Koniec v práci a nevykonaná inventura

terezia1477
16. júl 2018

Ahojte, chcela by som sa spytat čo mám podniknúť, nakoľko som dala vypoved v aktuálnom zamestnaní kde mám aj hmotnú zodpovednosť. Zamestnávateľ povedal, že inventuru robiť nebudeme, maximálne kusovo porátať avšak ja chcem mat nejakú istotu že o mesiac mi nepríde zaplatiť nejaký vymyslený rozdiel (zamestnávateľ nieje veľmi seriózny, preto aj odchádzam). Mám niečo napísať vytlačiť, že pri odchode z prace nebola vykonaná inventúra a tým sa zbavujem akýchkoľvek rozdielov, ktoré budú zistené neskôr ? Alebo čo ? Pripadne je nejaký vzor nato ?

lubik87
16. júl 2018

@terezia1477 rozviazanim pracovného pomeru prestavaš mať aj hmotnú zodpovednosť. Inventúra musí byť vykonaná do ukončenia zmluvy .ak bude po je to už bezpredmetné.takisto trvaj na riadnom inventurnom supise a nie že poratame kusy.ak je zamestnávateľ neseriózny bude chcieť ušetriť poslednú výplatu pre seba ;)

jessica83
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fabrika
16. júl 2018

nie, akonáhle rozviažeš pracovný pomer tvoja hmotná zodpovednosť skončila. čiže keď on nechce urobiť poriadnu inventúru tak jeho problém, ak potom príde na nejaké rozdiely tak už to bude na pleciach nového zamestnanca, tebe už nemôže dodatočne nič posielať

ikonica
16. júl 2018

ak chces mat dusu na pokoji, posli im pisomnu ziadost o vykonanie inventury a oni ti musia pisomne odpovedat, ze zamietaju tvoju ziadost a tym si ty kryta....

stankadu
16. júl 2018

no ja som na toto doplatila. Mala som uzatvorenú spoločnú hmotnú zodpovednosť. Tiež som si myslela, že ked mi skončí zmluva (mala som dobu určitú) tak automaticky skončí aj hmot. zodpovednosť. A veru som MUSELA platiť za manko zistené inventúrou. Potom som až študovala zákony. MOJA RADA: ked odchádzaš, posli písomne, najlepšie doporučene na adresu firmy žiadosť o vykonanie inventúry ku dňu ked odchádzaš, napr. odchádzaš 1.8. tak inventúru žiadaj na 31.7.. Žiadosť musíš poslať tak, aby ju na firme mali aspom 3 prac. dni pred tým dátumom. Samozrejme si uchovaj kopiu. Ked majitel nevykoná inventúru nevadí, ale ty si do budúcna chránená, že si to žiadala a vtedy nemôže od teba pýtať peniaze.

stankadu
16. júl 2018

tu je zákon, hlavne bod 3 je dôležitý

§ 184
(1) Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru.
(2) Na pracoviskách, kde pracujú zamestnanci so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, musí sa inventarizácia vykonať pri uzatvorení dohôd o hmotnej zodpovednosti so všetkými spoločne zodpovednými zamestnancami

a) pri skončení všetkých týchto dohôd,
b) pri preradení na inú prácu alebo preložení všetkých spoločne zodpovedných zamestnancov,
c) pri zmene vo funkcii vedúceho alebo jeho zástupcu,
d) na žiadosť ktoréhokoľvek zo spoločne zodpovedných zamestnancov pri zmene v ich kolektíve,
e) pri odstúpení niektorého z nich od dohody o hmotnej zodpovednosti.
(3) Ak zamestnanec so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, ktorého pracovný pomer sa skončil alebo ktorý bol preradený na inú prácu alebo iné pracovisko, alebo bol preložený, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou na jeho predchádzajúcom pracovisku.
(4) Ak zamestnanec, ktorý sa zaraďuje na pracovisko, kde pracujú zamestnanci so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá, ak od dohody o hmotnej zodpovednosti neodstúpil, za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou.

miskooo1987
17. júl 2018

Spolocna, alebo samostatna hmotna zodpovedost? Ak samostatna, tak mas pokoj, ak sa nevykona, ak spolocna, tak poziadaj o invertarizaciu pisomne.

terezia1477
autor
17. júl 2018

Dakujem všetkým za rady. Ide o spoločnú hmotnú zodpovednosť. Nárokovala som si na inventúru, nakoniec mi bolo povedané, že sa spraví, termín ešte neurčili (končím tento tyzden, potom čerpám dovolenku, tak dúfam že to nebudú chcieť robiť cez ňu)