Má každá firma kolektívnu zmluvu?

16. okt 2023

Čo je to ta kolektivna zmluva? Ma ju kazda firma? A Dostava ju clovek k svojej alebo si ju musi vypytat? Co vsetko je v nej rozpisane?

maranco
16. okt 2023

https://www.ip.gov.sk/kolektivne-zmluvy/
máš tam aj text kolektívnych zmlúv, prípadne si vygoogli

melanta
16. okt 2023

Nie, nemá ho každá firma. Majú ho firmy, ktoré majú odbory. Vo firmách, kde odbory nemajú je na zamestnancoch, aby vyjednali so zamestnávateľom rôzne podmienky, benefity a pod nad rámec zákona.
https://www.ip.gov.sk/kolektivne-zmluvy/

autor
16. okt 2023

@melanta tuto su odbory práve

vulka
16. okt 2023

Má ju len firma, ktorá má odborový zväz. Čiže má zamestnancov, ktorý tam aj platia peniaze. A hlavnou úlohou OZ je práve tá kolektívna zmluva.

autor
16. okt 2023

@vulka o tom som ešte nepočula, ake firmy to napriklad možu byť? tu nič neplatime , ale je to odborná firma - reklamka

melanta
16. okt 2023

Ak má tvoj zamestnávateľ odbory, neznamená, že si automaticky ich členom iba preto, že si zamestnanec. Môžeš do odborov vstúpiť a členovia poväčšine platia poplatky za členstvo. Na druhej strane, kolektívna zmluva pokrýva všetkých zamestnancov, nielen členov odborov. Oslov vo vašej firme vedúceho zamestnanca odborov a od neho dostaneš informácie ako presne odbory fungujú u vás. Ak tvoj zamestnávateľ odbory nemá, zrejme nemáte ani kolektívnu zmluvu.

zuzanaete
16. okt 2023

Skor predpokladam, ze reklamna agentura nema odbory. Nejde o to, ze ako velmi je firma odborna, ale ci ma odbory. Tyka sa to vacsinou firiem s velkym poctom zamestnancov.

autor
16. okt 2023

@zuzanaete Rozumiem, spytam sa ale je tu malo ludi (15 priblizne ) tak asi nemá

vulka
16. okt 2023

Ale tu nejde o odbornú firmu(čiže o odbornosť firmy) ale o odborový zväz. To je niečo úúúplne iné. Bývalé ROH. Jeho úlohou je bojovať za práva zamestnancov a vyjednávať s vedením firmy priaznivejšie podmienky pre zamestnancov.
Inak Ty si nikdy nepočula o odborovom zväze, o Konfederácii odborových zväzov o boji odborárov za zamestnancov, o ich štrajkoch alebo aspoň o tom ako vykydli poľnohospodári pred úradom vlády fúru hnoja?

autor
16. okt 2023

@vulka nie nepočula som o tom ešte nepoznam to, mam toto 2. pracu a 1. bola len brigadne

autor
16. okt 2023

moc som sa nezaujimala o take veci predtym
@vulka

vulka
16. okt 2023

Čiže si absolventka? Nechcem sa pýtať na vek. Lebo toto mi príde ako dosť veľký vedomostný nedostatok, hoci je to súčasťou vzdelávania v oblasti sveta práce. A je to na škodu pre tý ch ľúdí.

autor
16. okt 2023

@vulka ano, som. Preto som sa moc o tieto veci nezaujimala, a na škole nas poriadne nič o ekonomike neučili takže sa do toho len dostavam, zmluvy, pracovne veci a podobne

doriiis
16. okt 2023

1.Kolektivnu zmluvu môžu mať iba firmy,ktoré majú aj svoje odbory.Firma s 15 timi zamestnancami neviem či môže a má odbory pri sebe.
2.Kolektivnu zmluvu nedostáva každý zamestnanec zvlášť.Ani ju nepodpisuje. Len ju má k nahliadnutiu