Má zmysel nová práca?

4. jan 2024

Zdravím. Po strednej som sa hlásila na VŠ - kam ma nezobrali. Tento rok sa hlásim opäť, zatiaľ som si našla brigádu v mojej dedine.
Tento rok sa chystáme obaja s partnerom študovať Bc v BA a plánujeme sa tam aj nasťahovať, pri škole robiť brigádu už tam v BA.
Otázka, momentálne zarábam 250 eur mesačne, z čoho si neviem odkladať. Rozmýšľam, že si zatiaľ nájdem TPP a budem pracovať inde, kým mi začne škola. Neviem však či to má zmysel, začnem vo februári / marci a v auguste /septembri môžem prácu meniť opäť. Čo si o tom myslite?

dadka1997
4. jan 2024

Vravíš ze si z 250€ nevieš našporiť, .. februar, marec, april, maj,jun, jul,august .. predstav si ze zarobis okolo 800-900€ ..to maš 7 mesiacov to mas 5600 - 6300€ ? Myslis ze sa ti to neoplati? Ved im nemusíš vraviet, ze v lete odchadzas prec, to nikoho nemusi trapit.. 3 mesiace si v zaucnej dobe, a ked som ja davala vypoved dohodou stacilo im to mesiac pred datumom vypovede.

zmrzlinka2021
4. jan 2024

A načo si chces odkladat?

Caka ta 5 rokov studia. Postacuju uplne brigady.

simca06022011
4. jan 2024

na rok si kludne mohla ist pracovat na TPP, ano najdi si pracu na TPP. Samozrejme ze to ma zmysel, zmysel nema rok brigadovat za 250eur. MInimalne si budes moct viac dovolit za rok.
Ja som napr. tiez takto mala rok pauzu a robila som dokonca v BA. Vypoved som nahlaisla vcas a normalne sa zmluva ukoncila.
Pracu budes menit tak ci tak, lebo sa budes stahovat, vsakze? ;)

autor
4. jan 2024

@dadka1997 máš pravdu, ďakujem. Dokonca nie je ani zaručené, že teraz ma do školy zoberú.
@zmrzlinka2021 na bývanie, stravu, život. Nevieme ako náročné bude štúdium, ako budeme vychádzať časom, ako rychlo si nájdeme brigádu (čo by ale v BA nemal byť problém). Celkovo by bolo dobré mať čo to našporené aby sme sa nemuseli báť či vystačíme

autor
4. jan 2024

@simca06022011 áno ale takto budem v podstate 2x za 1 rok. To problém pre mňa nie je, len nemám skúsenosti tak som nevedela či sa vôbec 'oplatí' ísť niekam robiť na pol roka cca 🙂

simca06022011
4. jan 2024

pracu mozes menit aj 4x za rok, aj 10x za rok... vsetko co sa ti financne oplati, as ti oplati. Ved lepsie je dostat 700EUR ako 200EUR, nie? ;)

zmrzlinka2021
4. jan 2024

autorka,
a ty nedostavas peniaze od rodicov?
Pocas studia oni maju za teba tu hlavnu zodpovednost.

madeincssr
4. jan 2024

Kedysi existoval aj pracovny pomer na dobu urcitu, ci to uz teraz nie je mozne? Ak by ta na skolu nezobrali, mohla by si sa rozhodnut, ci sa so zamestnavatelom dohodnete na dalsie obdobie, alebo by si mala moznost pracu zmenit (ak by ti nesedela).

michelle567
4. jan 2024

@zmrzlinka2021 veď neštuduje a zatiaľ ju ani do školy neprijali

simca06022011
4. jan 2024

@zmrzlinka2021 v rozpravke mozno. Zivot studentsky je drahy, kazde euro co bude mat navyse, ci si odlozi alebo nie, ci si kupi knihy, oblecenie alebo cokolvek ine, pojde na vylet, su plus.. a nie cakat kym rodicia navalia peniaze :DD ludi co chcu pracovat, treba podporit a nie ich nechat sediet a cakat na peniazteky od rodicov. A teraz nestuduje, cize ma cas si zarobit, potom da normalne vypoved.

