Mäkká šéfka sa dá ovplyvniť

29. nov 2024

Ahojte, chcela by som počuť váš nezainteresovaný pohľad, či to vidím zle ja alebo mám pravdu.

Sme malý kolektív - prevažne ženský, do 10 ľudí. Taký menší úrad, prevažne administratíva alebo občas organizujeme pre našich klientov aj nejaké semináre a podobne.

Naša šéfka má nad sebou ešte šéfa, ale veci ako dovolenky, organizáciu práce a celkovo rieši ona. S ním väčšinou len tak neformálne pokecáme alebo keď riešime niečo konkrétne s papiermi, ktoré podpisuje priamo on.
Zistila som - ona nevie, že to viem, že keď sa niečo u nás pobabre, zvozí ju vedenie, ale nikdy nepovie, že kto to pokazil, ani nám to nepovie, že dostala dútku a opraví to pomedzi svoju robotu (má toho dosť sama), keď robíme niečo rovnaké zasa nabudúce, upozorní nás, že je potrebné to urobiť tak a tak a poprosí nás, aby sme si dávali pozor.
Dnes kolegyňu, lebo cestuje pustila skôr s tým, že príde skôr do práce. Nemáme stránkový deň, takže klienti nebudú ochudobnení, ale mňa to štve, že ja tak na víkend nikdy nikde necestujem, tak ja som to nikdy nevyužila a kolegyniam často, aj sama od seba povie, keď spomenú cez týždeň, že idú na víkend na dovolenku alebo k rodičom, že môžu si nadrobiť ráno alebo v iný deň a cestovať tak, aby neboli v zápche. Príde mi to strašne nefér, že ja to takto neviem využiť... pracovnompovedať, že sa mi nepáči, že tak niekoho púšťa a mňa nikdy za tri roky?

autor
29. nov 2024

...a celkovo sa mi zdá, že ja by som bola lepšia vo vedúcej pozícii a držala si od zamestnancov odstup. Šéf, aj keď je výkonný má riadiť a menej robiť. Mám pocit, že ona to nechápe a často aj služobnú cestu odšoféruje. Myslíte si, že to mám povedať šéfovi?

janka_266
29. nov 2024

veď a vy ste sa niekedy vypýtali? pochybujem, že by Vám nedovolila. a mali by ste byť rada, že keď niečo pokašlete, tak Vám to nedá nepríjemne pocítiť. zrejme potrebujete pracovať pre niekoho, kto nájde chybu aj vo Vašom mene a dá Vám to pocítiť.

adrika25
29. nov 2024

ty si proste šefka pod ktorou by chcel každý pracovať... v kolektíve si isto obľúbená.

janka_266
29. nov 2024

okej, koment som písala, keď som ešte nevidela koment od autorky, tým ste mali začať, že chcete byť šéfka......od zamestnancov by ste si možno držali odstup, ale zrejme by všetko robili oni za Vás a vy by ste teda len riadili. musíte byť super zamestnanec:D

cyberk
29. nov 2024

velmi zly pohlad mas na to, mala by si byt rada ze sa so sefkou da dohodnut, vsak ak aj ty si chces nadrobit a mat skor volno tak si vymysli, ze ides tiez niekam. Isto aj tebe by dovolila. Hneva ta aky ma pristup, ale taku sefku by chcelo mat vela ludi ;) nevazis si jej dobrotu a to, ze nemusis mat taky stres v praci

h2
29. nov 2024

🙃 Chápem dobre, že tebe vadí, že teba nikdy šéfka nepustila z práce skôr, ako iné kolegyne, ktoré o to požiadali, hoci ty sama si o to nežiadala??? To ti mala sama od seba povedať, aby si išla domov skôr a v pondelok prišla do práce o toľko skôr, ako v piatok odídeš? Veď to ani každému nevyhovuje. Mne by to napríklad nevyhovovalo, ísť skôr do práce, než chodím. Ak chceš odchádzať skôr a nahradiť si to skorším príchodom v iný deň, treba otvoriť ústa.

petronelag
29. nov 2024

V žiadnom prípade to netreba hovoriť šefovi, že ty by si bola lepšia na jej vedúcej pozícii a že by si si držala odstup od zamestnancov, na tom nie je nič zlé, že vie výjsť v ústrety zamestnancom, keď sa dá a komu to pomôže. On vie prečo je ona šefka a iste sú s ňou ostatní spokojní.

jana_eyre_2
29. nov 2024

Nie nadarmo sa hovorí, že netreba byt s podriadenými moc kamoš, lebo ťa hneď budú chcieť nahradiť.. to mi tak nejako vyplynulo z tvojho príspevku.. 😏

