Dobrý deň chcem vás poprosiť o pomoc. Som na PN od februára tohoto roku a počas PN mi začali krátiť dovolenku? Môžu? Ďakujem
v zmysle Zákonníka práce §109 zamestnávateľ môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných dní o 1/12 z celoročného nároku a za každých ďalších 21 dní o ďalšiu 1/12. Dovolenku je možno krátiť aj z dôvodu dlhšej PN. Pri posudzovaní krátenia dovolenky sa berie do úvahy každý rok samostatne. Ak má zamestnanec zameškaných 187 dní, skráti sa mu dovolenka o 5/12. Ak má zamestnanec nárok napr. na 20 dní dovolenky, skráti sa mu dovolenka: 20/12*5 = 8,5 dňa.
ano mozu kratit
@tanyan no zvyčajne nabehne celý nárok, ale to neznamená ze ta dovolenka patrí zamestnancovi. V tomto konkrétnom prípade nepatrí a keď mzdarka si to všimla tak urobila poriadok... Ako píšem, v tomto prípade patrí dovolenka len za mesiac január, nič sa nekrati... Len ak mzdarka dala personalisti ku do kopy tak zadávateľka tam mali ostať cca 2 dní dovolenky podľa ročného nároku.
A to nejde o krátenie ale o úpravu nároku.
@zalka pokiaľ viem tak človek musí odpracovať dva mesiace aby vôbec vznikol nárok. Ak je stále PN a bude do konca roku nevznikne jej nárok vôbec. Je to v zakonniku
@uzivajden25h na to aby mal nárok na 1/12tinu dovolenky musí odpracovať 21 dní §105.
Na to aby mal nárok na 2/12tiny dovolenky musí odpracovať 42 dní ..
aby mal nárok na celoročnú dovolenku musí odpracovať 60 dní §101.
Neviem aký zákonník čítaš ty, ja slovenský. A ak by sa zadávateľka vrátila do práce teraz a odpracovala do konca roka tak nárok by mala možno aj na celoročnú dovolenku, ale krátenú podla §109
ak za rok neodpracuješ 100 dní tak sa dovolenka môže krátiť za prvých 100 dní o 1/12 a o každých ďalších 21 dní tiež o 1/12