Má riaditeľ školy takéto právo?

slamienka
25. máj 2012

Chcela by som sa opytat, ako by som sa mala zachovat k mojmu zamestnavatelovi. Som ucitelka na ZS, 6.6. mi konci materska, takze mam nastupit do skoly. Riaditel mi povedal, ze ma da na tie 3 tyzdne zastupovat ucitelku, co isla na dovolenku. Lenze ja mam vystudovanu uplne inu aprobaciu predmetov. Moje predmety mi ucit vraj da az od septembra. Takze v juni svoje predmety vobec nebudem ucit. Moja otazka znie, ma na to nejake pravo? Ako sa mam k tomu postavit ja? A co moje platove ohodnotenie? Dakujem za vase odpovede

emily_666
25. máj 2012

nie som učiteľka, ani ti presne neviem poradiť, ale 3 týždne sú len 3 týždne 😀 😀 😀 a k tomu koniec roka, vysvečká 😀 😀 😀

cicimon
25. máj 2012

znama je na tom podobne, nastupila od polky maja, takisto neuci svoje predmety - ved kto by jej uz dal ucit 6t do konca roka a u teba by to boli cca 2t... takze zastupuje ine ucitelky, peciatkuje papiere a pod... plat jej to zrejme neovplyvnilo
tie 3t do prazdnin nie je tak dlho a skor sa bi za to, aby si od noveho sk. r. ucila tvoje predmety, ved predsa teraz nevyhodia ucitelky co ucia "za teba"
a co sa tyka platu, to sa spytaj riaditela

evening_star
25. máj 2012

No neviem, ale myslím si, že riaditeľ postupuje ako najlepšie vie - tie tvoje predmety tam asi učí teraz niekto iný a nemyslím si, že má zmysel 3 týždne do konca školského roka dávať žiakom novú učiteľku. Ja by som povedala, že uži si tie tri prvé týždne po dlhej dobe v práci v pohodičke, no a čo, že to budú iné predmety - veď tie tri týždne to prežiješ, aj tak - koniec roka, veľa ich už nenaučíš... A potom v septembri môžeš s novým entuziazmom začať. A platové ohodnotenie by malo byť rovnaké pri všetkých predmetoch, nie?

nela82
25. máj 2012

To je uz koniec skolskeho roka-uz sa takmer vobec neuci...Znamky sa kruzkuju a kazdy caka na prazdniny 😀 😉

sisaha
25. máj 2012

suhlasim s nazormi vyssie, ide o 3 tyzdne, z toho posledny tyzden je lážo plážo aj pre deti, odovzdavanie kníh apodobne...Na tvojom mieste by som sa tešila, že riaditeľ s tebou vôbec počíta a nesnaží sa ťa vyhodiť ako ostatné mamicky, vracajuce sa po MD..

stanislavao
25. máj 2012

akoze a o co ide? to vam tak moc vadi, ze budete zastupovat inu ucitelku? a co ked to neni vasa aprobacia? moj syn ma teraz triednu tiez choru a zastupuje druzinarka. ved snad treba tie deti ucit. a co ma teraz druzinarka povedat, ze nepride a nech su deti same a staraju sa? a plat mate podla mna nejaky tabulkovy podla odrobenych rokov a nie, ci ucite ten, ci onen predmet. v dnesnej dobe by si mal clovek vazit robotu a ze vas po materksej neprepustia a nie riesit taketo malichernosti.

tenty
25. máj 2012

ahoj, podla mna by si mala normalne nastupit, vies to by kvoli tebe museli cely rozvrh prerobit a tak... to sa asi ani neda 😉 som učka, viem ake to je neucit svoje predmety, ale ja by brala aj tak ten nastup, ved koniec roka je za dverami, to bude viac srandy ako ucenia 😉

pietra
25. máj 2012

Ak mas slubene, ze od septembra budes ucit svoje predmety, tak by som tychto par tyzdnov na konci roka ozaj neriesila