Ono ťažko pracovať s ľuďmi - či chces, či nechceš vždy bude niekto nespokojný.. keby si sa ozvala, tak pusti aj teba, takto len si pozorovatel čo začína pociťovať nespravodlivosť pritom o Tom čo chces nikto ani netuší.. a namiesto toho aby si povedala šéfke či nemôžeš ísť skôr lebo budeš v zápche by si chcela byť šéfkou..

mikadooo
29. nov 2024

Mám takú šéfku ako popisuješ. Ak by ju vymenila šéfka tvojho štýlu, asi by sa skôr či neskôr menil aj tím pod ňou... Vrátane mňa. Je to super šéfka, všetko rieši s pokojom, vysvetlí nám čo bolo zle a my sa snažíme nabudúce jej nespraviť problém, čiže je to obojstranne kamarátsky vzťah, neťaháme ju dolu. Ak máš problém s "neférovosťou" a celkovo nezapadáš do tímu, buď frajer a choď za šéfom a povedz mu, že ty by si bola lepšia šéfka. Alebo si nájdi tím so šéfkou podľa svojho gusta. Ale úplne ideálne - vykomunikuj si to so šéfkou. Ja na tomto prípade konkrétne nevidím absolútne nič neférové, stačí len otvoriť hubu, že aj ty by si chcela ísť v piatok skôr a prídu potom v pondelok skôr do práce 🤷.

nikdenikto
29. nov 2024

Tvoja šéfka je jasnovidka? Keď nie, tak ako ma vediet že ty chceš niekedy v piatok odísť skôr? 🙈a môžete je ruky nohy bozkávať že na vas nebonzuje vedeniu ale prevezme za svoj team zodpovednosť a ešte je taká milá, ze kto potrebuje toho pustí skor…

denisah6
29. nov 2024

Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že čím viac sa snaží šéf byť k svojim podriadeným dobrý, tým viac to všetci využívajú a skáču mu po hlave....
Šéfka na vás nenahučí, aj keď ona bola zvozená, snaží sa myslieť aj na ľudí, ktorí cestujú atď. atď. a výsledok? Niekto si myslí, že by bol lepší šéf...
Vieš čo aj by som sa pozrela ako by si dávala to šéfovanie, lebo nič horšie ako pracovať s ľuďmi a snažiť sa nejak docieliť aby všetko fungovalo snáď ani nie je.

sissy27
29. nov 2024

Nie, sef nema len riadit a menej robit, sef ma ist aj prikladom svojim podriadenym. Akym vzorom mi ma byt sef, ktory len deleguje ulohy a pije kavu?? Ze odsoferuje na sluzobku? Ved na tom nic nie je, co soferovanie je nejaka podradna praca? Nas riaditel tiez bezne soferuje a odvezie aj svojich podriadenych, ak je to dlhsia cesta, tak sa prestriedaju za volantom a kolegovia sa aj potesia, kedze ma zaujimave auto 😃
Ak chces aj ty ist skor domov, tak sa proste ozvi. Verim, ze ti vyjde v ustrety.
Ty by si bola presne ta sefka, ktoru vsetci neznasaju a bud si radsej najdu nieco lepsie alebo ta budu len ticho trpiet…

madeincssr
29. nov 2024

Ked sa vsetci vypracujeme na dokonalost pracovnika (ci sefa) podla americkych ekonomickych knih/skol/skoleni (a tych dokonalych drahych biznis skoleni), strati sa vsetka nedokonala ludskost v nas a uz budeme vsetci na urovni strojov/robotov/AI - prosto staneme sa dokonalymi human resources. Skvela vizia! 🥴🤔

januska12323
29. nov 2024

Nieže by si bola rada, že je ferova ešte budeš hľadať chyby.

mamina7070
29. nov 2024

a o povedz to sefovi on to povie jej a jedine co z toho budes mat ty bude dohoda o rozviazani prac pomeru v najblizsej dobe lebo to jedine si zasluzis

petronelag
29. nov 2024

@sissy27 Podľa mňa je to bezočivé, takto sa tlačiť na miesto niekoho, kto si svoju prácu robí dobre a snaží sa vychádzať zamestancom v ústrety.

danieli
29. nov 2024

Verim, ze tvoja sefka pojde coskoro do dochodku a budes mat prilezitost byt lepsou sefkou ako bola ona, drzim palce, sefovanie pri pohlade zdola su vesele kavicky a dochrumkava sa vyspinkat, realita je taka, ze sa nezastavis…ale to si treba vyskusat

kp7333
29. nov 2024

Byt sefom neznamena stratit ludskost a chovat sa nadradene ci povysenecky. Bud rada, ze tvoja sefka po vas nehulaka, vie vam vyjst v ustrety a je sikovna a pracovita. Keby ste mali sefa, z ktoreho ide strach, velmi rychlo by ste odtial utekali.

pbra40
29. nov 2024

Precitaj si clanky na temu Boss vs. Leader.
Viac neviem komentovat, lebo som uz stara, mam za sebou x sefov (podotykam v tej istej praci) a teda zivot ma naucil, ze nie vzdy je team a teamova spolupraca pod "tvrdym sefom" akym by si bola ty, uspesna.

