Ma na to nadriadený právo?

25. dec 2023

chcem sa spytat. Mame sefku ktora ma nieco okolo 62 rokov. Rozhoduje o všetkom. Dala nam do zmluvy, ze nam moze zadelit pracu nadčas. Ok neni problem ale štve ma, ze ja musim do práce za kolegyne co maju skoro dospelé deti a za mna do práce nikto nejde. Aj teraz musim robit za kolegyňu lebo ma deti. Ked som sa ohradila, ze chcem aspon jedny sviatky doma s partnerom..šéfka mi povedala nech si spravím decko a potom mozem mat aj ja voľno. Vkuse ni vyvoláva domov ked mam voľno, ze mi zmenila služby bez opytania ci mozem. Uz som si povedala, ze nebudem dvíhať telefón. Vypla som mobil a dnes ked som prišla do prace prišla za mnou, ze ako si dovoľujem vypat mobil. Kolegyňa ktora ma deti mobil vypína a jej nepovie nic. Uz ma to štve. Upozornila som ju ako mi napísala služby na dalsi mesiac s tym, ze 2 odchádzam na 3 dni do hor kde neni signal. Náhradu som za seba vybavila mam robit aj cez vikend ale premýšľam, ze ci mi nebude volať preco nie som v praci. Je ťažká povaha neda sa s nou dohodnúť. Keby bolo vsetko jednoduchšie s bývaním hned otehotniem a kašlem na to. Chcem si najst brigádu ( vraj jej to musim oznámiť. Preco? Kde je o tom zakon?) a tazko sa mi skladajú služby ked ona mi meni služby hala bala a ja sa tym pádom nemam o co oprieť.uz som kvoli nej prišla o 2 brigady.
Potrebujem ist na tie 3 dni preč lebo mi z prace uz šibe. Vyhorievam.
Potrebovala som to konecne zo seba dostat

petamich
25. dec 2023

ci na nadriadeny pravo ta svojim sposobom sikanovat a znevyhodnovat? nie nema, to ale asi sama vies

mimochodom ten telefon je firemny? vlastne ak by aj bol, nie si povinna ho dvihat, pokial nemas oficialne pohotovost

maickamf
25. dec 2023

Jednoznacne zmenit pracu a nenechat so sebou zametat. I za cenu nizsieho platu. Ved snad najdes vhodne zamestnanie

autor
25. dec 2023

@petamich nie moj sukromny. Akurat od januára menim cislo a nedám jej ho

autor
25. dec 2023

@maickamf nemôžem zmenit pracu este 2 roky. Osobne dovody

anjelicek26
25. dec 2023

Firemny mobil mam zapnuty aj cez dovolenku a kazdy vecer pozriem zbezne maily a preposlem urgentne temy dalej.. Ale ja som predpokladam na inej pozicii + mi volaju len ked sa nieco fakt deje a maju par otazok a ospravedlnuju sa na sto krat,ze volali.. pristup sefky kazdopadne nie je v poriadku a aj Ty mas pravo na sukromie a volny cas a to bez ohladu na to,ci mas-nemas deti. Najviac by Ma hneval ten nekompromisny autoritativny pristup k tvojim potrebam. Hladala by som si inu pracu.

stanulienkat
25. dec 2023

Počas osobného voľna ti nemá právo vyvolávať. Normálne si na drzovku vypni mobil a opýtaj sa jej, či máš pohotovosť, keď máš byť na telefóne Ak áno, tak si pýtaj mzdu a pohotovostný príplatok.

autor
25. dec 2023

@anjelicek26 problem je, ze cele to tam ťahám ja a mna nema kto zastúpiť. Ustavične prehadzuje služby lebo malo hodin bla bla. Ked som v pluse 2,5 hodiny hodi mi este 2 služby aby som bola v pluse akoze wtf? Vkuse mi vyvolávajú domov ale uz nedviham kašlem ich. Pokial nehorí budova mam v .....

hipuska
25. dec 2023

Otázka je, či ti môže hocikedy zameniť smenu, resp nariadiť nadčas. Toto máte v zmluve? Tak by ste mali mať aj ukotvene, koľko dní dopredu a akým spôsobom budete o zmene upovedomeni. A ak sa to dodrží, si povinná to rešpektovať? Ci ako?

