Má zamestnávateľ právo sa pýtať, že na akom vyšetrení som bola a prečo som tam bola?

29. okt 2024

ahojte mam taku rychlu otazku, bola som dnes u lekara s tym ze som samozrejme riadne nahlasila v praci a aj som doniesla potvrdenie, a sef sa ma zacal vypytovat ze co to bolo za vysetrenie a co sme tam riesieli a preco som tam vobec bola a podobne..to ma pravo sa nadriadený pytat na taketo veci?..je to moja prva praca v zivote a neviem ešte ako to chodi..ja som mu povedala lebo som sa zlakla ale potom tak spatne som si to preberala a reku ci on vobec ma pravo sa na to pytat ked mu vydokladujem ze som bola u lekara

luliu
29. okt 2024

Nie, nemá na to právo a nemusíš mu odpovedať

komplikovana
29. okt 2024

Hlavne sa nelakaj, aj ked je to zamestnavatel. Ak si si nie ista, prelistuj si zakonnik prace.

marsmykkok
29. okt 2024

možno to nemyslel zle, možno mal len skúsenosť, že mu zamestnanec takto začal chodiť po vyšetreniach a potom ostal doma na PN a neskôr na ID napríklad kvôli rakovine, tak sa minimálne toho bojí, že nebudeš už práceschopná a že bude musieť hľadať niekoho iného. Možno by stačila nejaká všeobecná odpoved, že si bola v rámci preventívky na vyšetrení (nemusíš povedať, že na sone prsníkov alebo u gynekologa) alebo že na pravidelnej kontrole čo chodíš vždy a všetko je ok (nemusíš mu vykladať že máš napríklad gastro ťažkosti alebo berieš antidepresíva ak to tvoj výkon práce neovplyvňuje) Dá sa podľa mňa odpovedať aj takto, že nenarušíš svoje súkromie a zamestnávateľ vie, že nedeje sa nič, čo by ovplyvnilo tvoju prácu.

muchotrafka298
29. okt 2024

Nema pravo sa informovat na tvoje vysetrenia ani na tvoj zdravotny stav. Bola si na lekarskom vysetreni a bodka. Ty nie si povinna odpovedat na taketo otazky, to je jeho zvedavost a nic nikoho nie je do tvojho zdravotneho stavu.

tramtada31
29. okt 2024

Nemá na to právo. Záleží, akym štýlom sa pýtal, či ho zaujimalo po ľudskej stranke, či ti niečo je (ono niekto možno nemá zmaknuty small talk a chcel len prejaviť záujem, aj keď mu to nevyslo), alebo vysetroval, že či si tam naozaj bola. Aj mne dnes kolega vravel, že ide vtedy a vtedy k doktorovi a pýtala som sa ho, kvôli čomu tam ide. Ale my sa bežne rozpravame s kolegovcami, keď niekto ide k lekarovi, že kvôli čomu, čo im robili a koľko to stalo😀 taká je naša organizačná kultura

januska12323
29. okt 2024

Nie nič ho do toho nie je.

lenicka999
29. okt 2024

Bol zvedavý. Je len na tebe čo prezradíš a co nie.

stanulienkat
29. okt 2024

Ved ma na priepustke peciatku od lekara. Ci sa ti dr. sparal v riti, alebo hrdle ho nemusi zaujimat.

bg92
29. okt 2024

Nie nema a nepovedala by som nic.

lucka_ke
29. okt 2024

info o zdravotnom stave sú dôverné a je len na tebe komu si ochotná o nich rozprávať

muchotrafka298
29. okt 2024

Moja byvala kolegyna dlhe roky nosila falosne ospravedlnenky, este sa nam smiala do tvare, ze co jej mozeme, Mala peciatky od rodinnych prislusnikov, ktori boli lekari. Mala ich celu gucu a ked sa jej nechcelo byt v praci, tak nedosla a dala priepustku.
Teraz sa to deje tiez, mne je to jedno, nech to vysvetluju dotycne v pripade kontroly.
Prave kvoli takymto ludom sa zacalo diat to, ze si niektori zamestnavatelia overuju u lekara, ci tam dany zamestnanec bol alebo nie.

jozef11111111
29. okt 2024

Ináč keď idem ako doprovod...dade sa to kontrolujú tie pečiatky. Lebo mám 3 a chcem ich prvý krát v živote využiť 😀

autor
29. okt 2024

no bola to klasicka preventivka u obvodneho na ktoru som bola objednana kedze mam odmalicka problemy tak chodim kazdy rok..

tetapetra
29. okt 2024

@jozef11111111 nemajú sa čo vypytovať a zisťovať. Lekar, by po správnosti nemal dať žiadnu odpoveď

jozef11111111
29. okt 2024

@tetapetra ale doprovod sa.l niekde aj zaznamenáva v soc poisťovní??

mamina7070
29. okt 2024

si este v skusobnej dobe?

tetapetra
29. okt 2024

@jozef11111111 nie ani tvoje

rozculena
29. okt 2024

@muchotrafka298 môže mať aj dve guče papierov,preplatené má na seba len 7 dní

muchotrafka298
29. okt 2024

@rozculena ked si to davala po hodinach, tak jej to celkom vychadzalo. Lebo to je 56 hodin.

rozculena
29. okt 2024

@muchotrafka298 stále je to len 7 dní a neviem,aký zmysel má,že nechce sa jej ísť do roboty,tak si dá paragraf na 1 hodinu?

muchotrafka298
29. okt 2024

@rozculena ano, je to sedem dni, ale ked to rozratas, tak je to 56 hodin na rok. A presne tak, nechcelo sa jej vstavat do prace, tak si dala 3 hodiny alebo sa jej tam nechcelo sediet, tak si dala 1,5 hodiny a isla domov. A toto robila celu dobu co u nas robila. Lebo jej nikto nemohol zakazat lekara a este sa nam smiala do tvare, aky sme tam vsetci sprosti a chodime do prace. Pre nu to zmysel malo.

rozculena
29. okt 2024

@muchotrafka298 radosť mať takú kolegyňu

leidin
2. nov 2024

Moze byt lakave sa to dozvediet uz z akehokolvek dovodu a pre teba zas blbe aj odpovedat aj neodpovedat a preto mi pride neeticke taka otazka ked jedna z pozicie ,,moci”.

bielasovicka
3. nov 2024

Nie, nemá na to právo.