Kontaktoval ma bývalý zamestnávateľ

5. aug 2024

V roku 2023 som pracovala pre jedného zamestnávateľa, kde som bola v apríli na PNke. Odvtedy mám iného zamestnávateľa a tento rok som v jún / júl bola opäť na PNke.
Z bývalého zamestnania ma kontaktovali z oddelenia miezd, že ich vyhľadala sociálna poisťovňa s tým, že majú nedoplatok za mňa a nevedia mi vyplatiť túto PNku, kým nedoplatia dlh.
Dlh vznikol z toho, že som bola na PNke a neodovzdala papier o PNke. Čo teda pravda nie je, počas PNky som dávala i výpoveď, kde som výpoveď dala spolu s PNkou. Pani sama priznala, že možno to má riaditeľka v zásuvke niekde na pobočke, ale to nie je ich problém a žiadajú späť tie peniaze. Teraz im mám zaplatiť xy čiastku.
Zaplatiť bez slova alebo ako to riešiť?
Neprišiel mi oficiálny list, len email resp. telefonát.

skusihu
5. aug 2024

Takže 10 dní PN ti zaplatil zamestnávateľ. Od 11. dňa platí sociálna poisťovňa. Ako vie SP, že si bola PN, ak nemá papiere? Využíva tvoj lekár e-PN? Ak máš nedoplatok na socialke, išla by som tam opýtať sa, kedy vznikol a koľko to je. Alebo peniaze žiada po roku zamestnávateľ?

autor
5. aug 2024

SP kontaktoval zamestnávateľa ohľadom nedoplatoku, ktorý Zamestnavateľ zaplatil ale žiada späť keďže nedoplatok bol spôsobený mojou vinou - neodovzdala som PN. Pn bol papierovou formou to viem, keďže som odovzdala spolu s výpoveďou.

skusihu
5. aug 2024

A to ti iba volali? Žiadny oficialny list, vyplatna páska? A peniaze im máš poslať na účet?

palicka
5. aug 2024

Ale veď keď to prvých 10 dni platil on zamestnávateľ, tak musel na základe niečoho, teda tej pnky. A ako dôkaz máš minimálne výplatnú pásku, kde máš uvedené, že doba pn

floren
5. aug 2024

Ako píše
@palicka nájdi výplatnú pásku a s tým chod do SP. Určite nič neplať. Poprípade k lekárke,či nevie dať kópiu PN. Ale ak dobre viem,tak papierove PN aj lekár posielal jedno tlačivo na SP, aspoň tak mi povedala sestrička u môjho lekára

opica_skorica
5. aug 2024

Neplatiť im.
Keď ti poslu oficialny list, poriadne si precitaj jeho text. Ale po telefone?
To je od nich vrchol. Bola si PN. Odovzdala si im papiere od toho. Buď v kľude.
A pozri si doma, či to mas v poslednej vypl.paske aj uvedene, ze PN.

palicka
5. aug 2024

@floren ale predsa jednu kópiu posiela aj lekár, či? Veď on papierová mala 3 časti. Dve si bral pacient pre zamestnávateľa a jednu nosil na kontrolu a jedna ostávala u lekára… myslím si, že zamestnávateľ nemá právo na to, či žiada a obavám sa, že v paketoch ma neporiadok.. ja by som nič neplatila, písomne odpovedala na email… dala si to v podateľni potvrdiť, že som im odpovedala, zdôvodnila, pripadne ako prílohu uviedla výplatnú pásku… nech hľadajú peniaze inde

floren
5. aug 2024

@palicka tiež tak viem,že aj lekár posiela 4ks malo tlačivo. 2ks odovzdať pri vzniku-1 si nechá zamestnávateľ, jeden posiela potvrdený na SP. 1 das pri ukončení a 1 si nechava lekar q ten posiela on do SP

paciko9
5. aug 2024

To bude daka blbost, aj kedy ti znikol nedoplatok. Uz nepracujes v tej firme. Tak by mala SP kontaktovat teba. Mne tak zamestnavatel neplatil zdravotku. Prisla som na to az, ked som odisla. Nechcel ma pustit tak sa na to vysral, musela som si sama zaplati 3mesiace.

petamich
5. aug 2024

V ziadnom pripade by som nic neplatila. Pozri si poslednu vyplatnu pasku, ci si tam tu PN vyplatenu mala (tych prvych 10 dni)

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
skusihu
5. aug 2024

Inak sociálka nezrovnalosti rieši hneď, nie až po roku. Ešte ma napadlo, či to nie je zdravotná poisťovňa, teraz totiž zasielajú výkaz nedoplatkov za minulý rok. Tam je rozpísané aj koľko dlží zamestnávateľ a zamestnanec. Len zamestnávateľ by sa mal ozvať zdravotnej poisťovni, že u nich už zamestnanec nepracuje a potom by prišiel papier tebe.

tiika
5. aug 2024

Snažím sa nejako predstaviť si a pochopiť tu situáciu, no nejako mi to nevychádza.
Dala si výpoveď spolu s PN a odvtedy si neprišla do prace. Mohlo sa stať:
-zľ si to nevšimol? a platil ti mzdu i za čas, keď si bola PN, vtedy by si jemu mala vrátiť pomernú cast mzdy a na SP by mu tým pádom z rozdielu vznikol preplatok, nie nedoplatok!
-alebo zľ nahlásil tvoju nepritomnost ako neplatené voľno ci absenciu, v tomto prípade ti dlží nahradu príjmu za PN, do SP odviedol odvody iba z tvojej mzdy, čo sedí avšak musí ešte opraviť počet dni soc.poistenia
- v ZP je situácia obdobná, je potrebné opraviť počet dni zdr.poistenia; z náhrady príjmu za PN sa predsa odvody neplatia čiže z tohto dôvodu nemoze dlhovať žiadne peniaze na odvodoch SP ani ZP.

Skratka tu niečo nesedi a nech ti pošlú všetky podklady k tomu čo, prečo a v akej výške by si im mala doplatiť, zároveň kontaktuj SP a spýtaj sa ich na to. Určite neplat nič, toto nie je štandardný ani korektný postup zľa.