Koniec rodičovskej dovolenky a zánik pracovného miesta

slavkasr
19. feb 2022

Potrebujem poradiť. Viem videla som tu diskusie na tému koniec Rd a nechcem nastúpit som práce. Ja som však takýto prípad:
V apríli 2022 sa mi skončí RD mam dve deti s odstupom do skoro dvoch rokov. Pred nástupom na materskú som pracovala viac ako dva roky. Moje pracovné miesto však počas mojej RD zaniklo. Mám nárok na odstupné + mám nevycerpanu dovolenku. Ako mám postupovať, aby som mala čo najvyššiu podporu????? A kedy sa mám ísť vlastne zaevidovať na úrad práce???

dadulamamula
19. feb 2022

@slavkasr prečo sa chceš evidovať? Co tak si nájsť novú prácu?

zuzanockamt
19. feb 2022

@slavkasr A to odstupné a preplatenie dovolenky sa nemalo riešiť pri zániku prac.miesta? Kedy zaniklo?

slavkasr
autor
19. feb 2022

@dadulamamula nemôžem si nájsť novú prácu. Manžel má veľmi náročnú prácu, starých rodičov nemáme, máme malé deti, ktoré sú často choré, dva mesiace prázdnin - vtedy ma manžel najviac roboty. Chcem si spraviť rekvalifikačné kurzy cez úrad a potom začať prácou ako SZČO. Je to pekné, že sa zaujímate, ale prosím Vás keď mi neviete dať relevantnú odpoveď, tak prosím nereagujte.

slavkasr
autor
19. feb 2022

@zuzanockamt zaniklo prakticky po cca troch mesiacoch od môjho nástupu na prvú md. Ide o to, ze kanceláriu, v ktorej som robila prebral franchizista. No a ďalší dôvod, teraz bývam cca 100 km od môjho výkonu práce, čiže dochádzať neprichádza do úvahy.

bessy21
19. feb 2022

@slavkasr Požiadali ste o RD pri prechode z MD pisomne? Ak zaniklo miesto ˇmali vas informovat.Ponuknut ine prac miesto.Narok na preplatenie dovolenky mate len to treba vyratat.Pozriet poślednu pasku kolko bol zoststol
RD plus naratat dovolenku co vznikla pocas MD.

zuzanockamt
19. feb 2022

@bessy21 aj po viac ako 4 rokoch od zániku prac.miesta?

bessy21
19. feb 2022

@bessy21 cize na odstupne nebude narok keby vam ponukli aj pracu pisete ze daleko..takze odmietnete.Len si dovolenku dorieste

slavkasr
autor
19. feb 2022

@bessy21 informovali ma o tom, navrhli mi postup vyplatiť odstupné a dovolenku(ktorej mám dosť veľa), ale dočítala som sa, že si treba zobrať aspoň deň dva dovolenky, aby sa mi to započítalo pre výpočet podpory. Ja hlavne potrebujem vedieť, či ísť na úrad hneď po skončení RD, alebo vzhľadom na odstupné počkať??

bessy21
19. feb 2022

@zuzanockamt zenu na materskej nemozu prepustit je stale vedena u zanestnavatela.teda dovolenka zostala a este sa zvysila pocas naroku na MD .

zuzanockamt
19. feb 2022

@bessy21 ale jej miesto zaniklo, neprepustili ju, s novým miestom by nesúhlasila, je to ďaleko

slavkasr
autor
19. feb 2022

@bessy21 veď toto mi aj vravela moja personalistka z práce, že prepustiť ma nemôžu a ani nechcú (máme v podstate dobre vzťahy), aby som mala nárok na podporu.

bessy21
19. feb 2022

@slavkasr ked vam skonci RD treba aspon jeden den cerpat RD a zvysok preplatit.Len to uz neviem led je odstupne vyplatene ako to ma urad prace ci vas hned zaeviduje.tety su tam mile skuste zavolat na urad .;)

slavkasr
autor
19. feb 2022

@bessy21 no u nás sú tety mierne tupé. Keď som bola zopárkrát sa informovať, tak nič mi nevedeli poradiť. Prehadzovali si ma tam od jedného k druhému. Ja nechcem nikoho urážať, ale tu je to tak. Keď som sa bola pýtať na reťazovu materskú, tak mi napr. bolo povedané, citujem: zavolajte si na soc.poist.a zistite si, my nemáme čas to pre vás zisťovať, alebo ja neviem to má kolegyňa na starosti a tá tu nie je. Zistila som,kedy kolegyňa príde a hneď som jej volala a ona citujem: no to ja neviem, zavolajte si na linku soc.poitovne oni vám možno poradia a podobne perly🤦. Ako ja neviem, či to je špecialita nášho úradu práce, ale fakt som bola z nich na nervy.

vandica
19. feb 2022

@slavkasr ako je to s odstúpením neviem, ale čo sa tyka max podpory, vybrať 1den dovolenky, a ostatnú preplatiť, potom vyjde max podpora. Mne to tak poradila aj personalistka a mala som max. Skús sa opýtať vašej na to.
Inak moja švagriná čo robí vo fabrike, tak vraj tam mali nejakú kontrolu kvôli tomu, a zakázali im to takto robiť, lebo to vyhodnotili ako účelové, keď každej babe po RD dali deň dovolenky, a ostatnú preplatili. Aj keď neviem teda či toto môžu zakázať.

bessy21
19. feb 2022

@bessy21
@vandica no hlavne som nemohla ukoncit prac pomer babam v ten den ked im skoncila rodičovska D.vzdy dala na druhy den cerpamie riadnej dovolenkx a dalsim dnom odhlasila

slavkasr
autor
19. feb 2022

@bessy21 super vďaka, toto som hlavne potrebovala. Ešte raz veľmi veľmi pekne ďakujem 😘

slavkasr
autor
19. feb 2022

@vandica presne toto mi spomínala jedna známa tu, chodia kontroly a pýtajú sa, prečo tá ktorá mala deň dovolenky a potom výpoveď. To to tiež tak v jednej fabrike robili (Lučenec)