Koniec rodičovskej dovolenky - návrat do zamestnania

18. júl 2022

Ahojte kočky ,v októbri mi končí rodicak a dcéru mi nevzali do škôlky.No dala som ju do súkromnej od augusta začína adaptácia .A tak som volala do zamestnania že sa chcem vrátiť .Zmluvu mám písanu na konkrétnu prevádzku. majú ich viacej ale bolo mi oznámené že tam kde som pracovala a aj pozícia na ktorej som pracovala je obsadená a že tam majú stabilný kolektív....Čo si myslím že mňa zaujímať nemusí ale čo šok ostala zaskočena vraj zamestnávateľ drží miesto len prvý rok a potom už nemusí držať miesto tak kde som teda pracovala a aj pozíciu .No a ponúkli mi predajňu vzdialenú odomna o ďalšie dve dediny ďalej ...a ešte k tomu na nižšej pozícii...je to tak že zamestnávateľ drží iba rok pozisifu a miesto pracoviska?Ďakujem za pomoc

zuzanaete
18. júl 2022

Danu poziciu nedrzi ani rok, ale iba pocas matetskej. Pocas rodicovskej drzi uz iba pracovne miesto, ale nie poziciu.

autor
18. júl 2022

@zuzanaete takže ak som robila vedúcu nemám nárok sa vrátiť na túto pozíciu??Čiže budem robiť predavačku keď to navrhol?

ajka0207
18. júl 2022

Musí ti ponúknuť miesto s rovnakým platom a malo by zodpovedať tvojej kvalifikácii.

dzina007
18. júl 2022

zaleží čo máš písané v zmluve aj... Mal by ťa totiž zaradiť na prácu zodpovedajúcu zmluve.

zmrzlinka2021
18. júl 2022

Osoba ktore je na tvojom mieste ta zastupuje pocas rodicovskej dovolenky, cize do tvojho navratu. Cize staci to oznamit, ze sa vracias a nedat sa zastrasit, ze nemas tam miesto.

melanta
18. júl 2022

Ak pre teba nemajú pôvodné pracovné miesto, môžu ti ponúknuť iné. Ty môžeš ale aj nemusíš súhlasiť. V takom prípade ti majú dať výpoveď alebo dohodu o skončení s odstupným. Rieš to písomne. Písomne oznám, k akému dátumu sa chceš vrátiť, nech ti písomne odpovedajú, aby si potom mohla pracovať s oficiálnou verziou.

autor
18. júl 2022

@zmrzlinka2021 no mne bolo povedané že tam majú stabilný kolektív a že miesto zamestnávateľ drží len jeden rok ...Tak mi to povedala inšpektorka ..tak ja nev

anjelik9993
18. júl 2022

Skončila sa mi rodičovská. Musím dostať svoje pôvodné miesto?
Zamestnanec, ktorý sa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, má právo požadovať od zamestnávateľa zaradenie späť do pracovného procesu tak, aby bol zaradený na pôvodnú prácu a pôvodné pracovisko a aby sa mu po skončení rodičovskej dovolenky zachovali všetky práva v pôvodnom rozsahu, ktoré mal v čase nástupu na rodičovskú dovolenku, vrátane akýchkoľvek zmien, ktorý vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Moja pracovná pozícia bola počas rodičovskej zrušená.
Ak nie je možné zaradiť zamestnanca na pôvodnú prácu a pôvodné pracovisko, pretože práca sa nevykonáva alebo pracovisko bolo zrušené, zamestnávateľ je povinný zaradiť ho na prácu zodpovedajúcu jeho pracovnej zmluve.

autor
18. júl 2022

@zmrzlinka2021 tak ja neviem čo mám robiť povedala mi to telefonicky a že vraj sa nemusím báť že mi dajú výpoveď...

melanta
18. júl 2022

Ešte k tomu, že ti ponúkli rovnakú pozíciu, ale 2 hodiny cestovania ďaleko. Ak máš v pracovnej zmluve ako miesto výkonu práce tvoje mesto, musia ti ponúknuť tvoje mesto. Ak máš v zmluve celý kraj napríklad, tak v rámci kraja ťa môžu poslať kamkoľvek ak ti zachovajú pozíciu.

autor
18. júl 2022

@anjelik9993 nebolo zrušené jedná sa o predajňu potravín .Ja som predtým robila predavačku navrhli mi aby som robila vedúcu a tu som robila no a počas dvoch rokov som potom ostala tehotná a išla na rizikové lebo som krvácala ...pred týždňom som volala inspektorke že sa chcem vrátiť do zamestnania a ona mi povedala že v tam nieje miesto lebo tam majú stabilný kolektív a že zamestnávateľ drží miesto len rok čo sa mi vôbec nezdá ...no ale že sa nemusím báť nevýhodia má ale dajú ma na inú prevádzku samozrejme že vedúcu robiť nebudem lebo že taká pozícia nieje voľná.

zmrzlinka2021
18. júl 2022

Napíš im oficálne, doporucene, ze od vtedy a vtedy nastpujes na stoje pracovné miesto.
Tvoje miesto nebolo zrusene, nemozu ta vyhodit. Urcite sa bran

autor
18. júl 2022

@melanta neponúkli mi rovnakú pozícii bola som vedúca ale už mám byť predavacka

dzina007
18. júl 2022

v pracovnej zmluve mas napisane ze si veduca?

autor
18. júl 2022

@zmrzlinka2021 ale komu to mám napísať keď jedna inspektorka je konateľ firmy....druhá skáče ako ona píska ....a na účtovníctvo a tým asi nič nemá....och

autor
18. júl 2022

@dzina007 no toto práveže nemám lebo stále nebol čas tú zmluvu vyriešiť ale teda aj keby ma nedali ako vedúcu...si myslím že na miesto výkon práce mi nemôžu len tak zmeniť ....

zmrzlinka2021
18. júl 2022

Ako maju riesenu personalnu politiku? Urcite na statutara / riaditela firmy. Urcite im nič nepodpisuj. Ak mas v zmluve veduca a miesto vykonu prace, to stale plati

melanta
18. júl 2022

A miesto práce máš na zmluve čo? Ak máš na zmluve tvoje mesto, musia ti dať prácu v tvojom meste. Ak tam máš celý kraj, tak kdekoľvek v rámci kraja.

melanta
18. júl 2022

@zmrzlinka2021 nemá na zmluve vedúca, má zmluvu ako predavačka, lebo robila celý čas bez dodatku. Čo je jej chyba, takže na pozíciu vedúcej nárok nemá.

autor
18. júl 2022

@zmrzlinka2021 nemám to v tej zmluve lebo stále nemali čas ale robila som to dva roky aj plat som mala ako vedúca ...len ma serie že vedeli že sa budem vracať a to tvrdenie že rok mi môžu držať miesto ...preto to chcem vedieť či to naozaj tak je .

autor
18. júl 2022

@melanta miesto práce mám presne tu prevádzku kde som pracovala

melanta
18. júl 2022

Tak potom ťa musia vrátiť na prevádzku, kde si robila predtým. Ale na pozíciu vedúcej nárok nemáš, keďže na to nemáš zmluvu. Ako som písala, napíš im oficiálne, nerieš nič telefonicky, všetko len písomne. Keď chceš, napíš mi správu a napíšem ti, čo presne im máš napísať, aj aké paragrafy napísať.

zmrzlinka2021
18. júl 2022

@melanta aha, tak to mas pravdu, to musí mať formou dodatku upravené

pondelok01
18. júl 2022

@melanta je to o dve dediny dalej, nie dve hodiny, a ina pozicia, z veducej predajne na predavacku.