Mám 24 rokov a som nezamestnaná

7. apr 2024

Ahojte. Mám 24 rokov a som nezamestnaná.
Naposledy som pracovala vyše pol roka v kaviarni ako baristka a veľmi ma to bavilo (Od 17 pracujem v gastre, takže mám v tom prax). Je to pre mňa fascinovaná práca, ale už som nezvládala postoj šéfa, že nechaj otvorené, keď ešte sedia a nedám ti TPP, lebo sa mi to neoplatí a podobne, jednoducho som už mala až zdravotné problémy z nervov a stresu. Nasporila som si a odišla som odtiaľ, ale v dobrom - pre istotu :D.
Táto kaviareň sídlila v budove, v ktorej sídlili aj účtovníci a ich šéfka k nám chodila na kávu a bola hrozne milá. Hovorila som jej, že rozmýšľam nad prácou účtovníčky, keďže mám vyštudovanú obchodnú akadémiu, spravila som maturitu z účtovníctva na 100% a celkom ma to bavilo. Motivovala ma, že mala aj zamestnankyne, ktoré mali len kurz účtovnícky a boli šikovné a mám do toho ísť.
Už tretí mesiac sa pripájam online na výuku účtovníctva, za ktorú som zaplatila skoro 800€, pretože vtedy ešte úrad práce nemal otvorenú možnosť preplácania. Veľmi ma to baví, mzdové bolo super, podvojné si dosť pamätám zo školy a jednoduché je no jednoduché :D.
No môj problém je, že už som taká demotivovaná okolím, že neviem, ako sa mám pohnúť ďalej. Nechcem sa vracať späť do kaviarne, pretože som zaplatila 800€ za kurz, z ktorého nakoniec nič nebudem mať? Bola som odhodlaná sa aj presťahovať do BA kvôli práci, ktorá sa týka účtovníctva (je mi jasné, že hneď nebudem účtovníčka, ani nič podobné, potrebujem prax). A teraz nájdem vo FB skupine o účtovníkoch, že ak mám len kurz a žiadnu vysokú, tak sa nikdy nestanem účtovníčkou a budem len "účtovnícky odpad bez vzdelania", naozaj to pán veľmi odporne napísal, trochu i chápem, prečo. Ale tak moc ma demotivoval.
Naozaj sa toto všetko moje snaženie a učenie vôbec nakoniec nevyplatí? Naozaj sa budem musieť vrátiť do kaviarne?

sissy27
7. apr 2024

Poznam uctovnicky bez VS a teda rozhodne nie su nesikovne. Takze za mna ak ti niekto da sancu (a verim, ze sa taka firma najde) tak ju vyuzi, ale na zaciatok prestan citat kecy zakomplexovanych debilov na fb, ktori vedia o tom, aki su neschopni a lahko nahraditelni, tak sa trasu…

jazula
7. apr 2024

Nevyskúšaš, nezistíš 🙂. Nenechaj sa odradiť pánom, ktorý mal možno akurát zlý deň.

Inak ja by som začala tým, že by som oslovila tú milú pani šéfku zo susednej firmy 🙂. Či nebudú mať miesto v blízkej budúcnosti, prípadne či ti niečo neodporučí na začiatok.

jazula
7. apr 2024

A ja mám síce VŠ ekonomický/manažment smer, účto sme mali 2 semestre…verím tomu, že vieš účto lepšie, ako som ja kedy vedela 🙂. Len treba začať aj v praxi.

zeldia
7. apr 2024

Nerob paniku, nápis životopis a zacni posielať do firiem pripadne aj chod osobne obehat tie kde by si mala záujem pracovat. Šikovných mladých ludi ktorí tu chcu robit je ako šafranu tak nepanikar a vyber si pracu ktorá sa tebe paci či v kancli alebo za barom obe môžu byt fajn😉

luccija
7. apr 2024

Nedaj sa odradiť komentármi na FB.Mozes sa chodiť niekde zaučat, pozorovať bez platu.Ved sa spýtaj tej pani nikdy nevieš ..a možno budeš robiť niečo úplne iné v kancelárii fakturantku, inú administratívu kurz Ti už nikto nevezme.Si mladá baba tak si ver!

olimuc
7. apr 2024

Mas 24 rokov … si dospela, tak by ta nejaky komentar na FB nemal nijakym sposobom ovplyvnit. Nepoznas ho, rovnako ako on teba … je to nejaky anonym, kt mozno prave niekto s OA a kurzom mozno vyfukol robotu pred nosom. Napis si CV a snaz sa ziskat pracu … urcite sa Ti to podari. Na FB sa vykasli a citaj LinkedIn

sevrin
7. apr 2024

Robotu si nájdeš, či už ako účtovníčka alebo baristka, hľadajú všade.
Daný "pán" si len kompenzoval nejaký mindrák, asi mu nejaký Ukrajinec prebral frajerku.

