Kto vyučuje cudzí jazyk v jazykovej škole?

8. nov 2022

Chcela by som si nájsť prácu v oblasti, ktorú som vyštudovala na VŠ (jazyky)
Ako to chodí s výučbu v jazykovej škole? Poskytuje škola materiály na výučbu alebo musím mať svoje.
Ako je to so založením živnosti - lektorská činnosť?
Viete mi niekto poradiť?

22abigail22
8. nov 2022

Učila som na 2 roky angličtinu na jednej jazykovej škole. Predpokladám, že každá škola má svoj systém ale takto som fungovala ja :

1. Škola miposkytla klientov (študentov) s ich požiadavky (termíny, cieľ lekcií). Ja som vždy dochádzalia za klientovii ale škola vedela poskytnúť aj ich vlastne priestory. Lekcia bola treba rušiť min. 24 hodín č pred (ak si zrušila ja - musela som poskytnúť náhrady termín a ak zrušil klient - mal si nárok na úradu lekcií ako keby sa konala). Každý klient podpisal po kazdej lekcií pracovný plán ak "doklad", že sa lekcia konala a tu som na konci mesiaca poslala mailom škole aby ma vedeli vyplatiť.

2. Materiál som mala svoj (čo mi ale najviac vyhovovalo) ale tuším mala aj oni materiály na výučbu.

3. Ja som bola zamestnala nie cez životnosť (takže v tomto neporadím vôbec) a mala som uzatvorené zmluvu o dielo

autor
8. nov 2022

@22abigail22 ďakujem

jarka_black
8. nov 2022

Ja vyučujem zahraničných študentov. S jazykovou školou mám podpísanú Zmluvu o lektorskej činnosti. Mohla som si vybrať formu - či zamestnanec alebo SZČO. Brala som SZČO - hodinovú mzdu som si samozrejme vypýtala superhrubú a nie hrubú. Tým pádom zarobím viac. Neplánujem brať úver, lebo ako živnostník by som nemala bonitu. Ak by som to v pláne mala, brala by som pracovnú zmluvu a oželela výšku platu. Je to o prioritách.
Učebnice: jazyková škola mala vybranú jednu, ale pýtali sa aj na názor lektorov a zhodli sme sa, že ostaneme pri navrhovanej. Fyzicky ju nemáme, lebo je vypredaná. Všetky materiály sú však v elektronickej podobe, plus si tvoríme sami. Máme k dispozícii triedy aj základnú techniku, papiere.

autor
8. nov 2022

@jarka_black ďakujem