Pekný deň.
Mám 20 rokov a moje aktuálne zamestnanie je zároveň aj moje prvé. Prišla som sem hneď po škole a do teraz som bola nadmieru spokojná. Nad vysokou som neuvažovala a ani neuvažujem. Plat je momentálne dostačujúci - tým, že ešte bývam u rodičov a nemusím ani dochádzať.
Problém začal posledných pár mesiacov, ..pracujem od pondelka do piatku od 8 do pol 5. Začali trvať na nadčasoch cez víkend, teda aby som robila od pondelka do nedeľe a zase odznova. Ešte som to celkom zvládala ale 8.mája bude nedeľa a deň prac.pokoja zároveň. Plánuju v práci veľkú akciu , veľa hostí. Ja mám mať na starosti sama bufet. Bude približne 100 ľudí a sama to nezvládnem. Zároveň to nechcú ani preplatiť. Vraj to máme brať ako teambuilding (príde každý kolega). No ja som tu každý víkend, neustále a už nevládzem. Nezvládnem tú akciu. No rovno mi povedali, že ak neprídem tak nemusím už nikdy. Čo by ste robili? Bojím sa, že nenájdem prácu kde mi to cenovo takto vyhovuje /dochádzanie vs plat/.
Určite by som si takto nevedela predstaviť pracovať.. na tvojom mieste by som odišla.. neboj, nájdeš si inú prácu ktorá ti bude vyhovovať
@beata_k Tieto víkendy mám zaplatené , iba tú nedeľu nechcú. Skôr ide o to, že som vyčerpaná.
Jak nechcu? To co je za odrb s prepacenim.
Pracuješ 7 dní v týždni? Dlhodobo? To je na slušnú pokutu za nedodržiavanie zákona. Ale takýto zamestnávatelia si dovolia toľko, koľko sú ľudia ochotní. Nerobila by som nič, čo nemám v pracovnej zmluve. Nerobila by som to ani keby som nebola unavená. Takže nie, za mňa to význam nemá, nerobila by som otroka. Tebe to evidentne nevadí, keď to robíš.
Veď aktívne požiadaj o pomoc. Rovno povedz že potrebuješ pomoc
Buď ti ju dajú, alebo neprídeš
Mám pocit, že tým , že som mladá a jedná sa o moje prvé zamestnanie, vidia možnosť využívať ma keďže i tak som “mladá a blbá” nato aby som to tu nechala. Preto sa pýtam na názor starších a skúsenejších, oni aký majú názor. Keďže u rodiny som dostala odpoveď, že áno, práca je vyčerpávajúca, čo som čakala?
Vidia, že sa dáš využívať tak ťa využijú...nauč sa povedať nie, a dupľom ak to nemáš platené (víkendy)
No je smutné, že rodina ti povie, že je to normálne. Nie je.
Treba vediet povedat asertivne nie, dost, staci. Ano urcite vyuzivaju to ze si mlada a ze si neoponovala pri nicom doteraz. Pracovat 7dni v tyzdni aj ked mas zaplatene nadcasy nie je okej. Dva dni volna su bato aby si sa nescvokla a mala psychohygienu 👍 A zacala by som sa obzerat po inej praci. Pred tym chod za sefom, normalne mu povedz ze potrebujes aj volno, aj nanho mas narok zo zakona. A s kludom anglicana by som povedala ze 8ho mas uz nieco naplanovane a ze dakujes za pozvanie, ale mas uz ine plany na ten den 🤷♀️
Pokiaľ viem teambuilding býva dobrovoľny, takže by som sa ho na tvojom mieste nezúčastnila...inak mám rada teambuilding
Koľko hodín do týždňa máš stanovených v pracovnej zmluve?
Inak k tým nadčasom:
Podľa ustanovení § 97 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce, práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere 8 hodín týždenne v období najviac 4 mesiacov po sebe nasledujúcich.
V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín.
Takže za kalendárny rok ti môžu nariadiť max 150h nadčasov. Mohla by si robiť aj viac hodín nadčasov (max je tuším 400/rok), ale tam sa už písomne podpisuje, že súhlasíš s týmito nadčasmi.
Akú máš zmluvu?
A to co je za švihnute pravidlo, aby si robila 7 dní v týždni, bez oddychu? To je až na žalobu, nie na zotrvanie v práci. Nadčas môže byť výnimočne, v prípade potreby (choroba zamestnancov, nejaký náhly problém, že treba viac ludi) ale nie ze pravidelne dakto bude 7 dní v týždni a ešte sa ma tešiť z toho.
