Ktorú prácu si vybrať ?

patinqaa
19. máj 2019

Ahojte, potrebujem názor nezainteresovaného človeka, ja si neviem rady. Práca č1- Pracujem rok v jednej automobilke ako Inžinier kvality. Dejú sa tam zmeny, firma šetrí a na všetko som sama. Plat nie je bohvieaký. Pýtala som už 3x zvýšenie, že sa to rieši (jasné..), tak isto som sa pýtala na nejakú kolegyňu, ktorá by mi pomohla (jasné porieši sa). Kolektív je super, ako aj dochádzanie, no a všetko dokumenty mám podľa seba porobené. Zmluva neurčitá
Práca č2 - pozícia rovnaká, platovo o 400€ viac ako v sučasnoti, zamestnanie je v tom istom meste ale autobusy tam nechodia (nutná kúpa auta - nemám vlastné). Samozrejme mi hneď na pohovore povedali, že budú nutné nadčasy.. zmluva je na rok a potom sa vraj vidí. Je tam čistejšie, myslím si, že sa tam práca robí svedomitejšie ako v súčasnej robote, myslím si, že v novej robote by som sa viac priučila.
Myslím si, že keby som podávala výpoveď, firma sa zľakne (sučasná) a ihneď mi zvýšia plat (no neviem, či o toľko ako v novej robote)
Deti nemáme, bývam s priateľom sama, prosím poraďte mi.
Veľká vďaka ! 😌

jatva
19. máj 2019

Skus teraz v praci povedat, ze si dostala zaujimavu ponuku, ktoru zvazujes. Ak nie je zamestnavatel blby, zvysi ti plat.

jarca1111
19. máj 2019

@patinqaa ja by som brala tu druhu 🙂 clovek sa potrebuje predsa rozvijat v zamestnani a nie stale stat na teej istej urovni a este za taky isty plat.. ja osobne mam rada zmeny, rada spoznavam novychc ludi... auto je dlhodoba investicia takze tam nemas co lutovat 🙂 drzim palce

soldi
19. máj 2019

zalezi na Tebe a Tvojich prioritach. ja som taka, ze sa rada ucim nove veci, ze sa potrebujem stale niekam posuvat, cize ja by som pracu zmenila, len kvoli novym obzorom.

ale to som ja. nemas deti, zavazky, nemusis sa na nic viazat, o to lahsie sa rozhoduje 🙂

nika3136
19. máj 2019

Určí si priority. Ak je pre teba dôležitejší zárobok, nevadia ti nadčasy a najmä by ti nevadilo, ak by sa s tebou po roku rozlúčili, skús to. To, ako sa práca vykonáva je otázkou prekvapenia a takisto aj nový kolektív. Zo svojich skúseností ti však môžem povedať, že sa tak nedá pracovať dlhodobo.
Ak chceš mať istotu a nabrať aspoň pár rokov praxe, tak zostaň.
Takisto ti musím povedať, že dobrý kolektív je viac ako dôležitý. Môžeš zarábať neviem koľko keď máš v práci harpie. Držím ti palce!

mogaa
19. máj 2019

Všetko má svoje plusy aj mínusy....Keďže v novej firme budeš mať o 400eur vyšší plat - je možné ešte navýšenie keďže ide o nástupný plat....Na druhej strane nikdy nevieš čo nová práca bude obnášať - rovnako na akých kolegov natrafíš.... Časom zrejme budete chcieť aj bábo - v prvej práci máš stabilitu, v druhej neistotu ale vyššiu materskú.....

dzina007
19. máj 2019

Tazko radit. Je rozdiel zvysenie platu o 400 eur v hrubom alebo v cistom. Tak isto je rozdiel 400 eur navysenie pri 500 eurovom terajsom plate a ine pri 2000 eurovom plate.
Lebo mas vyssi plat ale s nim spojene aj ocakavane nadcasy. Kolko nadcasov meaacne ocakavaju 2-3 hodiny alebo 20-30 hodin?
Tiez praoccvny cas. Je rozdiel byt v praci od 7.00 do 15 30 a ine od 8.00 do 17-18.00.
Aj to vsetko si treba zvazit.
Taktiez ci planujete rodinu v najblizsej dobe s partnerom alebo nie.

