Má zamestnávateľ právo nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie?

1lucinka123
18. sep 2020

Ahojte idem si k vám po radu. Tento týždeň som si v práci brala paragraf a bola som na vyšetrení. Veducej som doniesla potvrdený paragraf a teraz odomna žiada prefotenu lekársku správu. Ma na takéto niečo nárok?

lienocka2808
18. sep 2020

@1lucinka123 samozrejme, ze nema. Doniesla si potvrdenie od lekara, tak to im musi stacit. Ako odovodnuje to, ze chce vidiet lekarsku spravu?

lucka_ke
18. sep 2020

lekárske záznamy sú chránené, iba ak by si ty sama súhlasila tak ju môže vidieť

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
18. sep 2020
nikpa
18. sep 2020

@1lucinka123 nie, nemá. Ak neverí, ze si tam naozaj bola nech si to telefonicky overí.

lucka_ke
18. sep 2020

@nikpa a lekár bude skade vedieť kto sa pýta? lekár nesmie podávať akékoľvek informácie o pacientovi, na to je predsa to písomné potvrdenie

queen_mary
18. sep 2020

Mozu sa informovat u lekara, alebo ho mozu nahlasit.

nikpa
18. sep 2020

@lucka_ke tak nech si to overí ako chce keď nestačí pečiatka od lekára ale neviem ako ich môže napadnúť pýtať si lekárske správy 🙄 No a by si sa divila, moja mama ma v robote taku psycho vedúcu, ze ta si takto telefonicky overuje kazdy paragraf. Určite nepochodi vzdy ale niekedy sa jej zadari pretože to robí uz roky. Takze jedna vec je co by sa malo a druhá co sa naozaj z toho dodržiava.

queen_mary
18. sep 2020

@nikpa a co je na tom ze si to overuje? Ludia dnes zneuziju fakt vsetko. Blbe paragrafy, falosne pnky.

tslobik
18. sep 2020

@queen_mary hlavne ze dva roky frčí GDPR... Tak nech sa nikto nehnevá, na žiadnu spravu nemá žiadna vedúca nárok.

nikpa
18. sep 2020

@queen_mary na tom nie je nič keď si overí paragraf, ma na to právo. Ze je mamina veduca psycho som napisala uz zo zvyku, musela by si ju poznať 😁 Ja sa chytam za hlavu kvôli tomu ako niekoho napadne pytat si lekársku správu.

lucka_ke
18. sep 2020

ľudia nepoznajú zákony, ani svoje práva... lekár nesmie poskytnúť žiadne informácie o pacientovi, zvlášť keď nevie kto je na telefóne (predstaviť sa môžem ako prezidentka republiky), rovnako školy nesmú telefonicky podávať informácie o študentoch, ak sa to niekde robí je to chyba a je to postihnuteľné

queen_mary
18. sep 2020

@tslobik veduca nie, prislusne organy, ktore kontroluju lekarov, ano.

dee01
18. sep 2020

@queen_mary ale dotyčná sa pýta konkrétne na vedúcu, zas tu je niekto prehnane iniciatívny, a čo ked to ludia zneužívajú? ži a nechaj žiť, hádam majú aj obyčajní ľudia právo na lekára...,či len muklovať?

tslobik
18. sep 2020

@queen_mary No ved sa pýtala na vedúcu.

1lucinka123
autor
18. sep 2020

Ďakujem za odpovede. Ono ide o to ze vedúca je len zvedavá. Hneď ako som jej dala orazeny paragraf chcela vedieť na čo som bola u lekára co mi je. Povedala som jej ze to je moja súkromná vec a nemusím jej hovoriť o mojom zdravotnom stave kým to nemá doskách na moju prácu tak si vymyslela toto

hradnapani
18. sep 2020

v ziadnom pripade. Ja som raz tu opeciatkovanu priepustku stratila, tak som chcela dobrovolne na personalnom ukazat spravu (s datumom a casom) a odmietli sa do toho co len pozriet. tak mi neuznali vobec.

elian
18. sep 2020

Veď uz sú elektronicke zdravotne karty ...... zamestnavateľ môže do nej nahliadnuť ..... nevidí lek.spravu ..... len či bol zamestnanec vyšetreny u lekára v dany dátum

panelacikova
18. sep 2020

vedúca sa mohla informovať, ČI dotyčná BOLA v daný dátum na konkrétnom vyšetrení. toto jej môže lekár povedať. Ale už nemá právo žiadať výpis z dokumentácie. Zamestnávatelia si bežne overujú telefonicky dátumy, lebo ľudia si požiadajú oraziť viacero priepustiek a potom ich používajú, keď potrebujú voľno. z toho dôvodu na toto konkrétne zamestnávateľ právo má. ale lekár povie iba: bola tu/nebola tu.

panelacikova
18. sep 2020

@elian to vážne? a to kde takto funguje? nič v zlom, len sa pýtam, pretože o tomto som ešte nepočula na SK...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dee01
18. sep 2020

@viestta to už z tej korony každemu šibe, nevedia, čo je realita a čo fantasy😂
@elian hádam nie sme otroci, že sme pod drobnohľadom, či už zamestnávateľa alebo niekoho iného...

tslobik
18. sep 2020

@dee01 to je chyba, že pod tlakom týchto udalostí mnohí zo svojej pozície zneužívajú co sa da. Ľudia sa už boja všetkého a podaktorym to hra dobre do karát.

elian
18. sep 2020

Ja to mám priamo od doktorky ...... sme čakali na vyšetrenie a dr. bola odvolana na oddelenie - nevedeli na ako dlho - tak jedna pani, ze nech jej da novy termín a orazí priepustku ..... a ta sa do nej takto pustila, ze zamestnavateľ má pravo nahliadnut do karty a zistit si či zamestnanec bol vyšetrený - nevidí nic len to ci tam v ten deň bol vyšetrený !!! Tak pani sadla a pekne čakala az sa doktorka vráti - bolo to min.mesiac

@viestta
@dee01
@viestta

dee01
18. sep 2020

@elian vieš čo,takto ti poviem. moja doktorka sa tiež takýmito oháňala, robila fory okolo paragrafu a podobne....takisto aj pri PNke, to už som tam ale u nej nebola. zobrala som kartu a adios. Lekár má byť predovšetkým napomocný pacientovi...a nie sa mu vyhrážať blbosťami. Kamoška bola u nej na PN po asi 15 tich rokoch prvýkrát, diagnozu mala, nebolo to vymyšlanie a dobre, že nie po dvoch týzdnoch ju už chcela poslať do prace...ohanala sa posudkovou komisiou atd. , zaujímavé, iný lekár, iný mrav.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dee01
18. sep 2020

@viestta to isté si myslím aj ja..

jullietka
18. sep 2020

@elian no jasne,tak nam ukazte svoju zdravotnu kartu,aj ja som zvedava 😁😁ach boze

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elian
18. sep 2020

@jullietka úplne "inteligentny" a od veci komentár

@viestta potvrdila to aj doktorka, ze bez vyšetrenia nemôže dať nikomu razítko- že to nebude riskovať - doslova povedala