Na tvojom mieste si hľadám niečo iné.
Tak kolegovia budú mať teambuilding a ty budeš makať v bufete a obsluhovať 100 ľudí?
Nenechaj si skákať po hlave a odmietni to.Uz aj tie víkendy su cez ciaru
Odist, využívajú ta.
Už ten prístup že "neprídeš, tak ani nemusíš vôbec už chodiť" svedčí, že je to využivanie.
Inak nerozumiem tiež, ako ti môže rodina povedať na taky štýl práce, že je to normálne a práca vyčerpáva. To nie je panské, ako dakedy hnali panduri ľudí, aby drali od svitu do mrku na poli.
A okrem toho, aj oni mali nedeľu voľnú, ty nemáš ani to, takže na tvojom mieste jednoznačne hľadám inú prácu. Toto je využivanie.
V nedelu mas ist do prace a brat to ako teambuilding? 😀 Uz by som tam nebola...
Tak začni uvažovať nad VŠ.alebo budú s tebou zametat navzdy
Nie, nemá zmysel táto práca
Skončila by som v takej práci.
Odišla by som odtiaľ ihneď a bleskovo. Si príliš mladá/som o rok mladšia ako ty/, a oni toho využívajú, pretože vedia, že si vlastne ešte čiastočne dieťa a nič ešte poriadne nevieš o živote. Pokiaľ tam budeš stále pracovat, a hlavne s takýmto tempom, tak o pár rokov skončíš na psychiatrii.
Urcite by som nenastupila na smenu, ktoru nemam zaplatenu + s tym, ze ide o nedelu, alebo vikend.
Prosim ta, si este mladucka, pravdepodobne sama vnimas ze vysoka skola nie - preco neodides niekam na lod robit? do hotela, do sveta, ucit sa jazyky? Chces skoncit ako bufetarka za minimalku?
Mas 20 - miliardu pat moznosti, otvoreny cely svet, nesttrat tieto moznosti
Par mesiacov pracujes nonstop? Kazdy vikend?
Kolko? Robis 7 dni v tyzdni ?...pff...ty sa v prvom rade nauc hlavne pocitat hodiny za mesiac, kedze kazdy mesiac ma isty pocet stanovenych hodin prace a to predovsetkym skoro vsade co mas cca 160h normu mesacne ....od 8 do 17stej je 9h denne x 7 dni v tyzdni....takze komplet bez volna im tam tento mesiac ako krava za bohvie aky plat budes tahat dokopy 9x 30 ...270h....a ak ti za toto platia napr 700-800€ mesacne tak si bud siaaaaaleeneeee dobrosrdecna alebo si si nacisto neni vedoma ako stebu vyd*bavaju
Zadarmo nik nerobí 🤷♀️A poviem ti, že keď sme mali teambuilding aj ten som mala zaplatený, aj keď som sa bavila.
Samozrejme, každý skúša tvoju hranicu. Ty ich určuješ. Sama som robila v gastre cez 10 rokov, ale sledovaním starších kolegov som sa naučila jedno: To, že máš teraz mladé telo a ideš na hranice zdravia, sa ti v priebehu rokov vráti s úrokom. Tým, že si mladá a pracovitá si prácu nájdeš raz dva. Choď a skúšaj. Sú aj ľudia, ktorí si zamestnancov vážia. Len ich treba nájsť.
A čo sa týka financií.. Čo je dostačujúci? Aby som robila v gastre 7 dní v týždni, vlastne celý mesiac musela by som mať cca 4000€ aby sa mi to oplatilo.
A vieš prečo by som zrovna odtiaľ odišla, je vyjadrenie tvojho zamestnávateľa: ak neprídeš, nemusíš už nikdy. Pokiaľ má niekto takýto prístup ku mne, mňa by tam už nenašiel. Chyba je na jeho strane, nie tvojej.
Blíži sa sezóna, prácu si nájdeš do dňa. Ale radšej 2x meraj/zisti si z okolia/.
Aspoň úkaz že o takú robotu nestojiš ak ta klamú atď ....pomaha jkde treba....nie tam kde nie...a potom sa ukáže ak vidržiš v dobrom a za dobre s kým máš so činenia podla ich správania.
Co ti vyhovuje? Plat? Ved robis zadarmo cez vikend a cez sviatok. Uz by som tam neprisla. A u rodicov tiez nebudes vecne. Obzeraj sa po niecom naozaj platovo vyhovujucom z coho zaplatis aj najom/stravu.