autor
4. jan 2024

A čisto teoreticky, ak ma zoberú napr od februára niekde, v škole či ma zobrali sa dozviem asi až júl-august. Vtedy už nestíham dať výpoveď tak, aby som vedela nastúpiť riadne do školy. Ako to riešiť?

autor
4. jan 2024

Rodičia určite ochotne pomôžu ak budem potrebovať. No ak sa dá, rada si zarobím sama práve pre to, aby som v prípade núdze nemusela pýtať od rodičov.

zmrzlinka2021
4. jan 2024

@simca06022011
Ja netvrdím, ze je zlé, aby do začiatku školy pracovala.
Ale počas skoly je priorita škola a sem tá brigáda dobre padne.
Ja som z chudobnej rodiny a zial bol to zahul a nehodnotim to pozitivne. Rodic by nemal svoju zodpovednost prenasat na dieta. Zarobok na brigade je fajn na vylet, nové oblecko atd, ale strava, byvanie, atd - to je povinnost rodica.

simca06022011
4. jan 2024

@zmrzlinka2021 ja som pracovala celu vs a tu som.. z nosa ani nicoho mi neodpadlo a to som veru nestudovala ziadnu lahku skolu. Vsetko sa da ked sa chce. A rovnako medzi maturitou a vs nie je dovod aby teraz nepracovala...rok.

simca06022011
4. jan 2024

Vies si dohodnut ukoncenie pp aj inak.. dohodou sa da ukoncit pp k hocijakemu datumu, len by mali vediet, ze sa hlasis do skoly a je mozne ze napr. ku koncu augusta koncis. Treba sa dohodnut v praci.. Da sa dat zmluva aj na dobu urcitu, a potom ju zmenit ak ta nezoberu. TOto je vsetko na dohode v praci, lebo je viac sposobov ako to riesit.
Ja som aj bola dohodnuta, a aj tak mali reciciky, rovno som vtedy priniesla napisanu dohodu o ukonceni PP, cca mesiac a nieco vopred, s tym ze ci podpisu, ci nie.,. ja do prace uz nenastupim, lebo nastupujem do skoly. A tym padom podpisali. Ja by som proste neprisla do prace.
ALE zase, ak to povies hned, napr. pri pohovore, je mozne ze ta nevezmu...

barborachors
4. jan 2024

V BA nudzu o robotu mat nebudes. Dokonca mam pocit, ze firmy uprednostnuju studentov pred ostatnymi uchadzacmi, nakolko tak usetria ma odvodoch. Skor si najde v BA pracu student ako nestudent, darmo ze student nema casto ani tolko praxe, hlavne ze firma usetri. Nikdy neboli lepsie podmienky pre studentov pracovat popri skole ako teraz. A ani studovat, kedze uz mame internety a ine vymozenosti. Mimochodom VS je ti aj tak na prd, pokial sa nejedna o vysokospecializovany a ziadany odbor (technicke alebo medicinske vzdelanie, pravo, IT)

lilke
4. jan 2024

Väčšina VŠ reálne začína až v októbri, techniky už začiatkom septembra. Určite budeš mať čas ukončiť pracovný pomer.

autor
4. jan 2024

@barborachors ide o medicínske vzdelávania, VŠ potrebujem.

domkakvet
4. jan 2024

Ano oplati sa ti to a uz davno si mala zacat riadne pracovat.

eeffka
4. jan 2024

Ale atihas, do roka mas len 1m vypovednu,dozvies sa v july, das vypoved plynie v auguste. Na vs sa nastupuje pocas septembra niektori az v oktobri zacinaju

vorkola
4. jan 2024

Jasne ze ma zmysel.Vsak to ta maju rodicia zivit,ked uz si plnoleta,tu sa vyzaduje od teba pokora ,pracuj na plny uväzok kde zarobis hoci minimalnu mzdu,Tu mali schvalit za tejto vlady 700 eur,ale neviem ci je to uz schvalene, alebo len navrh.Lebo co ak ta ani tento rok nezoberu? Tak nejak sa s priatelom zivit musis, Moje deti ked chodili na vysku aj pocas prazdnin si privyrabali, napr predavali v novinovom stanku, cez leto,,my rodicia sme im davali priklad.Moj manzel ako vysokoskolak napr bol vykladat z lode mataerialy.a to bolo za minuleho rezimu