Čo je to ta kolektivna zmluva? Ma ju kazda firma? A Dostava ju clovek k svojej alebo si ju musi vypytat? Co vsetko je v nej rozpisane?
Nie, nemá ho každá firma. Majú ho firmy, ktoré majú odbory. Vo firmách, kde odbory nemajú je na zamestnancoch, aby vyjednali so zamestnávateľom rôzne podmienky, benefity a pod nad rámec zákona.
https://www.ip.gov.sk/kolektivne-zmluvy/
@melanta tuto su odbory práve
Má ju len firma, ktorá má odborový zväz. Čiže má zamestnancov, ktorý tam aj platia peniaze. A hlavnou úlohou OZ je práve tá kolektívna zmluva.
@vulka o tom som ešte nepočula, ake firmy to napriklad možu byť? tu nič neplatime , ale je to odborná firma - reklamka
Ak má tvoj zamestnávateľ odbory, neznamená, že si automaticky ich členom iba preto, že si zamestnanec. Môžeš do odborov vstúpiť a členovia poväčšine platia poplatky za členstvo. Na druhej strane, kolektívna zmluva pokrýva všetkých zamestnancov, nielen členov odborov. Oslov vo vašej firme vedúceho zamestnanca odborov a od neho dostaneš informácie ako presne odbory fungujú u vás. Ak tvoj zamestnávateľ odbory nemá, zrejme nemáte ani kolektívnu zmluvu.
Skor predpokladam, ze reklamna agentura nema odbory. Nejde o to, ze ako velmi je firma odborna, ale ci ma odbory. Tyka sa to vacsinou firiem s velkym poctom zamestnancov.
@zuzanaete Rozumiem, spytam sa ale je tu malo ludi (15 priblizne ) tak asi nemá
Ale tu nejde o odbornú firmu(čiže o odbornosť firmy) ale o odborový zväz. To je niečo úúúplne iné. Bývalé ROH. Jeho úlohou je bojovať za práva zamestnancov a vyjednávať s vedením firmy priaznivejšie podmienky pre zamestnancov.
Inak Ty si nikdy nepočula o odborovom zväze, o Konfederácii odborových zväzov o boji odborárov za zamestnancov, o ich štrajkoch alebo aspoň o tom ako vykydli poľnohospodári pred úradom vlády fúru hnoja?
@vulka nie nepočula som o tom ešte nepoznam to, mam toto 2. pracu a 1. bola len brigadne
moc som sa nezaujimala o take veci predtym
@vulka
Čiže si absolventka? Nechcem sa pýtať na vek. Lebo toto mi príde ako dosť veľký vedomostný nedostatok, hoci je to súčasťou vzdelávania v oblasti sveta práce. A je to na škodu pre tý ch ľúdí.
@vulka ano, som. Preto som sa moc o tieto veci nezaujimala, a na škole nas poriadne nič o ekonomike neučili takže sa do toho len dostavam, zmluvy, pracovne veci a podobne
1.Kolektivnu zmluvu môžu mať iba firmy,ktoré majú aj svoje odbory.Firma s 15 timi zamestnancami neviem či môže a má odbory pri sebe.
2.Kolektivnu zmluvu nedostáva každý zamestnanec zvlášť.Ani ju nepodpisuje. Len ju má k nahliadnutiu
https://www.ip.gov.sk/kolektivne-zmluvy/
máš tam aj text kolektívnych zmlúv, prípadne si vygoogli