Mám byť kamarátka, alebo byť férová voči šéfke?

11. feb 2023

Dobrý večer. Stručne opíšem situáciu. Ja neviem ako sa zachovať a nejde mi to z mysle. Pracujem v jednom malom obchodíku na striedačku s kolegyňou. Vždy sme na pracovisku len jedna. Tento týždeň vyšiel víkend robiť jej. Išla som náhodou okolo tak som si povedala že ju zájdem pozrieť a že jej prinesiem cukríky pre radosť. Prišla som tam mala tam tabuľku že príde o chvíľu. Čakala som asi 10 minút a ona nič tak jej volám a že aha dobre otvorím ti. Ona bola celý čas dnu ale jednoducho mala zatvorené. Šéfka nás na to špeciálne upozorňovala že keďže sme po jednu nemáme obchod opúšťať ani ho zatvárať. Ale o to až tak nejde. Videla som že nejak neeviduje čo jej vlastne hovorím bola úplne mimo až potom sa ku mne dovalil ten smrad. Nebol to zostatkový alkohol ona bola pod parou priamo v práci. Rozoznám kedy má človek čerstvo naliate (roky života s alkoholikom) a kedy to z neho už prchá keď pil pred pár hodinami. Ona tam mala byť od 8 rána keď som prišla bolo už okolo 15tej - 16tej aj keby pila dačo ráno už by pomaly prichádzala k zmyslom. Nevedela zosmoliť jedinú vetu čo by dávala zmysel. Ja neviem.. Je to kamoška a nechcem ju potopiť ale je toto fér voči šéfke ktorá ku mne x krát prejavila dôveru aj pochopenie a empatiu? Čo by ste robili vy?

jankamiskova
11. feb 2023

Hmmm...sila...no keď hovoríte, ze ste kamošky....snazila by som sa dohovoriť najskôr kolegyni...empaticky sa s ňou porozprávať...co sa deje ...ako jej príp.viete pomôcť v jej probléme..a až potom až to nepomôže by som to riesila so šéfkou...

tanyag
11. feb 2023

Porozprávala sa s kolegyňou otvorene...povedala by som jej, že ak takto bude piť počas pracovnej doby a obchod bude zatvorený, lebo nie je pri zmysloch, tak to bude mat vplyv hlavne na chod obchodu, tržbu, atď. a tým pádom môže príst tak ako aj ona, tak aj ty o prácu a že je to len zlomok času, kedy sa to dostane k šéfke...ty to šéfke hovoriť nemusíš, ale ak takto bude zatvárat obchod alebo z nej bude raziť alkohol, keď bude predávať, skôr či neskôr to šéfke niekto povie...ostaneš dobrou kamarátkou...a aj férova voči šéfke, lebo si na to kolegyňu upozornila...a ak by náhodou...ty si nebola v tom čase v práci, takže v podstate si o tomto ani nikdy nemusela vedieť...

jamimo
11. feb 2023

skús sa zamyslieť takto... píšeš, že pracujete v malom obchodíku. Máte podpísanú hmotnú zodpovednosť? Čo ak kvôli jej opitosti (zlé blokovanie tovaru, kix v skladových zásobách, nevychádzajúca tržba, zlá inventúra) bude spadať aj na tvoje triko? Kamarát, nieje ten, ktorý chce byť za pekného. Kamarát/ka je tá, ktorá to pomenuje nahlas a povie, vidím, cítim, že máš problém, nechceš pomôcť riešiť to? Nasmerovať k lekárovi, svojpomocnej skupine. Spravím, pomôžem čo môžem a viem, zvyšok je na tebe. Ak nie, nepočítaj, že ponesiem zodpovednosť a následky na predajni s tebou.

kristinka92
11. feb 2023

ak by to robila kolegýňa pravidelne, to nemá ziadnu tržbu za cely deň? to nikomu nie je podozrivé?

dianka555
11. feb 2023

A prečo bola opitá? Je alkoholicka? Má problémy? Zase podľa uzávierok musíš vidieť či má tržby alebo nie. Nechaj to tak, ak má problémy s alkoholom, zamestnávateľ to zisti a bude riešiť. Bola ku tebe lojálna a pomohla ti. Choď za ňou a porozprávaj sa s ňou. Aj na ostatných chodíš tak žalovať? Ak máš priateľa/manžela, súrodencov/rodinu už by som chcel vidieť ako to bežis požalovat majiteľke. To by si brala inak že? Choď najprv za ňou, zisti viac informácií. Každý máme svoju cenu, niekto len 600 netto (práca v obchode). Neverím tomu že si nestretla niekde inde v práci opitého zamestnanca, ku komu si bola lojálna vtedy?

reanda
12. feb 2023

ak ste kamosky, tak predsa musis vediet/tusit, ci ma dake problemy.. ved sa s nou o tom porozpravaj, nech ti vysvetli, preco bola opita v praci a mala zavrete.. ak to nebol nejaky jednorazovy skrat, ze sa s nou rozisiel frajer, alebo co, tak by som jej rovno povedala, ze to oznamujem sefke.. to nie je potopenie.. ved ak ma problemy s alkoholom, tak ako jej pomozes tym, ze budes pred tym zatvarat oci? cim skor sa to 'prevali', tym lepsie pre nu, aspon to bude musiet riesit

deti95060810
12. feb 2023

pri tomto jednom raze by som prižmúrila oko a šefke nehovorila nič...
ak by sa to opakovalo - rozhovor so šefkou...

janinah
12. feb 2023

To nie je kamoška,inak by ta neprekvapilo,že popíja,he to kolegyňa.Ja by som to šéfke oznámila,ak ti na tej práci záleží,taka kolegyňa totiž ohrozuje aj teba.

hedviga2
12. feb 2023

@janinah presne tak. Podporovat ďaľšie zatváranie obchodu a popijanie v sklade. Nemá sa to. Povedala by som kolegyni čo si myslim a oznamila jej ze idem s tym za šefkou. Nahoda je blbec, moze sa stat nabuduce nieco horsie/ napr poziar/. Nech sa dievca spamata. Doma v obyvacke nech si robi co chce.

melanta
12. feb 2023

Tie, ktoré píšete že by ste to nepovedali, mali by ste rovnaký názor aj keby to bol váš obchod? Keby ste platili prenájom, energie, tovar, mzdy a zamestnankyňa nechá obchod zatvorený a bude vo vnútri sedieť opitá? Autorka, kolegyni by som dala deň na to, aby sa priznala majiteľke, nech tá rozhodne čo urobí. Inak by som to povedala ja. Môžeš sa do ohrozenia dostať aj ty, minimálne tým, že budeš spoluzodpovedná za manko.

lienka.7
12. feb 2023

@melanta nedávala by som jej ani ten deň, poznam prípady, keď kolegyňa chcela byt takto "lojalna" a všetko sa otočilo proti nej.

kristinka92
12. feb 2023

ja by som si kolegyňu “skontrolovala” aj další víkend, či sa situácia zopakuje. ak áno a bude dokonca aj opitá, asi by som šéfke naznačila nech ide skontrolovať svoj obchod a nech sa sama presvedčí na vlastne oci. za mna najlepší spôsob

dianka555
12. feb 2023

Obchodík kde sídli? V malom napuknom centre? V meste? Keď máte nakazené aby ste neopúšťali obchodík ani nikde nechodili. Ako máte obedné prestávky a záchod máte v predajni? Môžete ísť na wc? Žeby vás majiteľka nechodila kontrolovať?

saraxyz
12. feb 2023

Ja by som to povedala. Keďže o tom vieš, si "spoluvinnik". Môže sa to otočiť proti tebe