaj si ich od dr, bežne tak dávajú), čiže si vieš pohovor prispôsobiť či dopoludnia alebo popoludní, väčšinou sú dvojhodinové, čiže sa to dá stihnúť. Ak máš depky, do práce by som sa nevracala, ale riešila čo najskôr novú prácu.
Lekára žiaľ poradiť neviem.

lilitela
20. okt 2020

Volila by som bod 2. A nebala by som sa ani kontroly z PN, ak pojdes na pohovor mimo vychadzok. Inokedy bvy som respektovala, lebo tak je to koretnene, ale z atychto okolnosti mnie, musis pomoct sebe, v zakone sa neprihliada na vsetky mozne stavy. Je dokonca mozne ze sa teraz kvoli korone ani kontroly pn nekonaju, bohvie.

autor
20. okt 2020

Dievčatá, ďakujem vám. Nateraz som sa rozhodla tak, že mi lekárka predĺžila PN na 10 dní s tým, že tento týždeň navštívim psychiatra, zrejme nasadí liečbu a budem ďalej PN. Rozhodla som sa, že výpoveď nedám, budem čerpať PN, nakoľko na ňu mám naozaj pre zlý stav nárok. Nejde o žiadne bezcieľne predlžovanie. Preliečim sa, dám výpoveď, pokúsim sa vyjednať mesačnú výpovednú lehotu (asi aj počas tejto doby budem PN) a budem si hľadať novú prácu. Neviem, či psychicky teraz zvládnem pohovory a navyše, ako ste niektoré spomínali, súčasný zamestnávateľ by mi nemusel výjsť v ústrety s rýchlou výpoveďou. A ten nový by ma nemusel počkať. Celá táto situácia je ťažká - ani z voza, ani na voz. Napadá vám ešte niečo, ako si to celé uľahčiť? Nikdy som PN nebola, nie som znalá v týchto veciach. Nechcem zneužívať systém, vždy som bola zamestnaná, ale teraz naozaj nedokážem pracovať. Dá sa dohodnúť aj na kratšej výpovednej lehote ako mesiac?

autor
20. okt 2020

@lilitela Vraj v prvej vlne boli na chvíľu pozastavené, ale potom znova fungovali. Zatiaľ mám vychádzky len hodinu denne. Po návšteve psychiatra sa pokúsim spojiť so všeobecnou lekárkou a poprosiť ju o viac vychádzok. Pre psychiku nie je dobré trčať len doma.

autor
20. okt 2020

@olsan Píšem správu.

simca06022011
20. okt 2020

Pracovny pomer mozes zo zdravtnych dovodov ukoncit aj okamzite.
(to ekd si na PN je zbytocne, samozrejme, ostan na PN kym vies a daj sa dokopy... toto je info pre buducnost, kedze sa obavas dlhej vypovednej lehoty)

autor
20. okt 2020

@simca06022011 Viem, ale čo je mňa výhodnejšie čo sa týka financií? Ostať ešte PN alebo dať výpoveď a byť ďalej PN? Som zmätená, neznalá, vyčerpaná...

autor
20. okt 2020

@jaass Píšem správu.

1andrea111
20. okt 2020

Je lepšie byť pn a byť zamestnaná, si nemocensky poistená, ráta sa ti to obdobie aj v prípadnej podpory na Up. Vychádzky je dobré keby navrhol psychiater napríklad cez víkend dlhšie

autor
20. okt 2020

@1andrea111 Áno, poprosím o ne. Dobre by mi padla túra či dlhší výlet v prírode.