autor
25. dec 2023

@hipuska práveže mame napísané, ze zamestnávateľ si vyhradzuje pravo nam davat nadčasy do 40 hodin. Lenže nikde neni spomenuté do akého casu nam ma dat vediet. Ja chcem ist robit brigadne mimo a tam musim plánovať smeny na mesiac dopredu a ked ona to prehadzuje kazdy den a len oznámi..nie ze ci mozeme

aandrea9
25. dec 2023

Tvoja šéfka nemá šéfku?

autor
25. dec 2023

@aandrea9 Nie my smr to uz riešili aj s inspektoratom a povedali, ze je to ok

hipuska
25. dec 2023

Mne sa čosi zdá, že zakonnik práce neupravuje čas, koľko dopredu musí dať nadriadený vedieť o práci nadčas ani forma nariadenia. (Nech ma dakto opravi, ak vie, ako to presne je) Ale, keďže máš v zmluve...si povinná ten nadčas vykonať. Bohužiaľ, toto je asi len na dohode. Ja by som napísala dátumy, kedy nadčas vykonať nemôžeš. Dopredu, rozpis. Ale, ak budeš vyzvana, a nenastúpis, pravdepodobné porušis pracovnú disciplínu

medda_beda
25. dec 2023

Neviem koľko dopredu ti musí ohlásiť nadčas, ale prehadzovať zmeny hore-dole zo dňa na deň bez konzultácie nesmie.Zdvíhať telefón nemusíš, je to tvoje súkromné číslo a neplatia ti za pohotovosť.

aandrea9
25. dec 2023

Škoda. Toto je skôr o ľuďoch...evidentne sú pre ňu niektoré zamestnankyne iné. Telefón by som jej určite nezdvíhala. Nie je firemný ale súkromný. Zrejme nezostáva iné ako tie dva roky vydržať ak teda ako píšeš ze tam zostat musíš. To ta tak dobre platia?

nika11103
25. dec 2023

Fuha , neporadím ti . Len že ti rozumiem a veľmi a veľmi , naozaj . Ja som pracovala a teda ešte pracujem, teraz už “konečne “ haha aj ja na rd . Ale toto som zažívala celé roky , kým som bola bezdetna . Ja som nemohla mat voľno kedy som chcela ja som musela odrobiť sobotu na veľkú noc ( ostatne kolegynky krásne štyri dni voľna keďže piatok nedeľa pondelok zatvorené ). Ja som musela ísť do práce . Lebo sak Nika nemá deti . Ale mala som aj ja rodinu aj keď ešte nie dieťa . Rovné a rovnejsie . Kolegynky pekne krásne dovolenka od 18 decembra dokonca roka sak Nika nemá deti Nika odrobí . Je mi to ľúto . Drzim ti palce viem aké ľahké je napísať zmeň prácu … alebo zostaň tehotná . Niekedy to nejde podľa plánov . Vydrž ! Chod a nezdvihaj žiadny telefón . Držím palce !

janinah
25. dec 2023

Ak si zdr.sestra a členka Komory sestier môžeš sa obrátiť na ich právnika.

neferneferuaton
25. dec 2023

Rozhodne by som zmenila prácu keby takto po mne skace sefka.ved to by som si nemohla nic naplanovat

stanulienkat
26. dec 2023

@janinah komora ti prd pomoze. Ta existuje len na vyberanie poplatkov.

janinah
26. dec 2023

@stanulienkat mne osobne najmenej 3x dobre poradil ich právnik...a siahodlha erudovana odpoveď.

aurinia
26. dec 2023

Dohodni sa s ňou, ze aby ti dala zmeny vedieť aspoň X dní dopredu...inak nebudes môcť nastúpiť do práce, más aj sukromny život. Viac by som na tu temu s ňou nehovorila. Telefón jej nie si povinná zdvihat. Nepripustaj si to, nech ťa to vnútorné nezožiera. Je to len práca a to za to nestojí. Bola si asi dlho po ruke, a na takých potom oru. Držim palce. Asertivne jej odpovedz, viac ju neries.

