Koniec rodičovskej dovolenky a zamietnutá maródka

peline
2. nov 2016

Dobrý deň,prosim o radu,dna 3.9.2016 mi skoncila rodičovská dovolenka keďže som opäť tehotná a mám rizikové tehotenstvo do práce nastúpiť nemôžem tak som sa dala vypísať PN len PN mi bola zamietnutá keďže som ju mala vypisanu 2.9.2016 nemám nárok na PN termín pôrodu mám vo februári po dvoch mesiacoch som čistou náhodou zistila že som na soc.poistovni neni evidovaná ako PN tak som začala pátrať kde je chyba až keď som zistila teda že sa moja PN prešetruje tým že som mala vypisanu PN počas rodičovskej dovolenky prosím vie mi niekto poradiť čo dalej čo dalej keďže do práce nemôžem nastúpi a čo s tými dvoma mesiacmi čo som si myslela že som PN ďakujem pekne za každú radu

tamichloe
2. nov 2016

Tak nech ta vypisu odteraz aspoň 2.11.,je tu aj skupina právne poradenstvo skus tam

stastnablcha
3. nov 2016

no skoda ze tak neskoro to vies, dva mesiace su v tahu.. spetne sa s tym neda nic moc, jedine si to zaplatit sama, co je zas celkom aj pekna suma.. v kazdom pripade chodna zdravotnu poistovnu a to si isto uhrad, mozes narazit na nejakeho "chytraka" co ti to v nemocnici da vyzrat. a to sa PN presetruje uz 2 mesiace? ale ja by som sla na UP aspon aby za mna platili poistenie do porodu...

nivea777
3. nov 2016

@peline neda sa ti ukoncit PN a ist na jeden den do prace? viem ze to je riziko ale takto neuvidis ziadne peniaze

stastnablcha
3. nov 2016

@nivea777 stacilo by mozno ist aj na dovolenku... inak dobry napad 🙂

nivea777
3. nov 2016

@stastnablcha no proste ukoncit PN nech jej zacne plynut NP a potom na PN zas s inou diagnozou,pripadne povedat ze sa to zlepsilo a preto zrusili PN ale tym ze isla do prace to zas je znova tak isto..

mm2008
3. nov 2016

@nivea777 inak ja nerozumiem, o aké dva mesiace ide? ked bola na rodičovskej? a aj na PN ? mne to nejde dokopy.. ved ak má rodičovskú, tak na pn zo zamestnania nemôže ísť, či ? jedine z dobrovoľného poistenia môže ísť na PN...
rodičovská skončila v septembri.. a odvtedy je na PN a teraz zistila, že na PN vlastne "nebola"? @peline? to nebola PN zaslaná do poisťovne, či?

nivea777
3. nov 2016

@mm2008 no jej 3.9 koncila RD a PN jej bola vypisane 2.9 cize este v case trvania RD kedy nemala obnovene NP.. ak by jej vypisali PN k 4.9 tak ziadny problem nie je lebo 4.9 by uz bola povazovana za zamestnanu a bezalo by NP.. osobne nechapem preco jej nedali PN od pondelka,ved cez vikend by nemusela ist do prace vobec,mohla byt doma

peline
autor
3. nov 2016

@mm2008 ide o september,oktober kedze mi rodicovsky skoncil 3.9.na zaciatku septembra tak pochychubej ze za cely september niekto za mna zaplatil zdravotnu a ano zistila som to az po dvoch mesiacoch kedze mi nechodili peniaze tak som volala na socialku ze co deje a tam mi pani oznamila ze az teraz sa dostala k mojej Pn ktoru musi presetrit kedze som mala este do 3.9 bola na rodicovskej a od.2.9 uz aj pn a vtedy nemam narok na pn musela by som mat po ukoceni r.d aspon 1 den dovolenky aby som mala narok na pn

mm2008
3. nov 2016

@nivea777 ďakujem .. a áno, spätne som to prečítala, do kelu.. lenže vieš, možno lekár, ktorý jej PN vystavoval, netušil, ako a aké dátumy má ona nastavené.. žiaľ neznalosť zákona neospravedlňuje... prišla o dva mesiace. jediné riešenie, ž e nová PN bude na inú dg. ako predchádzajúca.. alebo apsoň na deň do práce, tak ako si ty písala... a s tou PN - dr . jej ju vypísal/a ešte cez pracovný deň. 2.9. bol piatok. možno aj preto,ž e 3.9. bol víkend a zamestnávateľ by ju musel na ten jeden deň 4.9. prihlásiť, nie? Možno sa to bude dať spraviť dodatočne. .oprava.. ale skôr nie...

nivea777
3. nov 2016

@peline ukonci PN,chod na dovolenku a zacni znovu PN..ak chces nejake peniaze vidiet

mm2008
3. nov 2016

@peline %ďakujem za odpoveď a vysvetlenie . a ešte môj príspevok - si prečítaj čo som písala aj pre @nivea777 ... no je to blbé .. lenže kto si má držať v hlavne tie dátumy?

