Ak by ste sa mali v živote rozhodnúť, čo by ste si vybrali?
1. práca, ktorá vás baví (školstvo, vyštudovali ste to), nízky plat, učiť v meste, kde nechcete dlhodobo žiť (Bratislava), ale možnosti prípadného rastu, zopár priateľov, veľa kultúrnych a iných možností
2. práca, ktorá nie je vaša vysnená, ale je to práca s cudzími jazykmi, ktoré ste vyštudovali, 100% HO, takmer dvojnásobný plat, možnosť pracovať odkiaľkoľvek, čiže sa viete odsťahovať do rodného mesta a byť blízko pri rodine, priateľoch. Menej možností, ale stále veľké mesto.
S priateľom deti nemáme a on ma tiež možnosť HO. Láka nás bývať pri rodine a vieme, že chceme odísť, no ja zvažujem aj to, čo s prácou.
2.
2
2 ani by som nevahala ☺️
Na zimu môžete byť na HO v Ázii.
2.. prečo menej možnosti ? Ak nie si viazaná na to pracovať každý deň v kancelárii , ale môžeš odkiaľkoľvek , tak máš tých možnosti viac. Tak isto viac peňazí = viac možnosti
písala som vyššie že 2. možnosť, a ešte dodám, máš možnosť rásť viac ako v školstve, v školstve sú tabuľky a aj stále budú. popri HO máš viac možností, viac financií, jazyky píšeš že máš skončené,čiže ťa to tiež baví a máš väčšiu voľnosť. ako ja by som ani neváhala ak by mám takú možnosť teraz pri 3. deťoch.. 🙂
@lenuska9999 mala som na mysli, že v tom meste nie je toľko kultúrnych a športových možností ako v BA. Prípadne aj pracovných, ak by sme raz prišli o prácu. Teraz ešte stále učím.
2
2
2.
Mám prácu, pri ktorej som viac doma ako v práci a je to skvelé😄
2 a žila by som v Španielsku v malom mestečku pri mori...
Uf toto je veľmi ťažké na jednej strane mladi ľudia potrebujú 1) plniť si svoje sny (chces ucit) a chces žiť v meste kde je kultúra a zábava 2) rodina usadenenie sa.
Ja by som najprv na rok skúsila 1 tku (skončiť môžeš kedykoľvek) a potom neskôr ked ťa to prejde (nadšenie, ilúzie) išla na 2. Lebo možno ked neskúsiš 1) neskôr budeš ľutovať, a premýšľať aké by to bolo mať naplnenie a pocit že robíš niečo užitočné (pracovala som v nemocnici viem o čom hovorím) ako len zarábať prachy pri ktorom ten skvelý pocit ale nieje.
2
Ako moc si od vyššieho platu závislá? Lebo teda ja pôjdem proti prúdu a osobne som za prácu, ktorá ma baví (navyše učiteľov, ktorých to baví potrebujeme ako soľ) a teda mne ani HO nevyhovuje, raz za čas super, dlhodobo a stále nie (toto si musíš zvážiť ty ako to máš)... a teda aj som tak spravila, išla som náročnejšou a finančne horšie ohodnotenou cestou, lebo ma to baví, napĺňa a môžem si to našťastie dovoliť aj za menej peňazí, keby bolo zle, vždy mám iné možnosti... mimo financií by bol pre mňa veľký mínus život v meste, v ktorom nemám také zázemie, som ďaleko od blízkych a nemám to tam až tak rada... toto by ma asi na teraz priklonilo k druhej možnosti, zarobiť, vybudovať niečo a neskôr uvidíš, či sa do školstva raz vrátiš
@zeldia ahoj. Ďakujem za postreh. Asi som tam zabudla dodať, že 1 sa už teraz deje. Ja už učím na škole 3. rok. Práve preto viem, že ma na to určite baví.
Rovnako v Bratislave teraz žijeme.
2, nie je o čom
A ešte jedna možno úplná blbosť keď učíš musíš sa dobre obliekať lebo stojíš každý den pred bandou tvrdých kritikov. Na HO budeš v teplákoch. Ono aj toto “fintenie” ta casom prejde ale prečo si to na chvíľu neužiť.
A nemozes učit tam, kde sa chceš prestahovat?
Ja by som si vybrala 2. Ale inak trošku odveci, ale pracovať full na HO celé dni doma v teplákoch tiež nieje žiadna výhra. Človek v tomto stagnuje. Socializácia aj v práci je dôležitá + ľudia si predstavujú že môžeš pracovať z pláže v Karibiku. Čo nieje vôbec pravda lebo jednak Ty musíš prísť do práce hockedy Ťa oto požiadajú a veľa firiem ma jasne hranice a čas odkiaľ môžeš pracovať remote. Vo veľa krajinach to ani nieje možné (napr. v Dubaji sa nepripojíš cez VPN).
Ale veď keď máš home office môžeš byt v ktorom meste chceš. Aj v Thajsku trebárs
2. Učiť môžeš aj popri dvojke na pár hodín, doučovať, učiť v jazykovej škole a pod. V školstve ten kariérny rast je skôr na smiech. Ak ťa 2 omrzí v školstve si nájdeš prácu kedykoľvek.
Určite by som išla do druhej. Nie je to len o peniazoch, ale celkovo má tá druhá možnosť viac pozitív. A keby ti učenie chýbalo, stále môžeš ísť na nejaký čiastočný úväzok do školstva, veď dobrých učiteľov je malo v každom regióne, takže problém s prácou by byt nemal.
@lenuska9999 To je naivná predstava, možno pre freelancerov možná ale nie pre obyčajných radových zamestnancov. Pracuješ v určitej krajine kde platis dane a odvody, to že máš HO neznamená že môžeš robiť z plaze na Bali.
Nedá sa skombinovať práca čo ťa baví s čiastočnym úväzkom v práci kde zarobíš? Získaš viac pracovných skúseností z rôznych oblastí a možno tak nájdeš tretiu ešte lepšiu možnosť.
Urcite vyskusaj 2.ku. Do skolstva mozes ist vzdy, ucitelov je nedostatok (aspon teda v mojom okolí casto vidievam inzeraty s ponukou prace).
2
2. Možnosť na 100%, zvlášť keď ste bez záväzkov.
K prvej práci sa môžeš neskor vrátiť.
2. jednoznačne