ahojte prosim vas chcem sa spytat ci 7dni paragrafu plati zamestnavatel zo svojho vrecka alebo si ho uplatni od statu?..
@johnny184 z-eľ ti za ten deň platí akokeby si bola v robote, mne účtovníčka dokonca povedala, že niekedy mi za ten deň výjde aj viac peňazí,takže je to z jeho vrecka, podľa zákona máš tak právo urobiť 7dní v roku na seba a 7dní na rodinných príslušníkov...prídeš iba o stravný lístok v ten deň.
myslel som ci si to zamestnavatel dalej pri svojom zuctovani uplatni od statu ako svoju utratu alebo je to prievan z jeho penazenky?.. to sa mi nezda.. je tu nejaka firemna uctovnicka?.😉
@johnny184 neviem co je nejasne na formulacii ze to plati tvoj zamestnavatel, nikde si to neuplatni, nikto mu z toho neda ani centik, je to cisty naklad ktory znasa zamestnavatel, prave preto tychto "14" extra dni ktore musi zaplatit a nikto vtedy nerobi sa snazi eliminovat roznymi internymi predpismi, zavodnymi lekarmi ktori ti kvoli 1,5hod navsteve nedaju celodenny § ale poslu ta spat do prace , resp napr "dochadzkovymi bonusmi"
zamestnavatel
@johnny184 moja účtovníčka mi povedala, že je to z vrecka z-eľa, nikde nemôže s tým on nič ďalej robiť ani žiadať peniaze od štátu za to.on na ten deň ako máš P ťa vedie, že si v robote s tým, že na výplatnej páske je to inak krátené aj kvôli stravnému lístku.
@johnny184 P čko ti nik nemôže vykrykovať ani ťa nemôže donútiť neísť napr. s dieťaťom na preventívne vyšetrenie, niektoré firmy bohužiaľ majú v zmluvách,že dostaneš bonus dochádzkový ak tie Pčka nemáš v určitom období=svinstvo
@carrot_apple ale moze... preventivne vysetrenie je planovana vec a akonahle ma tvoj lekar ordin hodiny mimo tvojej prace nemusia ti ho uznat, precitaj si zakon ...." ak nebolo mozne vysetrenie vykonat v inom case" cize to preventivka urcite nie je.
Ono je to hlavne o ludoch, niekto za rok spotrebuje §4, a niekomu by aj 35§ bolo malo sak "extra dovolenka", netreba sa cudovat ze sa firmy brania
@janulka2811 neplet § a pn
Nuž na Slovensku je to tak...dovolím si tvrdiť, že v 80% súkromní zamestnávatelia neuznajú, resp. nejakou formou sankcionujú použitie "paragrafu" . A ak to zamestnanec "zneužíva"...niekto si z toho spraví 14 dní dovolenky navyše, tak jedine v štátnej sfére.
@janulka2811 ..ale pletieš, aj keď neviem s čím.
PN platí prvých 10 dní v určitých % zamestnávateľ a potom Soc,poisťovňa/SP/
OčR platená SP je 10 dní, môže byť aj dlhšie, ale bez €
A tzv. paragraf je 7 dní na seba a 7 na rodinného príslušníka a ten platí zamestnávateľ
@janulka2811 pleties, ako pise @korunka1 . § je 7 na rok a plati ich zamestnavatel. PN plati prvych 10dni zamestnavatel, potom socialka. socialka s § nic nema
@janulka2811 akuratze PN je prve 3 dni 25%, az potom 55 ;) . a dalsia vec - 2 ocr na 1 dieta a 1 diagnozu po sebe ti soc.poistovna neuzna ;)
@janulka2811 a preco by sa neoplatilo? PNsa plati na kalendarne dni, ak vychytas PN od piatka do stredy, tak ani nestratis...
@majusqa77 veď jasné keď sa zapocita aj víkend,no človek si snáď nevyberie kedy ochorie.
A určite je lepšie byť 15 dní pn ako 5dní aj s víkendom stratíš tak či tak.
@janulka2811 nechápem co sem pleties PN a OCR, keď otázka bola o tzv. paragrafe ?
@janulka2811 no keď rýpeme 😉, tak neviem ako si prišla na tých 52 hodín, Zákonník práce udáva 7+7 dní
@janulka2811 ja len píšem že otázka nebola na PN ale na paragraf, to je všetko. PN je práceneschopnosť a paragraf len vyšetrenie, preventívka a pod. A nevidím nikde v otázke že by autor chcel 7 dní paragrafov po sebe..
@korunka1 52,5hodin na seba a 52,5hodin na rodinného príslušníka väčšinou to tak je už niekoľko rokov 😄😄😄 niekto to píše v dňoch niekto v prepocitanych hodinách 👍😁
to je davka od zamestnavatela, preco