Majú matky - samoživiteľky v týchto zamestnaniach úľavu v pracovnej dobe?

5. máj 2023

Chcela by som sa opýtať žien,ktore sú samé na dieťa (bud manžel pracuje v zahraničí alebo bez partnera plus s tým ze babky veľmi pomôcť nemôžu len maximálne sem tam alebo vôbec.) a zamestnanie typu: policajtka, zvjs, zdravotníci, hasiči. Zaujímalo by ma ako je to s pracovnou dobou. Vedia tam mat matky samozivitelky úľavu alebo je to nekompromisne? Ďakujem za odpoveď

lilianka28
5. máj 2023

Úľavu z pracovnej doby si može dať len formou individuálnej žiadosti napr. o posunutie pracovného času o 1 hodinu z dôvodu starostlivosti o dieťa (MŠ otvára neskôr). Pokiaľ to prevádzka dovolí, tak by jej ju mali schváliť.
Potom ešte môže požiadať o skrátený úväzok.
Tieto možnosti sa ale týkajú nielen matky samoživiteľky. V ZP nie je o tom extra úprava.
Jedine, ak by mal zamestnávateľ napr. v kolektívnej zmluve niečo také uvedené.

autor
5. máj 2023

@lilianka28 skôr som mala na mysli niečo také ak žena sa robia aj nočné aj víkendy. Tak ci je tam možnosť práce len cez týždeň a denne

lilianka28
5. máj 2023

Nie, táto možnosť nie je. Zakázaná nočná práca je len pre tehotné.

melanta
5. máj 2023

Tak ak sa žena rozhodne pracovať v nemocnici ako sestra, tak s vedomím, že sa robia aj víkendy aj nočné. Detto príslušníčky PZ ak robia na útvare, kde sú smeny. Nie je reálne, aby matky robili len denné a mimo víkendu. Akože mladé bezdetné či staršie s veľkými deťmi budú robiť iba nočné a víkendy? Nie, takto to nefunguje. Samozrejme, podľa zákonníka práce môže rodič požiadať o úpravu pracovného času, zamestnávateľ to ale môže zamietnuť, ak mu to nepovoľujú prevádzkové dôvody. Čo vo väčšine prípadov nepovoľujú, keďže iní pracovníci by potom museli robiť výrazne viac nočných a iba tí ostatné by robili počas víkendov.

terezka1947
5. máj 2023

Matka samoživiteľka je žena,kt.nema manžela, priateľa. Býva a stará sa o deti sama.
Prečo by mala mať žena,kt.napr.byva s priateľom,či s manželom v zahraničí úľavu?
Môžeš pracovať na skrátený úväzok napr.Kopa žien to tak rieši s malými deťmi,keď sa inak nedá.

matkahelka
5. máj 2023

@lilianka28 ostatne tebou vymenovane neviem, ale zdravotne sestry zarucene nie. mam susedu zdravotnu sestru a nebolo jej to umoznene ani pri 2 malych detoch. tak odisla z nemocnice a robi sestricku u specialistu klasicke 8-hodinovky pocas tyzdna. zober si, ze ak sa na oddeleni stretnu 3 take pripady ako ty, tak lekar bude mat nocne a vikendy bez sestriciek, ci budu nocne a vikendy robit vzdy len bezdetne a sestricky pred dochodkom?

melanta
5. máj 2023

@matkahelka nedávno, max 2 týždne som tu v jednej diskusii zahliadla názor, že cez prázdniny či Vianoce by mali mať dovolenky matky, zamestnanci bez detí môžu dovolenkovať aj mimo leta a sviatkov. Takže niektoré názory ma ozaj už neprekvapia.

zuzanockamt
5. máj 2023

@lilianka28 Nočnú prácu nemôže robiť ani matka, ktorá sa stará o dieťa do 3 rokov. Zisťovala som si to kvôli práci.

diewcatqoo
5. máj 2023

Zena, ktorej manzel pracuje v zahranici, predsa nie je samozivitelka.

angelinja
5. máj 2023

Na sr nic bohuzial..matky s detmi samozivitelky..to by ste kulali v rakusku a indem..to pre tie co sa tu zas vyonievaju ze sak co by chcela...cudujete sa ze to tu tak vyzeta ked.medzi zenami su taketo ???nie na sr ti ostanu len oci pre plac a 14x k lekarovi tak ako aj u cjlapa a tak ako aj u mladych nezadanych

angelinja
5. máj 2023

@inak uz som dala.tuto otazku ja ministerstvo...myslis ze mi odpisali???

melanta
5. máj 2023

@angelinja aké oči pre plač ostanú ľuďom na Slovensku? Už keď spomínaš to Rakúsko, my sme oproti Rakúsku brutálne sociálny štát, voči iným v Európe ani nehovorím. V AT nemôže matka chodiť na OČR každý mesiac na 2 týždne, u nás je to normálne. Celkom nechápem toto nariekanie. Keď som sa rozhodla byť matka, tak preto, aby som mala dieťa, nie aby som mala úľavy. A počítala som s tým, že to bude náročnejšie ako bez detí. Veď nikto nikoho nenúti byť rodičom.

lilianka28
5. máj 2023

@zuzanockamt To nie je pravda.

Tu je to zhrnuté z Inšpektorátu práce:
Pracovné podmienky žien, mladistvých a zamestnancov starajúcich sa o dieťa mladšie ako tri roky:

Ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu, najmä prácami, ktoré ohrozujú ich materské poslanie. Tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo zo zdravotných príčin spočívajúcich v jej osobe. V prípade, ak tehotná žena (príp. matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena) vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok. Ak to nie je možné, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy. Alebo ak ani to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu. Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.

Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

Matke, ktorá dojčí svoje dieťa, je zamestnávateľ povinný poskytnúť okrem prestávok v práci osobitné prestávky na dojčenie (tie sa započítavajú do pracovného času ženy a poskytuje sa za ne náhrada mzdy v sume jej priemerného zárobku).

diewcatqoo
5. máj 2023

@angelinja ehm, zijem v zahranici a oproti Slovensku som nedostala ziadnu tehotensku davku, ziadny prispevok pri narodeni dietata a nedostavam ani rodinne pridavky, ani ziadne prispevky na dieta, neexistuje tu ziadna pandemicka OCR donekonecna a podobe. To nepisem preto, ze by som sa stazovala, lebo napr. myslim, ze som na tom este celkom dobre, pretoze som si mohla dovolit byt doma s dietatom do jeho troch rokov. Viem, ze v inych krajinach nemaju ani takuto moznost a matky idu po pol roku do prace.
Takze kydat na Slovensko v tomto smere je naozaj neopodstatnene. Tu sa maju matky este uzasne oproti zvysku sveta. Ale viem, ze sa to tazko vysvetluje ludom, ktori si myslia, ze ak si spravia dieta, ma sa postarat stat...

melanta
5. máj 2023

@zuzanockamt zákonník práce rodičov do 3 rokov veku dieťaťa chráni pred nadčasmi a pohotovosťou. Dojčiacu ženu chráni pred prácou, ktorá jej zdravotne môže poškodiť. Ale nezakazuje prácu v noci.

jenisjenis
5. máj 2023

Zo zakona nemusite robit nocne tusim do 10 rokov dietata.

lilianka28
5. máj 2023

@jenisjenis nezavadzaj, to nie je pravda.
Cituj mi ten zákon a nie domnienky.

zuzanockamt
5. máj 2023

@lilianka28
@melanta Keď budem mať viac času, tak to pohľadám, zisťovala som si kvôli konkrétnej udalosti práve prácu v noci.