Ktorú z tých uchádzačiek by ste si radšej vybrali za zamestnanca?

8. sep 2020

Ahojte, len rýchly prieskum. Ak by ste sa museli rozhodnúť medzi dvomi uchádzačkami o zamestnanie, vybrali by ste si radšej:

1. mladá kočka po vysokej, ktorá mala dlhodobú brigádu, zlatá, milá, sympoška.
2. pani cca 50, nestriedala roboty, sympatická, zlatá...

Mám strašnú dilemu :D s mladou si budeme rozumieť, padne do kolektívu, ale môže hľadať časom lepšie, ísť na materskú atd........Zasa pani bude spolahlivá, pravdepodobne hľadá dlhodobú prácu....

Jedná sa o prácu v obchode.

jaass
8. sep 2020

dala by som šancu pani 🙂

erika630
8. sep 2020

tiez by som si vybrala pani 🙂

barb06
8. sep 2020

pocitovo asi mladej, ale keďže si nehľadáš kamošku, ale zamestnanca, tak asi skôr pani, to je väčšia "istota"

s_a
8. sep 2020

tak podľa mňa mladá čerstvá absolventka vysokej školy dlho pracovať v obchode nevydrží a bude hľadať niečo lepšie

autor
8. sep 2020

@jaass
@erika630
@barb06 racionálne som aj ja za pani, zasa s mladá by asi lepšie zapadla do kolektívu...Je to ťažké rozhodovanie veľmi

jaass
8. sep 2020

no ale keď píšeš, že má cca 50 to ešte nie je stará babka 🙂 možno aj ona zapadne do kolektívu, veľa záleží od povahy nie od veku 🙂

h2
8. sep 2020

Presne, ako píše @s_a , absolventka VŠ bude brať prácu v obchode, ako dočasnú, kým si nájde niečo iné. Brala by som staršiu (mám 45, takže pre mňa by stará nebola 😀 )

autor
8. sep 2020

@jaass Ale ja predsa nepíšem že je stará babka 🙂 Je vo veku našich mám (keď beriem zvyšok kolektívu)

jankalukasova
8. sep 2020

Ja by som dala sancu starsej pani. Mamina mala problem zohnat robotu a ja som nechapala preco. Mala 50, VS, bohate skusenosti vo veducej funkcii, ziadne male deti, s ktorymi treba ist na ocr, ziadna materska... pre mna jednoznacna vyhra. Ja sama som sa zamestnala, pol roka nato som sa vydala a dalsich 8 mesiacov od svadby som zostala tehotna a zamestnavatel ma zo mna figu borovu.

panelacikova
8. sep 2020

staršia pani bude podľa mňa spoľahlivejšia. napokon slečna s VŠ bude mať čoskoro iné ambície...

jaass
8. sep 2020

no veď ja viem, že nepišeš 🙂 ani som to nemysela v zlom 🙂 len niektoré 50 ročné ženy tak vedia zapadnúť do kolektívu že až 🙂

solange7
8. sep 2020

Skus skor tu pani. Praca v obchode vyzaduje aj pevne nervy, skusenejsia a starsia pani zvladne stresove situacie lahsie ako mlada baba.

ivkazba
8. sep 2020

Ja som vybrala za svoju kariéru stovky ľudí, ale na toto neviem odpovedať. Na základe tohto hodnotiť sa seriózne nedá. Podstatné je pozícia, firma, skúsenosti, nastavenie človeka, čo z neho vyžaruje. Nie vždy platí že starší sú spoľahlivejší, často to je naopak, ale často je to výhoda starších. Zase niekedy sú starší nevýhodnejší pretože sa ťažšie u nich odstraňujú negatívne pracovné návyky. Ale sú aj 50-tnici, ktorí sú oveľa flexibilnejší a učenlivejší ako absolventi. Ja som prijímala aj ľudí po škole bez praxe, aj s rizikom, že za 2 roky odídu, aj ženy pred dôchodkom, aj ženy po 8 ročnej rodičovskej so 4 deťmi. Vyberaj čo ti povie feeling, ak ho teda vieš ovládať. U mňa vždy feeling robil lepšie rozhodnutia ako prílišné racionálne uvažovanie.

nada789
8. sep 2020

niekedy je clovek cely zivot dietatom a ma modernejsie a flexibilnejsie myslenie ako 20rocny clovek, no nie je to pravidlo. nam sa v praci vcelku menia ludia a mam rovnake skusenosti s mladymi aj starsimi. Osobne by som volila tu pani. doplni vam uhol vnimania, je o generaciu inde, takze ine navyky, aspon sa kazdy dacomu priuci...

ivkazba
8. sep 2020

@panelacikova @solange7 toto často vôbec nie je pravda, starší sú často citlivejší na stres a mladí sú často spoľahlivejší. Čiže vek ako taký všeobecne (bez iných údajov, ktoré v tomto prípade nepoznáme) nič nehovorí o spoľahlivosti, schopnosti zvládať stres a iných situáciách.

