Poradili by ste mi prosím.
Robím 14 tky krátky dlhy týždeň.
Tento mesiac som mala 16 dni odrobených.
Ale na výplatnej páske mám odrobených 15 dni a jeden den uplatnenej dovolenky (ktorú som si nebrala nemala som dovolenku)
Keď som sa ozvala povedali ,že to tak museli spravit lebo,ze som nesplnila fond(lebo papierovo robíme 11.5hod zbytok dostávame na ruku)
Plus mám na papieri 19.5 dovolenky a nemala by som mať 25 dni a aj z minulého roka zamestnaná som bola od 1.oktobra 2023 a nebrala si doteraz žiadnu dovolenku.Je to podľa vás v poriadku?ja sa v tom naozaj nevyznám.Dakujem vám za pomoc
@nelca84 takže vlastne mne bude takto každý mesiac odchádzať dovolenka fuč
Ak ti chyba do fondu, mas dostat nahradu mzdy, nie vykryvat dovolenkou. No ale zo zakonov si zjavne tazku hlavu nerobite, tak co k tomu dodat.
Nemusí ti odchádzať dv stále. Záleží aký je fond pracovného času v mesiaci.. Ale ak sa sa dostaneš do mínusu s hodinami pod 10h tak sa to vykryje dovolenkou. Zas keď robíš nadčas napr službu za kolegyňu, vzniknú hodiny do plusu. Nechápem ale prečo je na paske len 15 dní miesto 16. Nebol to sviatok?
Pri práci krátky /dlhy týždeň nabieha cca 18 dní dovolenky ročne. 25 dní majú zamestnanci pri 7,5-8h denne.
@katka708 áno robila dom v januári 1
Takže to bol sviatok.
Tak sa ti hodiny za ten deň nerataju do fondu prác.casu. Ak si bola v ten deň doma.
U nás vo firme nevypláca u nadčasy každý mesiac z toho dôvodu aby sa to dalo vykryť v takýchto prípadoch . Alebo keď zamestnanec odíde skôr zo zdr.dovodov. Ak vám každý mesiac preplatua každý nadčas, potom chýbajúce hodiny vykryvaju dovolenkou asi.
@nelca84 Zákon nezákon.
Čo je tu za zákon povedzte mi?
Tu dá majú najlepšie kriminalisti vrahovia atd vtedy kde je zákon
@katka708 ja som 1 januára pracovala.Nebola som doma.
Prepacte preklep pismena
My v robote robíme tiež krátky dlhý týždeň 11 stky a hodiny si prepočítané za ten mesiac čo je ,ale robíme to tak ,že keď mu chýbajú hodiny tak idem si tie hodiny dorobiť na druhú zmenu.Robim v obchode tak dáme si vždy info kedy príde tovar a prídeme vtedy vykladať.je to aj rýchlejšie vyložené aj hodiny potom sadnú.V predchádzajúcej robote som takú možnosť nemala tam mi sťahovali dovolenku.
Zakon, nezakon?
Potom neviem, preco ta trapi ci je zakonne, ze ti stiahli dovolenku. Ked beries peniaze na cierno, tak ti je jedno, ze je to nelegalne, ale ak mas byt poskodena, tak uz sa zakonom ohanas...
Tak potom nerozumiem tej dovolenke. A co robíš v nejakej restike? Ved prvého bolo snáď všetko okrem benzinky zatvorene
@nelca84 ja sa oháňal zákonom čo sim ja napísala o zákone nič.
V podstate je mi zo jedno mám voľno kedy chcem…
Len som chcela vedieť ako je to s dovolenkou.
A nič nepíšem o zákone.
Čítaj
Ja citam, pytas sa, ci je to v poriadku ... cize podla zakona...
Na tvojej páske mi chyba fond prác.času, kt.by si mala odrobiť. Podľa mna je to za 01/24 - 170,5h(2-zmen.prevadzka, tyzd.fond 38,75)
Podľa toho usudzujem, že si prac.čas naplnila. Odpracované dni 16x11,5=184h
Dovolenku ti nemali dať z akého dôvodu. Kde zmizol ten rozdiel v hodinách? Ako vyrátali taký fond prác.času? Pýtaj si vysvetlenie ešte raz. Nech ti všetko rozpíše na papier, cely výpočet ako postupovala, neuspokoj sa s vysvetlením.
Inak mame malo informácii a nevieme viac poradiť.
Prečo nemáš na páske vyrovnanie konta prac.času, keď ti to každý mesiac vychádza inak?
Minuloročné pásky máš? Dovolenka ti nesmie odchádzať. Ani keď im nesedí fond. Mesačný pracovný čas je daný, ten dopracujem a keď máš hodiny navyše neexistuje aby ti strhali dovolenku, práve ti to navyše majú vyplatiť (tebe na ruku keďže to mate dohodnuté tak, lenže akou sumou ste do dohodli ?).
A inak ako tu píšu. Zákonom sa môžeš oháňať vtedy ak máš všetko ôk aj z tvojej strany. Pozri si od októbra každý mesiac odpracované hodiny reálne, to co jw vykazane v páskach + vyplatene na čierno, či to sedí so zmluvou.
Iba to co máš v pracovnej zmluve je ale záväzné.
Jaaaj, nadavame na politikov, ze nas okradaju, ale my vlastne okradame samych seba tym, ze dovolime zamestnavatelom aby okradali.
Ahoj. Tak aby si chapala. Ak si platnena na mesacnu mzdu tak pracujes na fond pracovneho casu. Za 1/2024 je to 172,5h
Ak si robila 16 dni po 14 hodin to je 224 hodin za mesiac (treba z toho odratat prestavky ak ich nemas platene), na paske mas odrobene 172,5 hodin cize cisty fond co je 15 dni po 11,5h. na ruku teda by ti mali zaplatit za 51,5h. Mzdu za nadcasove hodiny si vyrazas jednoducho.
Vypocitaj skorej hodinovku za konkretny mesiac. Napriklad hruba mzda 843,75€/172,5h co je 4,89€/h v hrubom, potom vyrataj priplatok za nadcas, to je dovolenkovy priemer/4 a tento vysledok pripocitaj ku klasickej hodinovke 4,89€. A za tych 51,5h ti ma tolko dat na ruku. Uz nech mate dohodu akukolvek tak nech ti to sedi. A tu dovolenku ti tam nemali co davat. To ta potom oklamali uz 2x.
@nelca84 a za to môže zamestnanec, že robí na čierno, ne? Ak by sa ohradila, že nechce robiť na čierno bud ju prepustí alebo rovno ani neprijme do zamestnania.. Má na výber? Za to, že tak zamestnávateľ rozhodol, že bude robiť na čierno ona nemôže.. A väčšinou ma z toho prospech zamestnávaťel tým, že zamestnáva na čierno, nie zamestnanec.. A to už nevravím aké zmetky sú potom v sťahovaní dovolenky.. Zamestnanec sa už potom v tom vôbec nevyzná..
@leks tak v prvom rade nema suhlasit, ze bude takto pracovat. Vies, keby mu to vsetci odmietli, nemal by inu moznost, ako robit vsetko legalne. No ale kedze takych najde, co mu samozrejme vyhovuje, lebo na nich krasne usetri, tak preco by na nich neoral... ked s tym sami suhlasia... A mam pocit, ze s tym mas sama skusenosti, ked to tak obhajujes.
Tak v prvom rade nie je v poriadku, ze robis "na cierno" a kedze pasky prisposobuju, aby to bolo v zakonnych medziach, nikdy ti to nebude sediet s realitou