jankaja
25. máj 2012

ja si myslím, že kvôli 3 týždňom sa to neoplatí riešiť. Keď od septembra budeš učiť svoje predmety a bude všetko tak, ako má byť, tak je to podľa mňa OK. Riaditeľ asi robí, čo sa v danej situácii robiť dá a tak, aby to čo najmenej zasiahlo žiakov.
Predpokladám že chce, aby si učila nejaké predmety, ktoré učiť zvládneš, aj keď aprobáciu nemáš, t.j. nechce, aby si napr. učila nemčinu, ak po nemecky nevieš ani zaťať 🙂

katka1981
25. máj 2012

pokial si neplanujes predlzit matersku a mas zaopatrene dieta, tak chod. Ja by som tie 3 tyzdne ocenila a urcite by si mala navyse nejaku korunku ako keby si tam nesla. Ale ked je ti to tak strasne proti srsti, tak mu to povedz. Ja by som osobne sla, samozrejme by som brala ohlad na dieta, ci ma skolku, alebo niekoho kto sa mi o neho postara. Tie 3 tyzdne by mi boli z hladiska platu uplne ukradnute, ajkeby som tam tie 3 tyzdne polievala kvety na chodbe 😀 ale hovorim za seba, lebo po tych 3 rokoch uz ozaj tuzim po zmene.

zuzana76
25. máj 2012

no myslim,ze je zbytocne riesit posledne 3 tyzdne, na tvoje miesto aj ked niekoho zobral, naco ho posielat prec, ked decka boli na neho/nu zvyknute, ona si odmakala cely rok, ja by som to neriesila, inak ti podla mna moze dat aj neplatene volno na tie 3 tyzdne, myslim si, ze to nejde len tak, hr br, skoncila mi materska, tak tu ma mate, tiez som ucitelka, v inom zamestatni sa to povedzme da, ale tuto, zbytocne vela komplikacii by s tym bolo. Tes sa,ze budes len zastupovat a nebudes musiet zaokruhlovat znamky, to si inak neviem predstavit, ze ina by oducila cely rok a ty by si prisla na zaver a davala vysledne znamky?

jankali
25. máj 2012

Ahoj, vlastne už ti poradili..🙂 Ja pridám ešte jednu radu - nezabudni sa rozprávať aj s riaditeľom! Ono sa to zdá: "nebudem ho otravovať zbytočnými otázkami, má toho dosť.." - ale potrebuješ, aby o tebe vedel, aby vedel, čo ťa trápi a mohol na to reagovať. Máš teraz nevýhodu voči ostatným kolegyniam, oni si vedia (robia to stále) vydupať určité veci, navrhnúť, trošku "vmanévrovať" riaditeľa, kam potrebujú - alebo jednoduchšie - aby si nezostala len pri čisto formálnom a zriedkavom vzťahu, a potom, keď budeš potrebovať (napr. dieťa bude častejšie choré, budeš potrebovať zástup alebo nejakú výnimku) - aby si mala fajn klímu, nieže hľadať slová z veľkej diaľky a cítiť sa v tej situácii ako trubiroh🙂 Normálne ho popros, aby zabezpečil, že v septembri budeš učiť svoje predmety, že máš obavy... aby ti napr. dal vzdelávací program, či rozpracované predmety, ako sa teraz učili, aby si sa mohla cez prázdniny pripraviť... To "pečiatkovanie papierov" a iná práca na 3 týždne - to sa mi zdá celkom fajn - zoznámiť sa s novinkami, urobiť kde-komu službičku, uži si to! Cez prázdniny máš čas ešte na doladenie tej zmenenej situácie v rodine - myslím, že super, nestresovať! Nemáš zodpovednosť za tohoročné výsledky detí v tvojich predmetoch, od nového roku aj oni lepšie pochopia tú zmenu, ktorú prinesieš🙂 pekná otázka, aj ja som sa v mysli vrátila do práce🙂 Tak maj sa pekne, nech je to od septembra úplne k tvojej spokojnosti! pa, jana

cmulinko
25. máj 2012

osobne si myslim,ze s tym ako riaditel postupoval ti dal vlastne 3 tyzdne dovolenky....akurat nebudes doma,ale v skole....neexistuje na svete dieta,ktore nieco naucis 3 tyzdne pred koncom skolskeho roka,ked uz maju aj tak skoro uzavrete znamky 😀 😀 tak sa k tomu postav aj ty...neexistuje ziadne dieta,ktore ta dokaze za tie 3 tyzdne nastvat 😀 a deti ta budu brat ako najlepsiu ucitelku,ktoru mali...i ked len na 3 tyzdne 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jajka68
25. máj 2012

ano, ma na to pravo, ked ti nema dat co ine ucit. mal ta radsej nechat doma do septembra? mozes byt rada, ze ti nasiel nejake hodiny a budes mat viac penazi a nie len ako na rodicovskom prispevku.