patinqaa
autor
19. máj 2019

@dzina007 Bohuzial otazku nadcasov neviem presne, sam nevedela. Vraj sa rozbiehaju nove projekty a bude treba zostava dlhsie v robote (nadcasy su vsak preplacane / alebo nahradne volno) ale nevie sa ako dlho samozrejme ..

patinqaa
autor
19. máj 2019

@patinqaa Ešte som zabudla dodať, že nadčasy sú riadne zaplatené / alebo náhradné voľno.
4 dni do roka home office a 13. plat = NOVA robota (v starej benefity nie sú)

eliska13
19. máj 2019

@patinqaa zostala by som v starej, ale iba, ak zdvihnú plat.Kupis auto ďalšie výdavky možno tam budeš často na nadcasoch a o rok Ti dajú výpoveď.ak Tá teraz baví práca a kolektív zostala by som je to veľké plus

bluka2
19. máj 2019

@patinqaa ja by som brala tu novú, ale porozprávala by som sa aj so súčasným zamestnavatelom.
Pa: 4 dni hokej Office do ROKA? Haha, to akože deň za 3 mesiace? No super 🤣

babi81
19. máj 2019

@patinqaa brala by som tu druhu, nova skusenost, vyssi plat, nove moznosti, kedze pises, ze v statej uz dlhsie stojis na tom istom mieste a ani kolegynu ci navysenie ti nedaju.oznamila by som vsak v prvej praci, ze si dostala zaujimavu ponuku, ktoru zvazujrs, kedze neriesia co si ziadala.uvifis ako sa zatvaria.drzim palce

jppm94
19. máj 2019

Tým, že v práci nie si až tak spokojná, zrejme sa chceš posunúť ďalej a plat je pre teba motivujúci, tak asi je to práve to kvôli čomu potrebuješ zmenu a odpoveď si si dala sama. Z vlastných skúsenosti viem, že plat tiež nie je nastálo, aj u nás krátia čo sa dá a najmä plat 🙂 niekedy prilepšia a viac odoberú..... ľudia sú u nás fakt v pohode okrem šéfov, to je brutál, tak tiež už zvažujem niečo iné

ceresnovci
19. máj 2019

urcite praca c. 2

nikushka46
19. máj 2019

necitala som celu diskusiu, ale ak mas pracu v meste, ale nechodia tam busy, ja by som kupila bike a mas sa tam aj ako dostat, no a robis aj cosi pre seba 🙂

patinqaa
autor
19. máj 2019

@nikushka46 to je super napad a urcite by som ho vyuzila ale dochadzam cca 27 km

elka86
19. máj 2019

@patinqaa ja by som tiež zvážila vaše plány s priateľom. Ak neplánujete zakladanie rodiny v blízkej dobe (1-2roky), tak by som to riskla s novou prácou. Pokiaľ ste sami, možno by sa dalo kúpiť menšie autíčko, nie?

janinah
19. máj 2019

400 eur je dosť a kým nemáš deti,tak nadčasy by ti nemuseli vadiť,brala by som prácu 2...vždy po čase môžeš hladať prácu 3

wena
19. máj 2019

Ahoj, ja robím na HR v automobilke a pravdupovediac, teraz nastáva zlé obdobie pre tieto firmy, všade sa začína šetriť, rušia sa pozície, nové sa neschvaľujú a dvíhanie platov ide pomaly. To píšem len aby si rátala s tým, že v novej firme môže byť atmosféra podobná, čo ti povedia na pohovore je jedna vec, realita môže byť iná. Ak by som plánovala založenie rodiny v blízkej dobe, určite by som ostala tam kde mám dobu neurčitú. Inak si skús sama vyrátať o koľko vyšší plat by si mala v ČISTOM, koľko dáš na dochádzanie, koľko času navyše stráviš v práci a či sa ti to celé potom až tak veľmi oplatí. Určite ešte skús v starej práci povedať, že máš inú ponuku a pýtať si zvýšenie platu, ak máme človeka, ktorého potrebujeme a robí prácu dobru, vždy sa v rozpočte nájdu peniaze pre neho aby neodišiel, na každú pozíciu je v rozpočte dobre plánovaná rezerva.

