Konkurenčná doložka

20. máj 2024

Dobry den, je tu nejaky pravnik/cka alebo niekto kto sa vyzna do tychto zakezitosti?
Ide o to ze robim sekretarku pre manazera firmy. V pracovnej zmluve mam napisane ze mam robit veci ako prijimat telefonaty, vybavovat objednavky, starat sa o prevadzku atd. Ide o to ze mam ponuku prejst do ibej firmy, kde by som robila na IT oddeleni. Problem teda je konkurencna dolozka, resp. neviem ci by bola problem.
V sucasnej firme povedzme ze predavame veci do fitka(vymyslene) a ja teda robim sekretarku manazerovi. Mame rozne znacky pristrojov, beziace pasy, cinky, stepprr atd. Proste vybavenie fitka. Jedna z veci, ktore ponukane je aj softver (nie nas vlastny) pre fitko od firmy ABC. Ja mam ponuku ist do firmy ktora vyraba svoje vlastne softvery. Je to gigant. Maju rozne softvery, a medzi nimi je aj softver pre fitka. Sama si ich vyvija, kdezto my iba predavame jednu znacku podobneho softveru od inej, malickej firmy. Ja by son bola IT pracovnik pre jeden z ich softverov, teda vyvijala ho. Otazka teda je co s konkurencnou dolozkou…ano, heden produkt je povedzme podobneho zamerania, ale my len dodavame, dana firma je gigabt ktora ich vyvija, my mame specializaciu skor na 90% to zariadenie fitka, 10% ten jeden softver. Ja robim sekretarku. Moze ma zamestnavatel obmedzit ist robit uplne inu pracu, teda IT, do firmy ktora ma jeden z produktov podobny softver?
Dakujem

vroni
20. máj 2024

Nemôže.

autor
20. máj 2024

@vroni viete mi to odovodnit? urcite na mna vytiahne ze nemozem

vroni
20. máj 2024

Jednak by to muselo byť presne definované v pracovnej zmluve. Za ďalšie by muselo ísť o prácu vysoko odbornú, čo teda, pri všetkej úcte, sekretárka nie je. A za ďalšie je konkurenčná doložka spojená s povinnosťou zamestnávateľa platiť aj po skončení pracovnej zmluvy po dobu "zákazu".

melanta
20. máj 2024

Presne ako píše vroni, aby ťa obmedzil, musela by si to mať presne špecifikované v pracovnej zmluve a o tom by si vedela. A áno, toto sa robí primárne pri vysoko odborných pozíciách a pri vyššom a vrcholovom manažmente, aby sa zamedzilo prenášaniu know how, prípadne pri obchodných pozíciách prenášaniu klientov. Ako si vôbec prišla k tomu, že tohto sa na svojej pozícii obávaš?

autor
20. máj 2024

@vroni presne definovane v pracovnej zmluve co? konkurencnu dolozku som podpisovala pri podpise prac zmluvy ano. A ano je tam definovane ze 50% priemerneho zarobku by mi platil. A je tam teda ze sa mi zakazuje ist pracovat do inej firmy s podobnym, teda konkurencnym zameranim. Ono takto, ano robim tu aj odborne veci, atd ale v zmluve som IBA sekretarka. Ale ano mam tu nejake specialne zameranie ktore sa neda ziskat inde? to nie. Robim v systeme v ktorom robi vela furiem, predavame zariadenie ktore predava xy firiem. Ziadne specialne know-how. Plus ja vlastne pojdem vyvijat softver, nie ho predavat, ani vybavenie fitka. S IT ja v ducasnej praci nemam nic spolocne. Podla mna je teda ta noca firma konkurencnou pre tu firmu od ktorej system predavame my, nie priamo nam. Ale teda mam tam ze sa zakazuje praca vo firme s podobnym zameranim…co teda je ci nie??…ak zomu fobre rozumiem tak je dolozka neplatna? Co ak vude tvrdit ze je platna? normalne sudnou cestou?

autor
20. máj 2024

@melanta pretoze som ju musela podpisat 🙂 a bude zo na mna vytiahnute a neviem ci som v prave ja, alebo nie

melanta
20. máj 2024

Musieť si nemusela. Nikto nemusí podpísať nič, čo mi nevyhovuje. Pošli do správy názov súčasného zamestnávateľa a budúceho - alebo aspoň skopíruj do správy predmet činnosti z obchodného registra jednej aj druhej firmy. A skopíruj konkurenčnú doložku z tvojej zmluvy.

lienka.7
20. máj 2024

Autorka, je to bežné vo vrcholovom manažmente, nie u "beznych" administratívnych zamestnancoch.
Inak tých 50% je uplne nič. Ja by som niečo také nikdy nepodpisala...

autor
20. máj 2024

@lienka.7 ano, viem bohuzial stalo sa… mala som 20 rokov, prva praca po roku doma…musela som nieco brat aby son pomohla rodicov, bola som rada ze nejaku pracu mam tak som podpisala…nenapadlo mi ze to niekedy budem realne riesit

melanta
20. máj 2024

Odfoť a pošli to znenie doložky v tvojej zmluve. Nech vidíme, ako presne to máte dohodnuté a či je konkurenčná činnosť presne špecifikovaná.

lienka.7
20. máj 2024

Autorka, chápem...
@melanta je odborník, poradí ti. Spoj sa s nou ci je to vôbec aktuálne v tvojom prípade, lebo mnoho krát papier znesie všetko. Ja som mala jedine zákaz prace u "konkurencie" počas aktívneho PP. Normalne som ho jeden deň ukončila
druhý deň nastúpila do novej prace. Neviem si predstaviť, že by mi zakázali z Tesca ísť robiť do Lidla na bežnú administratívu.

autor
20. máj 2024

@melanta dakujem, poslala som 🙂

melanta
20. máj 2024

Odpíšem ti aj tu, tak všeobecne a bližšie v správe. Konkurenčná doložka je spísaná správne. Máš v nej uvedené vyrovnanie vo výške priemernej mesačnej mzdy, čiže nie 50%. Čo sa týka predmetu podnikania, to je podľa mňa veľmi na hrane. Súčasný zamestnávateľ pôsobí viac ako predajca a servis systémov, nový pôsobí viac ako tvorca technológií a procesov. Keď si pozriem weby oboch firiem, tak mi to vychádza, že tam konkurencia nie je. Ale viac v správe.