Krátenie dovolenky počas PN

mcmilo
20. nov 2024

Dobrý deň chcem vás poprosiť o pomoc. Som na PN od februára tohoto roku a počas PN mi začali krátiť dovolenku? Môžu? Ďakujem

lucka_ke
20. nov 2024

ak za rok neodpracuješ 100 dní tak sa dovolenka môže krátiť za prvých 100 dní o 1/12 a o každých ďalších 21 dní tiež o 1/12

nikoleta999
20. nov 2024

v zmysle Zákonníka práce §109 zamestnávateľ môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných dní o 1/12 z celoročného nároku a za každých ďalších 21 dní o ďalšiu 1/12. Dovolenku je možno krátiť aj z dôvodu dlhšej PN. Pri posudzovaní krátenia dovolenky sa berie do úvahy každý rok samostatne. Ak má zamestnanec zameškaných 187 dní, skráti sa mu dovolenka o 5/12. Ak má zamestnanec nárok napr. na 20 dní dovolenky, skráti sa mu dovolenka: 20/12*5 = 8,5 dňa.

mamina7070
20. nov 2024

ano mozu kratit

zalka
20. nov 2024

@mcmilo akú dovolenku ti krátia? Lebo za rok 2024 máš nárok len na 1/12tinu ročného nároku. Nevznikol ti nárok na ročnú dovolenku a nemajú čo krátiť.

tanyan
20. nov 2024

@zalka Ak má zmluvu na dobu neurčitú, tak jej na začiatku robia nabehne celoročný nárok a z toho sa potom môže krátiť v zmysle zákonník práce.

zalka
20. nov 2024

@tanyan no zvyčajne nabehne celý nárok, ale to neznamená ze ta dovolenka patrí zamestnancovi. V tomto konkrétnom prípade nepatrí a keď mzdarka si to všimla tak urobila poriadok... Ako píšem, v tomto prípade patrí dovolenka len za mesiac január, nič sa nekrati... Len ak mzdarka dala personalisti ku do kopy tak zadávateľka tam mali ostať cca 2 dní dovolenky podľa ročného nároku.
A to nejde o krátenie ale o úpravu nároku.

nikoletah
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uzivajden25h
20. nov 2024

@zalka pokiaľ viem tak človek musí odpracovať dva mesiace aby vôbec vznikol nárok. Ak je stále PN a bude do konca roku nevznikne jej nárok vôbec. Je to v zakonniku

zalka
20. nov 2024

@uzivajden25h na to aby mal nárok na 1/12tinu dovolenky musí odpracovať 21 dní §105.
Na to aby mal nárok na 2/12tiny dovolenky musí odpracovať 42 dní ..
aby mal nárok na celoročnú dovolenku musí odpracovať 60 dní §101.
Neviem aký zákonník čítaš ty, ja slovenský. A ak by sa zadávateľka vrátila do práce teraz a odpracovala do konca roka tak nárok by mala možno aj na celoročnú dovolenku, ale krátenú podla §109