deti95060810
19. máj 2019

isto by som išla do práce č.2...

saja1
19. máj 2019

@patinqaa ja hlasujem za pracu cislo 1 - je to istota, si tam iba rok, takze "ucenie sa novych veci" nie je relevantne podla mna. V zivotopise to vyzera zle ked sa meni praca kazdy rok. Vzdy je riziko ked menis pracu, ze bude zly kolektiv alebo ta vyhodia. Kupovat si auto kvoli praci o ktoru mozes lahko prist... no to len na zaklade tych malo info co mam a mojej povahy. Ale vlastne, riad sa svojim pocitom, co viac chces, drzim palce nech to dobre dopadne 🙂

patinqaa
autor
20. máj 2019

Ďakujem každému za rady ! Odpovede sú 50/50 čo som aj čakala.
Musím sa ešte párkrát na to vyspať 😅🙂

eliska13
20. máj 2019

@janinah musí kúpiť auto, benzín, poistky väčšie dochádzanie...

221girl
20. máj 2019

@patinqaa ja by som sa pozrela nato možno tak, či potrebuješ mať istoty do budúcna. Ak máš na krku hypotéku ostala by som pri istote... ak nie tak nemáš nad čím rozmýšľať a určite práca č. 2

patinqaa
autor
20. máj 2019

@221girl Máme jednu hypo (nie je to horibilna suma) a priatel dobre zaraba. S tym by problem nebol. 🙂

ivana11155
20. máj 2019

@patinqaa skus v sucasnej praci povedat, ze sa ti nieco crta, ci ti zvysia plat. Kolega tak urobil a vycucli sa, ze tolko mu dat nemozu, tak odisiel. Nevies, ci to na tom slubenom zvysovani a tej pomocnej kolegyni naozaj pracuju alebo ti len zavreli usta. Jasne ze za +400eur budu cakat vyssie nasadenie. Na druhej strane, ked este nahodou neplanujete deti, oplati sa ti risknut pracu c.1, budes mat viac skusenosti v zivotopise dobuducna. A keby to aj nevyslo, teraz sa v urcitych regionoch (kde su automobilky urcite), hlada praca lahko a pracovna pozicia aku mas ty s praxou je nedostatkovy tovar.

patinqaa
autor
23. máj 2019

Žienky, vybrala som si novú prácu (č2). Dúfam, že bol výber správny (dozviem sa neskor). So sefom som nepochodila ani s posilou. Kúpim si malé autičko, ktoré sa mi zíde aj inokedy.
Ďakujem každej za názor ! 🙂🙂

elka86
23. máj 2019

@patinqaa Držím palceky..

laurikagab
3. mar 2020

@patinqaa ako sa ti darí v novej praci? Som teraz na tom podobne..

patinqaa
autor
4. mar 2020

@laurikagab V novej praci je fajn 🙂 naozaj tu mam same benefity, na kolegov som si zvykla (vztahy su celkom fajn).
V mojim pripade to bola zmena k lepsiemu, svoj nazor dodnes nelutujem.
Naucila som sa tu velmi vela, prace je asi rovnako (vacsia zodpovednost) ale da sa zvladnut.
A benefity 13-/14 plat su paradne 🙂
Ak si na tom podobne - chod do toho ! Zivot je len jeden. A aj ked to nevyjde tak zivot nekonci, kto chce pracovat pracu si najde 🙂