katarina_kat
7. apr 2024

Nenechaj sa odradiť jedným komentárom na fb, poposielaj cv-cka do firiem a uvidíš, často závisí aj na tvojej šikovnosti a ak preukážeš chuť a zápal pre účtovníctvo, myslím si, že dá uchytiš a nevrátiš sa do kaviarne 🙂 navyše si potom môžeš založiť vlastnú účtovnícku spoločnosť a ak bude treba školu tak si ju dorobis.

som_realistka
7. apr 2024

Ahoj, takými rečami a nedaj demotivovať, práve v tejto dobe idú účtovníčky na dračku. Píšeš ze mas OA, teraz si robíš kurz. Hneď ako ho dokoncis, lepšie ešte pár dní pred koncom si rooslii životopisy, najskôr sa zameraj na juniorské pozicie, postupne získaš prax a pôjdeš hore, samozrejme ako v iných zamestnaniach aj tu sa musíš vzdelavat stále. A to o tom odpade to ti hovoria iba skrachovanci v účtovníctve, alebo takí co sa boja zdvihnúť prdel a ísť za lepším. Držím palce.

chodec15
7. apr 2024

No neviem, 800 eur dat za online kurz? stacilo asi zohnat si skripta z uctovnictva na FHI plus priklady z podvojneho uctovnictva a hladat si poziciu uctovnik junior. Vsetci uctovnici nejako zacinali a firma ta zauci.

1gramofon
7. apr 2024

Chod do BA, nájdeš si prácu, som si istá. Pokiaľ nebudeš čakať neviem aký úžasný plat bez praxe a vydržíš aspoň rok, tak potom máš lepšie šance na lepší plat a tak ďalej a tak ďalej. Je to tu úplne iné než v malých mestách. Práce je tu dosť, problém je skôr to, že nie každému sa chce robiť a väčšina je nespokojná s platom ešte aj bez praxe (dokonca aj keď ide zo skladu na podateľňu, v 40tke!!!)

egonsk
7. apr 2024

Ja si akurat ukoncujem v jednom IT obore jeden 3 mesacny kurz (caka ma uz len skuska) a iked pravdepodobne zlozim skusku a ziskam certifikat, vdaka tym info ktore som sa tam dozvedel postupne, som sa rozhodol, ze to nechcem do buducna robit, lebo pri laxnom pristupe firiem k predmetu cinnosti ktorej sa ta praca tyka, by som bol vsade vzdy jednou nohou v base, teda pokial by som si este nespravil aj pravnicke vzdelanie mozno, aby som sa vedel vykecat so zodpovednosti (vykluckovat v pripade problemu).

Takze netreba sa dopredu strasit, ale po ukonceni zvazit a pripadne skusit, ved za to nic nedas a nebudes musiet lutovat. Hlavne sa nenechaj odradit.

bennn
8. apr 2024

Byť to na mne, by som ani na vysokú nešiel, keď vidím tie ponuky na profesii... sice by som nesedel v kancli, ale zarobil by som aj lepšie...

sinusoida
8. apr 2024

Vôbec nie, nenechaj sa odradiť, dokonči kurz...už to, že si si našetrila, svedčí o tvojej racionalite. Skús sa zamestnasť niekde na ľahšej pozícii a postupne potom na zložitejšej. K účtovníctvu VŠ ani náhodou netreba. Do 30 ky sa určite vypracuješ, držím ti palce a naozaj sa nedaj ovplyvniť tým, čo ťa neposunie dopredu.

mis_mis
9. apr 2024

Ahoj, ak ťa účtovníctvo baví, určite sa nevzdávaj predtým, ako si to vôbec vyskúšala. Obchodná akadémia je pre účtovníkov výborný základ. Odporúčala by som ti začať s juniorskou pozíciou v nejakej uctovnickej firme. Získaš prax a skúsenosti. Priprav sa však na to, že pri tejto profesii je nevyhnutné celoživotné vzdelávanie 🙂 Držím palce!

margotka17
13. apr 2024

Nič nie je zbytočne a všetko čo sa naučíš je pre teba len ďalšie plus do života.Rozposli žiadosti, susedky dcéra sa tak zamestnala v logistickej firme a veľmi si pochvaľuje. V práci jej povedali, že s ňou rátajú aj naďalej. Kiež by sa aj tebe takto zadarilo 👍. Držím palceky.