Má zmysel poslať životopis aj do personálnej agentúry?

29. júl 2024

Ak si hľadám prácu nie práve v IT, má zmysel dať o sebe vedieť aj personálnej agentúre? Alebo oni by o mne vedeli keby som spĺňala nejaké podmienky, ak mám uverejnený životopis na profesii?
Minule som videla inzerát od agentúr aj na pozície kde by som spĺňala podmienky, tak možno by som skúsila šťastie aj tam, len rada by som poznala názory skúsenejších.

Ďakujem 🙂

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
29. júl 2024

@taynee že či sa to vlastne takto "robí"... Že aj taký bežný človek im pošle svoj životopis že keby sa vyskytlo niečo na čo sa hodí že nech sa mu ozvú 😁

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
29. júl 2024

Len tak bez "naslepo" ci na konkretnu inzerovanu poziciu? Naslepo by som neposielala, nevidim v tom vyznam.
Ale na konkretnu ppzicoi si poslat CV do agentury je bezna vec

autor
29. júl 2024

@dadis naslepo som myslela...

dadis
29. júl 2024

Tak to nema vyznam, podla mna.

lienka9
29. júl 2024

Ja by som vyskusala.ale z okolia mam lepsie skusenosti,ked sa naslepo posiela priamo do firiem..vela znamych tak naslo pracu,ze poslali zivotopis a mali stastie lebo interne hladali niekoho..

melanta
29. júl 2024

Áno, ak ide o agentúru, ktorá robí aj sektor, o ktorý máš ty záujem a aj pozície tvojho zamerania, tak kľudne si naslepo pošli CV. Agentúry ak dostanú od klienta zadanie na kandidáta, ako prvé pozerajú svoje databázy. Následne idú ostatné kanály.

melanta
29. júl 2024

@dadis ale má, agentúry ak hľadajú človeka, ako prvé pozerajú svoju databázu. Až potom pozerajú ostatné kanály. A ak majú dosť CV zo svojej databázy a iných kanálov, ani nezverejnia pozíciu.

dadis
29. júl 2024

@melanta v headhuntingu mozno ano..ale ako dlho je to cv aktualne?

weleda123
29. júl 2024

Môj muž robil 6 rokov cez agentúru v Matadore. Hádam 100x mu núkali prejsť do kmeňa, vždy odmietol, lebo agentúra platila lepšie. Takže určite to zmysel má. My sme mali dobrú skúsenosť.

melanta
30. júl 2024

@dadis píšem o klasických agentúrach. Je to ako píšem. A je bežné, že ak má človek niekde v databáze ako možný záujemca CV, tak ho aktualizuje, keď je potrebné. Ako píšem, personálne agentúry ako prvé pozerajú svoje databázy.

dadis
30. júl 2024

@melanta Pre mna to je zvlastne, brala som to tak, ze agentury sa ozyvaju proaktivne kandidatom (tym co maju zverejnene cv, tag open to work, ale aj castokrat nahodne ma oslovuju cez linkedin) alebo reaktivne, ak sa na inzerat ozve kandidat. Naozaj by mi nenapadlo poslat si do agentury naslepo CV. Ani neviem do ktorej a s akou motivaciou? Vediet o novej pracovnej ponuke ako prva? Fakt mate pozicie, kde z interbej dtb oslovite a pride vam na pohovor 3-5 uchadzacov bez toho sby ste zverejnili ponuku? Hmm ok..tak potom ano 😅

melanta
30. júl 2024

@dadis ja nie som agentúra, som headhunter. Ja napríklad vôbec nezverejňujem pozíciu, ktorú hľadám. Jednak si to klienti neželajú a jednak robím pozície, ktoré sa cez zverejnené inzeráty nehľadajú. A keďže zväčša neobsadzujem bežné pozície, tak mne je zbytočné poslať CV. Pretože keď aj robím raz za čas bežnú pozíciu, napríklad administratívu, tak mám zväčša nie bežné požiadavky na kandidáta. Ale agentúra pracuje tak, že dostane zákazku na pozíciu. Ak je to pozícia, kde nechcú dostať sto zbytočných CV, ale chcú pár dobrých kandidátov, tak pozerajú svoju databázu, linkedin, profesiu. Ak dokážu z týchto zdrojov nájsť kandidáta, tak nepotrebujú zverejňovať pozíciu. Takže áno, je bežné, že bez zverejnenia ponuky má agentúra niekoľko dobrých kandidátov. Ak je to bežná pozícia, kde sa chcú prehrabať veľkých množstvom CV, tak pozíciu zverejnia.

