Zdravím,
som v 24.tt, pracujem v obchodnom centre, kde robím krátky/dlhý týždeň - 12 hodinové smeny. Dnes som načrtla šéfke že tri 12tky sú už na mňa veľa, že rada by som od septembra robila len dve za sebou, čiže piatok-sobota -nedeľa ( bez piatku). Prakticky to vychádza -2 smeny v mesiaci. Ona mi povedala, že mi tam potom bude musieť dať skrátený úväzok.
Prosím Vás čo to pre mňa znamená. Resp. aké mám možnosti riešiť túto situáciu.
Vopred ďakujem.
@len_nig toto som čítala, len ono za mňa je už aj náhrada, kočka nás chodí zaskakovať už celé leto a potom bude mňa celú materskú. Príde mi to blud, po 5 rokoch čo tu pracujem aby mi menili zmluvu kvôli 2 mesiacom - kým pôjdem na materskú. A teda hlavne kvôli 2 smenám v mesiaci..
@lennusska no ty môžeš trvať na tom že ako tehotná budeš robiť 8-čky a nie 12-tky....ale odrobené hodiny by si mala mať....ak ti nevie zamestnávateľ vyhovieť, môže/nemusí ťa nechať doma, ale môže ti dať aj inú prácu napr.niečo upratovať, čokolvek vhodné pre tehotnú.....napr.v nemenovanej automobilke tehotné musia chodiť do práce a tam sedia v jednom kulbálku celú prac.dobu a dostávajú plat...
inak určite si neskracuj úväzok, to račej choď na PN do materskej
@lennusska ako tehotná možeš namietať proti 12hodinovým službám ( idealne ked ti potvrdí aj lekárka že to pre teba už nie je vhodné) ale časový fond si musíš odpracovať, alebo tie dni ktoré robiť nechceš / nemožeš nahradiť dovolenkou. Ak neodpracuješ dve zmeny po 12 hodin v mesiaci ako si chceš nahradiť tých chýbajucich 24 hodin z pracového času? Zamestnavatel ťa može na požiadanie preradiť na 8 hodinové služby ak je to v tvojej práci možné, alebo ti dať dočasne inú napln práce. Neplatene volno je dosť komplikované, ked si ho berieš povedzme na mesiac vkuse to je iné ale na neplatené volno by ťa museli odhlasiť zo socialky, ty sa musis na jeden den prihlasit dobrovolne a potom na druhy den ta budu zase prihlasovať oni a takto každé dva týždne? to sa takto po jednom dni naozaj nerieši. Ešte je možnosť že ti lekár napíše PNku do materskej, nakolko je tvoja práca fyzicky naročna, pripadne si celý den na nohách a na 12hodinove služby sa dá tiež odvolať.
@lennusska ešte jedna možnosť ma napadla - na každý piatok ked budeš robiť si vybaviš lekara a odrobis nasledne sobotu/nedelu 🙄 to ešte teoreticky jediné ide, nakolko v tehotenstve máš neobmedzený počet lekárov ( nie je tam ten limit 7 na seba a 7 doprovod ako je bežné) ale to by si sa naozaj musela dohodnuť s lekarom a uplne košer to nie je ale je to teoretické riešenie posledných mesiacov s tým že nemusiš dobiehať časový fond ani čerpat dovolenku, ale samozrejme zamestnavatel by to mal vedieť aby si mohol doriešiť zmeny.
@mogaa
@sarinka2012 tak vďaka za informácie, ani ma nenapadlo ze to nieje tak celkom jednoduché ako som si myslela. Nebola som nikdy ani PN, ani nič, absolútne v tom neviem plávať. Skúsim sa porozprávať ešte so šéfkou. Ďakujem dievčatá 🙏
@lennusska ja som takto pracovala ako ty, niekedy okolo siesteho mesiaca som si vypytala od sefa ci môžem prejsť na osmicky PO-Pi, vyhovel mi, ale ti poviem bolo to po x rokoch kratkeho dlheho tyzdna narocnejsie ako tie dvanastky :D našťastie len dva mesiace som takto robila a potom dovolenka a materska.
Len teda je tam tá vec že "ak nebránia vážne prevádzkové dôvody". Každopádne ten skrátený úväzok čo ti povedala mne príde ako blbosť 😊