Ahojte, viete mi niekto poradiť, či a dovolenka z dôvodu čerpania RD kráti o kalendárne dni, či pracovné? Ďakujem
ďakujem. a aj sviatky sa do toho zaratavaju? ale vikendy urcite nie? lebo mne to kratili o celkovy pocet dni trvania RD a PN v danom roku.
ak ti krátili dovolenku aj o víkendy počas pn a rd, tak to bolo nesprávne.
@gapa
Ahoj, poprosim ta o radu. Na matersku som nastupovala 23,12,2010, Kedze som slobodna matka (37 tyzdnov), riadna MD mi koncila 7,9,2011. Presla som na RD do 31,10,2011 a od 1,11,2011 som sa vratila do zamestnania, odkial som odchadzala na MD. Dnes mi uctovnicka povedala, ze vraj nemam narok ani na 1 den dovolenky za tento kalendarny rok, ked ze v nom neodpracujem 60 dni. Chcem sa opytat, ci je to tak a ak teda nemam narok ani za MD, co sa podla mojich informacii povazuje na obdobie, za ktore sa dovolenka nekrati, ci nemam narok ani na alikvotnu cast za tie dva mesiace, ktore som odpracovala. Dakujem.
@zuzimia
mzdárka sa mýli. Obdobie čerpania md sa považuje za odpracovaný čas tak isto ako ked pracuješ. Tj. za rok 2011 máš nárok na celoročnú dovolenku bez krátenia, lebo máš neodpracovné len obdobie 8.9.2011-31.10.2011, čo nie je ani 100 dní.
Teraz neviem, kde je to uvedené v Zákonníkupráce po novom, no predtým to bol § 144 ods. mylím ods. 4, kde bolo uvedené, že čerpanie md sa považuje za výkon práce.
@zuzimia
teraz je to dosť nejasne napísané, myslím, dá sa to brať ako § 144a ods.1 písm. a (md je tiež prekážka v práci, aj ked nie je uvedená konkrétne) + § 109 ods.2.
ak by bol problém, tak by som napísala otázku na inšpektorát práce, neuviedla by som názov zamestnávatela len požiadala o info, či nárok máš. Uved všetky dátumy a odpoved daj potom mzdárke. Predsalen to bude mať pre nu určitú váhu z IP.
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
@pitik
treba zrátať dni neodpracované = dni pondelok až piatok vrátane sviatkov (bez sobôt a nediel) počas napr. čerpania RD, PN, očr... v danom kalend.roku.