Má manžel nárok na platené voľno, aby zostal doma s dieťatom?

carodejnica
17. okt 2009

Mám takúto otázku. Som na materskej a starám sa o dieťa. Manžel je zamestnaný. Chcem ísť k lekárovi. Má manžel zo zákona nárok na platené voľno, aby zostal doma s dieťaťom?
V práci by potom predložil pečiatku od môjho lekára.

Hľadala som to v zákonníku práce a našla som len toto.

§ 141
Dôležité osobné prekážky v práci
(1) Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas jeho pracovnej neschopnosti pre ....... ak osoba, ktorá sa inak stará o dieťa, ............ sa podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Mne z toho však vyplýva, že má nárok len na neplatené voľno. Chápem to správne?

gapa
17. okt 2009

carodejnica,
podla mna jedine, že by si to urobila tak, že sprevádzal teba a nie deti, t.j. podla § 141 ods.2 písm. c bod 1.

Sprevádzanie by malo byť nevyhnutné, čo asi záleží od lekára alebo sestričky.

Nárok na ošetrovné zo soc.poistovne by mal len v prípade, ak by si ochorela, bolo ti naroadené karanténne opatrenie alebo si bola prijatá do zdrav. zariadenia a preto si sa nemohla o dieťa starať. vid § 39 ods.1 písm b) bod 3 Zákon o sociálnom poistení.

gapa
17. okt 2009

podla toho § 141 čo som opisovala by platil za tento nevyhnutne potrebný čas zamestnávatel náhradu mzdy. Niekde mzdárky požadujú, aby bolo napísané čas odchodu alebo že je to na celý den.

mima595
17. okt 2009

ahojte, no moj manžel si bezne berie to tzv. "P" aj ked ja potrebujem ist k lekarovi. u nich v zamestnani mu bez problemov uznavaju 7 dni P na seba a 7 dni na osetrenie clena rodiny. A dokonca mu to uznavali, aj ked som bola tehu 1x a doma nas este ziadne deti necakali. Teraz si vypisem Potvrdenie, že som vtedy a vtedy bola ošetrena a ked ide naspat do prace, tak si tam dopise hodiny, ak nie, tak mu to plati cely den.
On je vsak statny zamestnanec - tak sa ho moyno tyka to "ak osobitny predpis neustanovuje inak! 😉

kacenqa
25. okt 2009

a mozem sa opytat, ako je to s OCR, ked pojdem do porodnice? manzel prave dosiel s dakou info, vraj ma narok na OCR po dobu, co budem v porodnici. neviete ako je to naozaj?

kacenqa
26. okt 2009

to fakt ziadna nemate skusenosti, ako je to, ked ide zena do porodnice???? 😕