sladkasue
25. máj 2012

necitala som komenty vyssie, ale poviem ti par veci:
- riaditel na to pravo ma!
- dokonca, ak si mu pisomne neoznamila nastup mesiac dopredu, nemusi ta prijat - je to len na jeho dobrej voli
- ak nebudes ucit svoje predmety, teda nebudes kvalifikovana vo svojom obore, teda PRAVNE nemas narok na vysku platu(podla tabuliek) aku by si mala za normalnych okolnosti. toto je jedina vec, ktoru by som s nim prejednala - ci aj napriek tomu, ze budes nekvalifikovana, ci by ti mohol dat plat ako kvalifikovanej 🙂 osma a 10.trieda je dost rozdiel 😎

pink_lady
25. máj 2012

joj moja, bud rada, ze ti nedal rovno vypoved - pretoze presne tak dopada vela vela mamin po materskej...a pozri sa na to z pohladu tych deti, keby 3 tyzdne pred koncom roka ich pride ucit ina ucitelka? ved v juni sa uzani poriadne neuci 😉 takze bud vdacan ze mas robotu, ze od septembra budes ucit svoj FACH...ak sa ti nepaci, napis adresu skoly, podam si ziadost 😀 ucit na ZS to by som teraz ako jedinu robotu brala (vzhladom na niektore skutocnosti), a nech by som mala ucit aj matiku ci fyziku 😀

irriss
25. máj 2012

🙂 pokud se zajimas o celosvetove deni,urcite ti neusla pracovni celoevropska krize.
Tady by za takovou nabidku a pracovni prilezitost,-panu rediteli nelibali jen ruce,ale i nohy vcetne "prdelky". 😔
Takze ma rada: Ber dokud davaji 😉

danusskaaa
25. máj 2012

nepotesim ta, ale ma na to pravo! a kedze nastupujes tak neskoro /koniec skolskeho roka/ mozes byt rada ze ta zobral hned. nemusel, mohol zacat pracovnu zmluvu s tebou az od septembra. takze nic ti neostava, len si nieco pre tie detska pripravit a nejako to vydrzat! potom uz budes ucit to co chces...

najjulinka
25. máj 2012

však bežne zastupuju učitelia bez aprobacie na daný predmet... riaditel to vyriešil šalamunsky.. miesto toho aby zastupoval kde kdo z učitelov, tak da teba... všetky nebude nadčasovať a všetky budete mať pracu.. je to koniec roka a len 3 týždne... ku koncu viac ako učenia a preberania novej latky su papierovačky, ktoré su rovnaké pre všetkých pedagogov... 🤐 😝 myslim, že riaditel to spravil dobre.

dadika2504
25. máj 2012

Sorry, ale nechcela by som ťa mať v našej škole za kolegyňu 😉

mahalo
25. máj 2012

Ano, ma na to pravo.

fidka79 - letne preazdniny nie su pre ucitela prazdniny, ale musi si brat volno a cerpat volno..rovnake volno ako v kazdej inej praci..nie su to prazdniny..a tiez to netrva 2 mesiace 😉 chudakom ucitelom co su najviac zdierani zavidia ludia aj tie "prazdniny"

atiatko
25. máj 2012

zvláštna otázka :( súhlasím s @irriss buď šťastnáááá, že Ťa vzal späť po RD .... nerozumiem prečo riešiš 3 obyčajné týždne, čo je v postate len 15 dní práce ..... koniec roka, vysvedčenia .... a že je to iná aprobácia ? Myslíš, že to za tých 15 dní nedokážeš "odučiť" ??? To asi nie .... a ako to bude s Tvojim mzdovým ohodnotením ? No nemyslím, že by toto bola tragédia .... doteraz si mala rodičák a prežili ste .... Opakujem sa, ale buď šťastná, že máš prácu - a ešte takú, ktorú máš vzhľadom na "odpracovaný čas" spojený s nenormálnym kopcom voľňa aj zaplatenú .... a od septembra učíš svoju aprobáciu, takže nehľadaj problém tam kde nie je ..... treba riešiť skutočné problémy ...

