Má zamestnávateľ právo žiadať prepúšťaciu správu?

greta1035
20. feb 2024

Dobrý deň, bola som dlhodobo PN a zamestnávateľ odo mňa žiada prepúšťaciu správu z urgentu a z nemocnice. Má na to právo? Vraj to slúži na nejaký posudok spôsobilosti...

viestta
20. feb 2024

Nie, na toto pravo nema. Vystavit posudok sposobilosti k vykonu povolania je opravneny len lekar pracovneho lekarstva a ten ma pravo nahliadnut aj do prepustacej spravy.

greta1035
autor
20. feb 2024

@viestta ďakujem veľmi pekne 🙂 ešte prísť na to ako im to slušne vysvetliť...

mimi3008
20. feb 2024

Urcite na to pravo nema!!! Slusne? A oni s tebou jednaju slisne? Podla mna nie...nevravim, ze mas byt ku nim hruba, ale nejako by som sa s tym nehrala, normalne by som povedala: Spravu vam nedam, zo zakona nemate pravo toto odo mna pozadovat

viestta
20. feb 2024

@greta1035 ked ta neposle k lekarovi, ktory ma opravnenie na pracovne lekarstvo aby vystavil posudok, tak mu nemusis vysvetlovat nic. On zo zakona nema pravo nahliadat do tvoje zdravotnej dokumentacie, takze sa jednoducho spytaj, na zaklade coho chce do nej nahliadat.

greta1035
autor
20. feb 2024

@viestta a na tom pracovnom lekárstve to môžu požadovať?

melanta
20. feb 2024

@greta1035 na pracovnom lekárstve to požaduje lekár k tomu, aby mohol vystaviť lekársky posudok. Ako inak by mohol stanoviť, či je človek spôsobilý vykonávať prácu? Máš nejaký problém s tým, aby si toto podstúpila? Veď je aj v tvojom záujme vedieť a mať v rukách posudok, že si zdravotne spôsobilá robiť svoju prácu. V posudku pre zamestnávateľa nie sú rozpísané údaje z karty.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
greta1035
autor
20. feb 2024

@melanta nemám s tým problém len sa pýtam. Ďakujem za objasnenie🙂

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
greta1035
autor
20. feb 2024

@stastnamanzelka ano chodíme aj my na pracovné lekárstvo každé 2 roky, len som chcela vedieť či to tam bude potrebné doniesť..

viestta
20. feb 2024

@greta1035 po dlhodobej PN je bezne, ze sa pozaduje posudok sposobilosti vykonavat pracu. A k posudku potrebuje lekar celu zdravotnu dokumentaciu, bezne sa tam nosi karta alebo vypis z karty.

aandrea9
20. feb 2024

@greta1035 nemá na to právo. Posudok o spôsobilosti ti dá lekár a ten predložis zamestnávateľovi.