Laborantka na biochémii

iveta6868
22. nov 2020

Prosim Vas, pracuje niekto, ako laborantka na biochemii:Potrebovala by som poradiť.

kikuska872
22. nov 2020

Síce nie som laborantka. Ale môžem skúsiť. Napíšte mi

iveta6868
autor
22. nov 2020

Chcela by som sa opytať, brali mi krv na hormonalny profil FSH a LS. Pri odbere mi praskla žila, takže sestrička mi odobrala asi 1 ml krvi. V laboratoriu mi povedali, že nevedia, či to bude stačiť, že malo by byť minimalne 3 ml krvi.
Pred mesiacom som mala hodnoty FSH 56 a teraz 40. Prechadzam obdobim menopauzy, tak si myslim, že tieto hodnoty by mali skor stupať, ako klesať

fiona203
22. nov 2020

Bud bude stačiť na vyšetrenie alebo bude treba nový odber. Väčšinou závisí od stroja, koľko sera bude potrebovať.

kikuska872
22. nov 2020

FSH( folikulostimulačny hormón) a LS , nemyslela ste skôr LH (luteotropný h.) ?
Áno, na odber pri biochémickom vyšetrení je potrebné 5ml natívnej venóznej krvi. Laboratória, nie som laborantka ale ak vám bolo povedané že minimálne 3ml. Tak si myslím že to tak vedia aj z 3ml vyhodnotiť stroje. Ak vám sestra odobrala 1ml krvi je dosť pravdepodobné že odber bude potrebné opakovať pre nedostatok biologického materiálu.
Hodnoty FSH pri menopauze sú/mali by byť vyššie. Ak klesajú zväčša to môže znamenať že pohlavné žľazy neprodukuju vajíčka, ale je narušená funkcia hypotalamu,stres,hladovanie a podobne. Ale taktiež netreba zabúdať na faktory ktoré môžu ovplyvniť výsledok napr. Fajčenie, alebo lieky (hormonálne preparáty). Nepoznám váš zdravotný stav takže je to takto ťažko určiť ale verím že som Vám aspon trochu pomohla. Každopádne sa treba obrátiť na vašu lekárku ak máte nejasností. (Som študentka ošetrovatelstva VŠ)