emilia25
3. nov 2016

Tiez som to tak mala ze mi koncil rodicak 21.8 a pn som bola od 22.8 ako som mala vlastne nastupit do prace a vobec ich nezaujimalo ze som pokracovala v predlzenom rodicaku platenom a maleho som mala doma.bud nastup alebo pn.a pekne mi vsetko platili aj ked sice na chvilu pozastavili kvoli dlzke pn vyse ako 90 dni musia posudit posudkovy lekari hlavne tychto cudzincov kedze pracu mam v cr ale mne to vsetko pekne spetne vratili.mozno aj tu sa to da zpetne.

martuska2
21. nov 2016

Skúsené babenky...ked som bola na PN rizikové tehu skoro od 8tt po 2 potratoch,ak sa skončí materská dovolenka(cca júl 2017) nastúpim na rodicovskú dovolenku..a pocas nej zistím (napr. v roku 2017, alebo2018)že som zas tehotná..
Možem si ukončiť RD a nastúpiť do práce a dat sa zas na PNku? Kvoli tomu že mám maximánu Pnku aká je možná, teda viac ako RD 200e...a po PNke zas nastúpiť na MD?

evittam
21. nov 2016

@martuska2 Nemusíš nastupovať do práce - daj sa PN do 7 dní po skončení MD a budeš mať aj PN aj RD - teda pokiaľ tvoj PP trvá. 😉

martuska2
21. nov 2016

@evittam joj tak skoro neplanujem zas otehotnieť ako píšeš, že do 7 dí od skončenia MD .
To by sa mi asi nepodarilo :D
Ano PP bude trvať stále (dúfam), otehotnieť sa mi dúfam podarí počas RD. Chcela by som zas využiť PNku kvoli rizikovemu tehu po potratoch(v robote som stale ochorela od chorých ludí a následne potratila). A vychádza mi maximálna PNka, aj ked je to o dost menej ako bol plat, stale lepsie ako rodicovsky prispevok...
Preto sa pýtam, ci musím zas chodiť do práce aby som mohla ísť na PN.

evittam
21. nov 2016

@martuska2 Ja ťa chápem - ale môžeš to využiť aspoň na nejaký čas-napr. 3-6 mesiacov aj keby si nebola tehotná-určite lepšie mať po MD ešte aj PN+RP ako len RP. Nevedela som ako to myslíš. 😉

aduuus
21. nov 2016

@mm2008 na pn mozes idt sj pocas rodicovskej

majusqa77
21. nov 2016

@aduuus na neplatenu ano. Na platenu musis obnovit poistenie

aduuus
21. nov 2016

@mm2008 na pn mozes ist aj pocas rodicovskej ak niekde pracujes

aduuus
21. nov 2016

@majusqa77 zaujimave ze ja som bola na platenej 😉

martuska2
21. nov 2016

@aduuus
@majusqa77
to vazne? možem ist na pn aj pocas RD? fiiha, ja som myslela, že musím zas nastúpiť do práce a odrobit aspon zopár dní...
aaj to je super, že som sa tu dozvedela že možem dostať pnku aj rodicovský príspevok
@evittam aha chápem, ja som myslela pn ako riziove tehu na co mam plný nárok v mojom prípade, kedže robím s chorými. ale viem, že sa da dohdnut aj so vseobecným lekárom, ale zas to by bolo zavadzanie.

evittam
21. nov 2016

@aduuus No áno mohla si byť na platenej - ale buď si išla na PN do 7 dní po skončení MD alebo ak neskôr tak si musela obnoviť poistenie - čiže nastúpiť do práce alebo čerpať dovolenku. Určite si nebolla na platenej PN v prípade ako napríklad - skončila ti MD 1.10.2016 a išla si na PN 1.11.2016 bez toho aby sa ti nejak obnovilo poistenie. 😉

evittam
21. nov 2016

@martuska2 To už nechám na tebe...... 😉

aduuus
21. nov 2016

@martuska2
@evittam samozrejme ze nemocenske sa musi aspon na 1 den obnovit...nikde netvrdim ze nie...ja reagujem na prispevok kde je napisane ze pocas RD nie je mozne ist na platenu PN

martuska2
21. nov 2016

@evittam jasne dakujem za radu. takze po skonceni MD do 7 dni možem kludne este ist na PNku na nejaký cas, nemusim nastupovat do prace a zaroven dostanem aj RP. Fuu tak toto mi na socialke urcite nepovedia sami od seba 🙂

evittam
21. nov 2016

@aduuus Aha, ale to som netvrdila......

evittam
21. nov 2016

@martuska2 Presne tak. A na SP ti nepovedia vôbec nič..... 😅