Ktorý titul sa udáva pred a za menom?

majka2682
6. sep 2022

Zdravím, vie mi niekto povedať ako sa správne udáva titul titul, ak Bc. mám z ošetrovateľstva a Mgr.zo sociálnej práce? Píšu sa obidva alebo len Mgr? Keďze sa jedná o dve rôzne školy/ profesie... Ďakujem

konikkon
6. sep 2022

@majka2682 píše sa len Mgr.

zorkahorka
6. sep 2022

Pred menom. Uz som videla napisane oba 🙈, osobne by som pisala len mgr

devin123
6. sep 2022

@majka2682 Za menom sa uvadza iba PhD. a vedecke hodnosti. Pri Bc. a Mgr. treba zvazit uvadzanie oboch naraz pri beznom pouzivani. Malo kto vie, ze su to 2 tituly z 2 roznych skol. Ak sa rozhodnes pre jeden, tak sa uvadza "vyssi" titul, v tomto pripade Mgr.

tarvika
6. sep 2022

@majka2682 ja mam tiez bc z managementu a mgr zo zurnalistiky. vacsinou si nepisem ziadny, ked uz tam Mgr. Teoreticky by si si mohla pisat Mgr. et Bc. Meno Priezvisko. ale pride mi to zbytocne a mozno aj trochu smiesne.

kleopatra114
6. sep 2022

Ja mám ukončené dve VS (Mgr.) iného zamerania a pri oficiálnych záležitostiach uvádzam iba jedno ( v bežných situaiciach ani jedno -ani na vodičáku nemám nič uvedené ) , žiadne Mgr. et Mgr.

veronika3110
6. sep 2022

@majka2682 keď sú to dva rozdielne odbory, kľudne si mozes napísať Mgr. et. Bc…. Veď si to vyštudovala, tak prečo neuvadzat..
Na strednej tiež mali napr. Mgr. et. Mgr.art

terezia323
6. sep 2022

@majka2682 ale to Mgr štúdium nadväzovalo na Bc štúdium?

nika11103
6. sep 2022

@kleopatra114 a ja by som si to tak just písala , nič na tom neni smiešne je to pekne a obdivuhodne že niekto zvládne vyštudovať dve vysoké školy klobúk dole !!! Ja som jednu zvládla s odretými ušami …. Ja práveže vždy aj v práci keď som mala v rukách občianske preukazy zákazníkov klientov tak som ich za to chválila ked mali viacero titulov, je to inšpiratívne 😘

caramba12
6. sep 2022

Myslím, že by mali obmedziť používanie titulov tak,ako to urobili v Čechách. Je to zbytočné, vzdelávanie treba dokázať správaním sa.

terez246
6. sep 2022

@majka2682 Ak Mgr. štúdium nadväzovalo na Bc. štúdium, máš len Mgr. titul, nemáš oba. Na oba by si musela mať 3 roky Bc. a následne celé 5 rokov Mgr. na inom odbore. Vtedy si môžeš písať oba, ako bolo spomínané vyššie. Inak nie.

kukuk29
6. sep 2022

@majka2682 a naco to bude dobre si pisat oba tituly? Ja mam ING a nepisem si ho skoro nikde ..niekto sa s tym musi chvalit a inym je to praveze na smiech...ako kolegynu kreslil syn a napisal na obrazok ze lubim ta mamicka ING ..Anicka Mrkvickova lebo v rodine sa na to stale kladol doraz ze rodiacia maju titul 😁V dnesnej spolocnosti vela firiem ani neberie do uvahy ci ma clovek titil alebo nie - hlavne v korporatoch..vsetci maju rovnaky plat...Tak tam by si moc nepochodila ani keby si 4 mala.

kleopatra114
6. sep 2022

@nika11103 mne nie sú moje tituly smiešne , ani nikoho iného ( dobre , keď vidím niekde Bc. Meno a priezvisko a nesie sa ako 5 koruna do banky , to mi smiešne je ) , ale pre mna tituly nie sú dôležité , nemajú pre mna výpovednú hodnotu . Muž nemá ani jeden , maturitu opakoval a je omnoho úspešnejší ako ja s dvoma titulmi a tretim na ceste .

terezia323
6. sep 2022

@kukuk29 no záleží z čoho tie tituly máš. Môj manžel má aj pred aj za menom a boli to vydraté tituly, bez nich by sa nemohol robiť to čo robí, ale je pravda že v súkromnom živote ich nepoužíva.

majka2682
autor
6. sep 2022

@terezia323 nie- po 15 rokoch a iný obor

majka2682
autor
6. sep 2022

@kleopatra114 pekne napísané-ďakujem. Presne tak to vnimam aj ja. Vôbec sa ním nechcem pýšiť- mám toho za sebou dosť čo sa tyka kariery na SK aj mimo neho aj bez titulov. Len som chcela vedieť ako je to formalne...

nika11103
6. sep 2022

@kleopatra114 jasne že tituly nič nezaručujú . Ja s tým mojim jedným robím prácu čo môžu robiť aj baby s ucnovkou ak im to Páli … len som ti chcela vyjadrit uznanie tot vse

kukuk29
6. sep 2022

@majka2682 prave zato ked ma clovek dost za sebou a este aj v zahranici tak nema potrebu si davat niekde este aj Bc... nemyslim to v zlom... Mgr.nepoviem..to je ok

54tinka54
6. sep 2022

@majka2682 keď máš tie tituly z dvoch rôznych odborov tak si ich môžeš písať oba. Mala som vyučujúcu na VŠ ktorá mala tituly pred menom Mgr. a Ing.

veronika3110
6. sep 2022

@kukuk29 tiež tvrdím že je smiešne písať to tam kde netreba - napr kuriér donesie balik z cukroviniek a tam je napísané PaedDr…. No naco… ale takto na úrade alebo oficiálnych veciach prečo nie..

kleopatra114
6. sep 2022

@nika11103 jej , ďakujem 🙂 ale ja som taky študijný a teoreticky typ . Milovala som sedieť v knihách a hltať nové info .

nevenka
6. sep 2022

Ja mam tiez 2 tituly, Ing. este za cias, ked sa studovalo jednostupnovo, teda vcelku 5 rocne studium, teda Bc. som vobec nemala, ale po skonceni som este sla na uplne inu skolu, a z toho mam Bc. - Na oficialnych papieroch si uvadzam oba, preco nie, ked ide o 2 diametralne odlisne odbory. Ked mi ma daco doniest kurier, jasne, ze to tam nepisem alebo na objednavlu z Ali 🤣🤣🤣