bielasovicka
29. nov 2024

No teba by som ani ako kolegyňu nechcela mať, nieže za šéfku

katka700
29. nov 2024

Keď ti ide len o to ist v piatok skôr domov je taky problém ísť za šéfkou a povedať jej "v piatok poobede príde kamoška ktorú som XY mesiacov nevidela/potrebujem dačo vybaviť/iný dôvod , mohla by som si v pondelok až štvrtok nad robiť po pol hodiny a v piatok odísť o 2 hodiny skôr?"

prunee
29. nov 2024

Zavist je svina, popracuj na tom, dopraj druhym a snad budes v zivote spokojnejsia...

katica06
29. nov 2024

@januska12323 ako je to príslovie?
Zlý vlastné chyby nevidí, a hľadá ich u druhých

autor
29. nov 2024

Tak toto som veru nečakala. Nehovorím, že je zlá, ale ona si neuvedomuje ani, že je šéfka. Bežne aj klientom povie, že povie "kolegyni" aby to poslala, nie podriadeným. Ako to vyzerá navonok, keď s nami nosí veci do hotela keď máme event? Ona nezačala u nás ako šéfka, ale ešte cez VS ako brigádnik a postupne ju šéf povyšoval čo vraveli kolegyne. Ako keby ani nevedela, že je naša nadriadená. Keď niekto nastúpi po nej, tak bude mať veľa roboty, lebo ona si myslí, že má asi normálne robiť. Teraz budú vianočné odmeny, som zvedavá ako ich rozdelí. Jej určuje vždy šéf, na nás dostáva rozpočet a má to podeliť. Vždy delí rovnomerne aj keď ja robím oveľa viac ako kolegyne. Iba keď je niekto nový, tak jemu dá buď alikvotnú čiastku za tie 3 mesiace čo u nás robil alebo dá nejakých 50 eur.
Mne sa to nepáči, že kolegyne dostanú rovnako ako ja, keď moja pozícia je dôležitejšia ako ich. Ako jej to mám povedať????

kp7333
29. nov 2024

ty si uplne mimo.

katica06
29. nov 2024

Ach ja,,ona si myslí, že má asi normálne robiť,, čo by mala podľa teba robiť? Delegovať všetko na zamestnancov a kávičkovať a náležite sprdnú všetkých? Niekedy baj preventívne....A potom dať aspoň 50% z celého objemu odmien tebe.

janagem
29. nov 2024

Toto je fake téma však? Ak náhodou nie, Šéfka vyzerá že je dobrý Team leader

prunee
29. nov 2024

U nas dostanu odmeny tiez vsetci rovnako, ci je ing, ci pomocnik v kuchyni, ci veduci, ci udrzbar...A tiez mam normalne kolegyne, nie podriadene, pustam ich, smejeme sa, spolupracujeme ako team, pomaham im, aj pustam skor, je nas desat... Boze, nie si ty nejaka od nas.... 😅

naja85
29. nov 2024

A to ako ma vas oslovovať, podriadeny 1, podriadeny 2?😄 Vsak tvorite jeden tim, alebo aspon tvoji kolegovia so sefkou ho tvoria, ty zrejme nie. Studovala som na vyske, hned v prvom rocniku nas profesori oslovovali kolega/kolegyna. A to boli ludia s niekolkrocnou pravnickou praxou a nemali s tym absolutne problem.
Bud rada, ze tvoja nadriadena je ludska. Moze ju niekto iny vymenit ako napr. ty, ktory si bude potrebovat honit nad niekym svoje ego. Skus si zistit, co vsetko obnasa funkcia sevky v jej pozicii. Mozno zostanes prekvapena.
Po pravde nechcela by som ta mat s takymto zmyslanim za kolegynu a toboz nie za sefku.

deby3
29. nov 2024

Ty si mimo realitu uplne, dobry sef ma nielen teoreticky, ale aj prakticky vediet robit to, co caka od zamestnancov a uz duplom ak sa hore dostal tak ze sa vypracoval postupne. A nikto nevie citat myslienky, otvor usta, povedz, ze potrebujes odist nejaky den skor a prides inokedy neskor. Evidentne ti vyhovie, ale neverim, ze vie citat myslienky. Závidíš kolegyniam, zavidis sefke, ty robis lepsie a vies, ze aj sefka by si bola lepsia. Keby sa takto "vyborne" vedel kazdy ohodnotit, vsetci len sefuju. A mimochodom, len velmi slaby sef by pouzival pri rozhovore slovo podriadeny, ano je to kolega/kolegyna, mozno inde na hierarchii, ale stale kolega a uz len fakt, ze to nechapes ukazuje, ze nepatris na veducu poziciu.