Stretli ste sa s tým na SR? V zahraničí bežná vec a na Slovensku mám pocit, že sú farmaceuti vnímaní viac ako radoví predavači než lekársky zdravotnicky personál poskytujuci zdravotnú starostlivosť. Žijem v zahraničí, kde to funguje úplne bežne, tak ma zaujíma ako je to na Slovensku. Viem, že je o to snaha nejakým spôsobom, ale realita je často iná však. Ďakujem za odpoveď
Tak záleží...ja som sa napríklad stretla, ze ma lekárnicka presviedcala o jednom lieku, ze je na suchy kasel a bol na vlhky, este zo mna robila hlupanu a pritom aj v príbalovom letaku to tak bolo. Nechcela mi ho predat, ze je proste na suchy kasel. Dalsia vec, nukaju kupujucim lieky, ktoré su pod ich znackou...istý Max napríklad...donesie len to a ked clovek nepýta, neponukne viac mozností. Cize ja osobne si radsej pozriem na nete a potom vacsinou pytam konkrétny liek.
@lalenka33
Su farmaceuti a farmaceuti -businessmani. Jedna skupina sa snazi poradit, druha predat s najvyssim rabatom.
Dalsi vec, nebudem konzultovat zdravotny stav s clovekom resp.pred lekarnou plnou ludi. "Dobry den, meska mi menstruacia. Co mi odporucate ?🤨 🤣
V malom meste ci na dedine, by to bola tema c 1 pri kave...."Marieeena, pocula si? Anna z horneho konca je gravidna. ...len s kym, ked muz chodi k urologovi, lebo nema erekciu." 😁😁😁
@sardinka32 tak, ale to je všetko o konkrétnych ľuďoch
a ich prístupe k práci.
Ja som si to tak predstavovala, keď som to študovala, bohužiaľ, realita ma trošku dobehla... Ale verím, že raz také niečo príde aj sem.
Ďakujem za odpovede, verím, že sa kompetencie farmaceutov zvýšia a bude im pripísaná náležitá odbornosť aj na Slovensku. Sťahujem sa sem naspäť z rodinných dôvodov a dosť sa bojím že skončím len ako predavačka sa pultom ktorej jediná robota je kasirovat peniaze za tovar. Je pravda, že niektorí si to robia aj sami pár krát som tu kupovala lieky a ani sa ma nepýtali základné otázky patriace k dispenzacnemu minimu. Tiež sa bojím, že keď budem chcieť robiť tu prácu poriadne tak ako by som si to predstavovala, budem len za trúbu v očiach zamestnávateľa a aj pacienta. Čo sa týka toho, že farmaceut príde s určitou značkou lieku celkom chápem, ono účinnosť a bezpečnosť nezáleží na značke, ale myslím si že by mal pacient mať na výber aspoň z dvoch rôznych prípravkov.
@beky223 ja som niekde čítala, že parlament pripravuje návrhy na zvyšovanie kompetencií farmaceutov v lekárňach. Že by mohli aspoň sezónne očkovať a viac dohliadať na prevenciu tak dúfam že to nebude o 50 rokov. Inak má farmaceut v lekárni prístup na SR ku kompletnej terapii pacienta aspoň?
Nemá. Len k aktuálnym/opakovaným receptom... Ja som zatiaľ pracovala len v lekárňach kde bol vždy na službe len 1 farmaceut a 1 laborant a keďže väčšina pacientov chodila s receptom, bola nereálna aj normálna polhodinová prestávka, nie tak si ešte vyhradiť čas ako farmaceut na konzultačnú alebo inú činnosť, čo teda je pre mňa strašne ubíjajúce... niekedy sa nedivím kolegom, keď sa ani nič nepýtajú, proste len vydajú aby rada odbúdala, proste je to systém akurát na vyhorenie. Problém vidím hlavne vo financovaní lekární, proste nie sme platení od zdravotnej starostlivosti ale čisto len od obratov a to je strašne zle...
@beky223 dúfam že sa to zmeni pretože už len to tu čítam a cítim vyhorenie :(
Ja ti dám možno aspoň maličkú nádej. Nikdy som nepracovala v Dr. Max iba u konkurenčnej siete, ale u nás v Dr.Max sú v službe vždy minimálne 2 farmaceuti a 2 laborantky. Je tam vždy nátresk ľudí hlavne na RP, ale teda robí tam jeden chalan vyslovene za ktorým tam ľudia chodia lebo on konzultuje s pacientom vždy a všetko aj na úkor nervóznych ľudí v rade. Chalan je neskutočne šikovný a vždy poradí aj alternatívu. Venuje sa aj čínskej medicíne. Poradí aj prírodnú liečbu ak chce pacient niečo týmto smerom. Vždy má pri sebe kopec kníh. Ale aj jeho 2 kolegyne sa snažia konzultovať v rámci možnosti. Jeho vyhladávajú ludia z celeho okresu čiže určite nebudeš mimo keď pojdeš aj týmto smerom.Ja chodím k nim tiež vyslovene kvôli nemu lebo vždy poradí a vsetko vysvetlí.
Pracovala som v rôznych typoch lekárne ako farm.laborant a v každej bola snaha zo strany lekárnikov konzultovať zdr.problem s pacientom. Problém bol skôr v tom, že pacient o to nemal záujem. A v dnešnej dobe keď mudr.google a ženy z koňa a fb skupín sú viac ako odborníci je to ešte ťažšie. Vidím to aj tu denne.