solange7
8. sep 2020

@ivkazba chapem. Nesla som do hlbky, pretoze sa jedna o pracu v obchode. Snad si autorka prispevku vyberala CV podla predoslych skusenosti z obchodu a nie z inych pozicii. Inak je moja odpoved bezpredmetna.

vikusjk
8. sep 2020

ja som mala v kolektíve staršie panie a vychádzali sme super, boli to také naše mamko babky, asi záleží aj od povahy, ale do obchodu byť na mieste zamestnávateľa beriem pani. Asi aj z ľudského hľadiska, kočka si skôr nájde prácu, pani si ju bude asi viac vážiť.

smejo111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salome123
8. sep 2020

pani.

sunny8
8. sep 2020

Mladá môže ísť na materskú ale staršia ide do veku kedy tých problémov pribúda čo sa týka zdravia. Ťažko povedať.

panelacikova
8. sep 2020

@ivkazba ja si pod pojmom obchod predstavujem potraviny niekde v menšom meste alebo na dedine. v tom prípade uprednostňujem staršiu pani, hlavne ak je miesta. deti jej doma neplačú, ako sa hovorí a ak je miestna, bude nadšená, že to má "za rohom" a bude si prácu vážiť. ak ide ale o obchod niekde "na telefóne", kde je potrebné predávať, alebo ako obchodný zástupca, v tom prípade by som uprednostnila mladší ročník

phulakova
8. sep 2020

mne sa trošku nepáči, ako to berú budúci zamestnávatelia - mladá - pôjde na materskú. staršia - bude PN. ja som si tiež vybrala mladú babu teraz do práce a som rada, je flexibilná, nemá problém.
práca v obchode - v akom? čo by robila? treba myslieť na fyzickú záťaž, pracovnú dobu - 8mičky, 12tky, dvíhanie bremien, zodpovednosť za chod, reklamu, marketing???
držím palce

tripetta
8. sep 2020

Dala by som na intuíciu. Z ktorej by som mala lepší pocit. Staršie ženy (také tie zahorknuté alfa-samice) môžu viac klebetiť, intrigovať a šikanovať mladšie kolegyne, mladé sa zasa môžu viac zašívať a flákať robotu, byť viac pre zábavu, než na robotu. Ale samozrejme, neplatí to na všetky.

katrin21
8. sep 2020

Pani bude svedomitejsia,istejsia a bude si vazit ,se ma pracu...mlada mozno odide do lepsej alebo na MD.
A aj 50r moze byt duchom mlada.. a mozete si rozumiet,zalezi aky je to typ

ukulela
8. sep 2020

Jáj, ženy .... Sťažujeme sa tu na znevýhodnenia na trhu práce a táto diskusia je presne o tom. Mladá môže ísť na materskú staršia zase bude máte zdravotné problémy.... Ani jeden z týchto dvoch faktorov by nemal byť vôbec nie ze rozhodujúci, ale ani relevantný. Záleží od pozície a od náplne práce. A od skúseností a očakávaní od zamestnankyne. toto vyzerá naozaj ako modelovať štúdia dvoch príkladov, pre ktoré najčastejšie nevedia ženy nájsť prácu. lebo im zamestnávateľ nedá šancu lebo sú príliš mlade a ešte nemajú deti, a čo keď ich budú mať. Alebo už potom síce deti majú odrastené ale majú 50 plus a takých starých ľudí mi zamestnávať nebudeme.

fokuska
8. sep 2020

A obdive maju rovnake vzdelanie, alebo zrucnosti, vedomosti, skusenosti, ktore su potrebne na danu poziciu? Rovnaku prax?
Tazko sa mi veri ze cerstva absolventka a aj 50 rocna pani su v tychto otazkach na tom uplne rovnako. A toto by mali byt asi hlavne veci, ktore rozhoduj, nie to, kolko ma rokov...

tripetta
8. sep 2020

@phulakova No a? Taký je život. Zamestnávateľ má právo si vybrať podľa toho, ako to vyhovuje jemu.

ivkazba
8. sep 2020

@panelacikova
@katrin21 moja skúsenosť je, že ženy po 50-tke si prácu vážili oveľa menej ako mladí a to som prijala ozaj stovky ľudí za svoj život, plus mali tendenciu poučovať ostatných, hoci nemali pravdu. Ale samozrejme, mala som aj opačné prípady. Čiže radiť, že staršia si bude vážiť prácu bez toho, aby ste dotyčnú videli je mimo. Ja som prijala stovky ľudí a na základe 2 viet si nedovolím povedať ktorú vybrať.

ivkazba
8. sep 2020

@solange7 v pohode 😉 snáď autorka predovšetkým vie, že vyberať by mala na základe svojej intuície a nie na základe toho, čo povie poväčšine laické fórum na koňovi.

jankalukasova
8. sep 2020

Ja si myslim, ze zena, ktora je svedomita a ferova ako absolventka, taka bude aj ked bude mat 50, naopak ak bude ako absolventka nezodpovedna a leniva, bude tak aj ked bude mat 50... takze ak sa to berie z tohoto aspektu, tak vek nie je dolezity, dolezity je charakter.