Naozaj by mi nenapadlo poslat si do agentury naslepo CV. Ani neviem do ktorej a s akou motivaciou? Vediet o novej pracovnej ponuke ako prva?
Nie vedieť o ponuke ako prvá - ale byť oslovená ponukou, ktorú zverejnenú nenájdeš vôbec. Alebo ju nájdeš zverejnenú až po tom, čo oslovili už niekoľko ľudí. Agentúr je veľa, vedúce pozície či žiadané lepšie odborné pozície je bežné, že sk si pošleš CV, tak ťa zavolajú z agentúry na pokec, aby ťa spoznali a vedeli ti potom lepšie ponúknuť možné voľné pozície. A do ktorej agentúry? Sú agentúry, ktoré sa zaoberajú prevažne IT či manažérskymi pozíciami. A potom nazvem to všeobecné, kde nájdeš bežnú administratívu, predavačku do Billy ale aj stredný či dokonca vyšší manažment. Napríklad celoslovensky pôsobiace Trenkwalder, Grafton, Manpower, Target Executive, atď. A potom sú samozrejme lokálne menšie. Motiváciou je ako som písala mať možnosť dostať sa k pozícii skôr než bude zverejnená, prípadne aj keď je zverejnená, byť oslovená agentúrou a nemusieť riešiť zasielanie CV. Ak človek vie, že by zmenil zamestnanie v prípade, žeby mal lepšiu ponuku, tak prečo nebyť v databáze.

melanta
30. júl 2024

@weleda123 toto čo píšeš o mužovi, je bežné vo výrobe alebo v obchode, že firmy majú agentúrnych "zamestnancov". Ale agentúrne pozície riešia ľudí do výroby, do skladov. Nie na administratívu, marketing, atď. Často agentúry, ktoré toto robia, robia výlučne tento segment. A ak aj robia iné, tak v menšom rozsahu. Autorka sa myslím pýta na iný typ personálnej agentúry, taký, aký popisujem v reakcii pre dadis. A čo sa týka toho, že agentúry platia viac pri ľuďoch vo výrobe. Áno, to je pravda, dokonca často je ten rozdiel veľmi markantný. Problém však môže nastať, ak zamestnávateľ napríklad potrebuje znížiť stavy, pretože utlmí výrobu. Vtedy ako prví idú preč agentúrni ľudia, pretože nie sú zamestnanci. Nemajú nárok na benefity ako zamestnanci (napríklad odstupné a množstvo iného). Problém môže nastať vtedy, ak chce človek úver či hypotéku, pretože mnohé banky neakceptujú agentúrny príjem. Takže z viacerých ohľadov je výhodnejšie byť zamestnanec ako ísť cez agentúru.

dadis
30. júl 2024

@melanta Ja viem ako pracuju headhunteri. A nestaci si na LI dat status open to work a na profesii zverejnit cv, ak chcem, aby ma oslovali agentury zaujimavymi ponukami (nie som C pozicia)?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
weleda123
30. júl 2024

@melanta autorka nekonkretizuje na akú pozíciu sa hlási. Napísala len "nie práve IT", takže môže sa jednať naozaj o hocijakú pozíciu. Môj muž robil v sklade na VZV, časom aj napriek tomu, že bol agentúrny, tak mu ponúkli miesto vedúceho smeny. On mal napríklad aj tú výhodu, že pokiaľ by ho konkrétne Matador už nemohol zamestnávať, tak agentúra by ho proste preradila do inej fabriky na rovnakú alebo podobnú pozíciu s tým istým platom. Takže tak.

melanta
30. júl 2024

@taynee som z BA, ale ja konkrétne nerobím slovenský trh vôbec. Myslím tým, že slovenských klientov vôbec neberiem. Takže ak aj oslovím slovenského kandidáta, tak pre zahraničného klienta. Áno, samozrejme že viem o čom píšeš. A ja píšem o tom, že autorka sa podľa mňa pýtala na "klasickú" personálnu agentúru, t.j. na pozície, ktoré sa neleasujú.

melanta
30. júl 2024

@dadis teoreticky stačí. Ale mnohí HR mi povedia, že ak nájdu ideálneho kandidáta u seba, nehľadajú na sieťach. Ale vo všeobecnosti stačí.

espeo
30. júl 2024

Niekedy agentúry vyhľadávajú tak, že klient si vyslovene nepraje, aby inzerovali pozíciu. A to nehovorím o nejakom top manažmente. Určite posli

autor
30. júl 2024

Áno myslela som obyčajné administratívne pozície 🙂

Ale nakoniec to nebudem musieť riešiť, už som dostala ponuku, ktorú vezmem. Ale veľmi pekne ďakujem za vaše skúsenosti, verím že to pomôže niekomu kto si bude čítať túto diskusiu

tramtada31
30. júl 2024

Jasne, pošli, oni sú ako realitaci a ty si nehnutelnost. Chcú tá komukoľvek predat, aby mali za teba proviziu.