melanta
27. dec 2023

Čo znamená "dala nám do zmluvy nadčas"? Aj vám dala dodatok k pracovnej zmluve, tak ste ten dodatok nemuseli podpísať. Ak máte v pracovnej zmluve 40 hodín nadčasov mesačne, obráťte sa na Inšpektorát práce. Podľa zákona môže zamestnávateľ nariadiť maximálne 150 hodín ročne. Mať v zmluve 40 hodín nadčas mesačne je proti zákonu. Šéfka je majiteľ firmy? Ak nie, obráťte sa na firemného právnika a personalistku s tým, že chcete stanovisko skôr, ako sa obrátite na Inšpektorát práce. Ale predovšetkým platí čo pisrm v úvode. Šéfka si nedá bez vášho súhlasu do zmluvy nič. Takže treba zapojiť rozum pri podpisovaní zmluvy a každého dodatku. Nedvíhať súkromný mobil považujem v takomto prípade za samozrejmé. Ak ho dvíhaš, sama si toto robíš. Šéfku informuj, že mobil nedvíhaš a nech ti informáciu k nadčase pošle vopred a písomne.

karolinakr
27. dec 2023

@melanta toto robia v potravinach mne sa furt predavac v Terne sťazuje, že mal mat volno a robi dvanastku, teraz si vypol na sviatky telefon ale bude mat z toho zle asi..Toto je normalka v potravinach pre brigadnikov..Ja by som to nerobila, viem aj že v Kauflande sa na to sťažujú

simca06022011
27. dec 2023

Urcite nema pravo ti vyvolavat v tvojom sukromnom case, ziadat od teba aby si bola dostupna. Na to je tzv. pohotovost. Ja by som jej na dotaz, preco nedviham mobil, povedala, lebo mam aj sukromny zivot a ona nie je veru vladca mojho zivota. Ked chce, aby si stale zaskakovala za ine zeny, s dospelymi detmi, tak aj trochu respektu a ohladuplnosti si aj ty zasluzis (a to by som jej v klude povedala) a laskavo dodrziava dohodnute sluzby, zmeny robi vopred a da vediet.
Ja som chvilu robila v takom "slepacom kolektive" a tam sa velmi podobne zaobchadzalo s bezdetnymi, par nas tam bolo -asi len dve a jeden chlap, zvysok boli mamulienky asi 12kusov. To kazdy vikend, sviatok, vkuse problem, v kuse choroby, stale zaskakovat, tahali sme tolko hodin... poriesil to insperktorat, lebo nam zle viedli cas, nadcasy neplatili. ALE sviatky, dovolenky.. stale dookola basnicky aaale katkuska ma dcerusku, ale tato ma dieta a idu s manzelom sa lyzovat... drbla som sa na PNku a isla domov. Mohli si piskat. A toto som spravila 2-3x a zrazu zacali aj tie zeny konecne chodit do prace. Tym co sa nepacilo, prehodili ich na ine prevadzky z blata do kaluze. Tam treba bojovat aj trochu inak ako sa so sefkou hadat. My sme to riesili na spolocnej porade, proste sme povedali ze takto to nejde. Mamusky byvali vacsinou par zastavok od prace, my sme tam boli ludia 200-400km od domu a nemali sme sancu ist domov ani na vianoce? lebo musime rano na 4h prist do prace? vsak nech dobehnu tie co byvaju na skok. Bud nech vsetci spravdlivo maju narok na volno, alebo nech si najde zamestnvatel viac bezdetnych, aby mohli zaskakovat

luccija
27. dec 2023

Veď, ak chces mať voľno nahlas si dovolenku.
Vyvolávať Ti nemá, ale robi sa to.Mas v zmluve pohotovosť?to, že chces ísť na brigádu a zmení čas je tiež bežne.Nechces sa poobzerať po inej práci?

aurinia
27. dec 2023

Presne ako dievčence pisu, nadcas môžeš mať Max 150hod ročne...to je priemerne 12,5h mesačne...zamestnávateľa by som oboznámila ze počas voľna nemôžeš dvíhať telefón.. nie si ani povinná...ak by si mala pohotovosť, tak pohotovosť je platená 60percent mzdy...čo asi nemáš ...inspektorat práce má svoju stránku, tam ti poradia ako ďalej. Zmeny v tvojich smenách nech konzultuje pocas pracovnej doby a nie vyvolavanim domov....ak je tvoja šefka sliepka, ťažko sa pohnes ďalej...zvačša si myslia že sú nad zákon...potom pomôže uz len inspektorat alebo vypoved