Koniec rodičovskej, nevyčerpaná dovolenka a zrušenie miesta

meggie.sk
10. apr 2013

Ahojte. Potrebovala by som poradiť.
6.6. má dcérka 3 roky, čiže mi končí RD. Z práce ma už informovali, že mi zrušili miesto, či budem súhlasiť s dohodou a bude mi vyplatené odstupné. Ale mám ešte nevyčerpanú dovolenku spred MD.
Moje otázky sú, že čo s ňou, či sa dá preplatiť, viem, že kedysi to tak bolo. Plánovala som to urobiť tak pred MD ale vraj v r.2010 už to nebolo možné, vraj ju treba čerpať a po ukončení MD som tak tiež neurobila. Ako je to však po ukončení PP? Dá sa preplatiť alebo ju musím tiež čerpať?
2.- Do koľko dní sa treba potom zaregistrovať na ÚPSVaR? Dá sa to aj počas toho ak by som ju musela čerpať alebo až ke´d ju budem mať vybratú. A s týmto súvisí aj ďalšia otázka. Mám potom nárok na nejakú podporu v nezamestnanosti a ak hej tak v akej výške? Ako sa to počíta?
Ďakujem

zuzanale
10. apr 2013

@meggie.sk dovolenku ti preplatia nemusíš čerpať ja som tak mala minulý rok 3.4 koniec rodičáku a 4.4 som ukončila pracovný pomer a dovolenku mi poslali vo výplatnom termíne v tvojom prípade ti pošlu aj odstupné ... neviem do kolko dní sa treba registrovať ja som bola hneď ak si mala nárok na MD tak máš nárok na podporu 6 mes trošku menej vychádza ako výška materskej ale až od 1.7 keďže za 6ty mesiac ti ešte príde rodičak ....

akurát odporúčam ešte preveriť či toto všetko bude platiť po novom od 1.5 sa mení zákon ja konečne nastupujem do práce takže som ho už neštudovala 😅

zuzanale
10. apr 2013

@meggie.sk a som zabudla k dovolenke spred MD si prirátaj dovolenku ktorá ti vznikla aj počas nej nieže ťa o ňu pripravia 😉

meggie.sk
autor
10. apr 2013

@zuzanale ďakujem, aspoň niečo som sa dozvedela 🙂

sisaha
10. apr 2013

@meggie.sk mas narok nielen na odstupne, ale aj vypovednu dobu po novom.., tak si to odsleduj...Ja by som dohodu nepodpisovala, ale radsej nech ti daju vypoved z organizacnych dovodov. K tomu papier, ze pre teba nemaju pracu a teda nemusis chodit do prace, ale bude ti bežať plat - tym padom ti vznikne dalsi narok na dovolenku pocas tych 2-3 mesiacov vypovednej doby. Celkovo tym oddialis nastup na urad prace a mas dlhsi cas na hladanie si novej..

meggie.sk
autor
10. apr 2013

@sisaha To je síce fajn, ale robím v banke a verím tomu, že by mi miesto našli počas výpovednej doby. Viem, že mám na ňu nárok. ale ponúknu mi to o čo čo maximálne nemám záujem :( Viem, mohla by som byť rada, že budem mať prácu ale na druhej strane mi to bude aj vyhovovať lebo do septembra aj tak nemá kto byť s dcérkou a na súkromnú škôlku nemám.

zalka
10. apr 2013

@meggie.sk
Dohodni si čerpanie 1 dna dovolenky, zvyšok dovolenky si daj preplatiť + odstupné ... takým postupom získať max. podporu v nezamestnanosti v súčastnosti je to cirka 770-800 eur mesačne
Ak Ti skončia PP ku poslednému dnu RD, tak ti len preplatia dovolenku a odstupné a podporu budeš mať rátanú z platu dosiahnutého pred nástupom na MD a RD .. tj. dostaneš 50% z hrubej mzdy po dobu 6 mesiacov.

Po skončení PP je potrebné sa nahlásiť na UP do 7 dní , ak sa nahlásiš neskôr tak Ťa budú brať tie dni za dobrovolne nezamestnanú a budeš simusieť zaplatiť odvody do ZP . Mesačne to vychádza na 55,02 eur.

meggie.sk
autor
11. apr 2013

@zalka ďakujem 🙂