womanwoman26
25. máj 2012

určite má takéto právo - to viem "nabetón" a tiež by som bola šťastná, že ma vzal späť

soldi
25. máj 2012

podla mna by si mala okamzite podat vypoved. to si predsa nemoze riaditel dovolit. a este na 3 tyzdne. to je vrchol drzosti.
😉 😀

boska79
25. máj 2012

Kebyze chces nastupit a nechcu Ta zobrat tak ani to by sa Ti nepacilo...

zuzanka.h
25. máj 2012

tak to máš dobre ja svoje miesto nedostanem. (uč.1. stupňa) takže ma čaká výpoveď. A či má riaditeľ na to právo - má. A aj ho chápem je to logické nechať ťa učiť posledné 3 týždne iné predmety , ktoré potrebuje vykryť . Veď sama dobre vieš, že 3 týždne pred koncom roka sa uzatvárajú známky a bola by hlúposť zmeniť učiteľku. Dal ťa jednoducho tam kam potreboval záskok. a od septembra si na svojom 😉
@stanislavao aby si mala tabuľkový plat musíš mať väčšinu hodín(úväzku) vo svojej aprobácii

macamac
25. máj 2012

no-ja som učiteľka
a áno-riaditeľ na to právo má.
ako to,že neovládaš zákonník práce a prípadne vašu kolektívnu zmluvu?
ono-sama dobre vieš-že nastúpiť na posledné 3 týždne je riadna haluz 😀 😉
ako by bolo tebe,keby si si deti vypiplala rok, bárs aj na zástup MD a potom,keď už vlastne príde ten kľud,tá smotana na torte-vracia sa z MD a zlíže smotanu?
si aj psychológ-čo myslíš,ako by to deti vnímali? nie je ti to vôbec divné? ja osobne by som na toto "odvahu" a ani akési svedomie nemala. už aj kvôli deťom a aj kvôli kolegyni je to nespravodlivé. natrápila sa celý rok,tak aj asi chce rozdať vysvedčenia sama. fakt si to reálne ani neviem predstaviť, ona zaokrúhli známky-a ty len napíšeš vysvedčenia? a to by si sa fakt tam aj podpísala? 😕

no-a bola tu správna pripomienka-ak si to písomne neoznámila zamestnávateľovi mesiac popredu, že chceš ukončiť MD a presný dátum,kedy nastúpiš, nie je povinný ťa zobrať 😉
a teda neviem-ako ti to vychádza,ale zamestnávateľ by ti mal ponúknuť prácu,aby si aspoň 60% hodín mala odučených v svojom obore.
ale tu pri 3-týždňovej záležitosti to asi ani netreba riešiť.

riaditeľ sa zachoval férovo a ľudsky. treba si brať z neho príklad 😉

lenka311
26. máj 2012

Napíš na ministersvo školstva sťažnosť na vzdelávanie chudákov detí - ako ich môžeš učiť nejaký predmet z ktorého ani Ty sama nevieš skoro nič 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ?????
Ale teraz vážne.. Je to koniec roka, známky budú už pomaly uzatvorené ak nie už ozaj z tých dvoch predmetov, ktoré máš zastupovať uzavreté /myslím, že im tá učiteľka známky uzavrie už pred svojím odchodom - keďže Ty o znalostiach a prednostiach detí nevieš dokopy nič - šak chápeš... nielen známky v klasáku robia dobrého žiaka/ - proste pozbierate knihy, pár hodín si niečo zopakujete, prípadne sa zahráte - formou výuky... No a majú prázdniny, nie??? 😎 😎 😎
No a v septembri sa vrátiš k svojim dvom predmetom... Fakt v tom nevidím problém.. Jedine ak by si od septembra musela opäť učiť to v čom nemáš kvalifikáciu... Práce je málo, ber to čo Ti dávajú a keby niečo rieš to až keď začne nový školský rok, teraz sa na to vykašli... 😉 😉 😉 😉 😉 ...

olivnik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz