Koniec rodičovskej dovolenky a práca na dohodu

nenee
14. feb 2013

ahojte, vedely by ste mi poradit kam sa mam ist nahlasit ked 19.2.2013 mi konci rodičovsky a zaroven mam moznost ist zatial pracovat na dohodu, ciže od 20.02.2013 budem pracovat na dohodu. Mala chodi do školky . Dakujem

zalka
14. feb 2013

@nenee ak si bez práce tak na UP, ale vezmi tam aj kopiu dohody , aby ťa zaradili do evidencie UP.
Ak sa nenahlásiš tak budeš platiť odvody do ZP ako samoplatca vo výške 55,02 eur.
Ale na dohodu ako nezamestnaná môžeš zarobiť najviac 143,40 v hrubom... ešte prichádza do úvahy bezplatná rodičovská do veku 6 rokov dieťaťa- i tak vieš riešiť svoju situáciu

nenee
autor
14. feb 2013

@zalka dakujem za odpoved,a ano pracovna zmluva mi skoncila ešte počas MD. ale nevies mi poradit kde si mam ist predlzit RD a ci vobec sa bude dat ked budem mat dohodu kde zarobim viac ako 143e a mala bude na cely den skolke.

zalka
14. feb 2013

@nenee tak s tým už neporadím, možno iné babenky. Ale určite Ti dajú odpoved na UP, ZP a SP.

sympa1
14. feb 2013

@nenee ak chces ist na predlzenu RD moze ti dieta chodit do skolky len na 4 hodiny...kvoli tomuto som ja sla na UP aby som mohla ked si najdem pracu , ist na cely den...ano na UP mozes zarobit max., 143 eur na mesiac....ale povedzme si narovinu....na papier pre UP ti zamestnavatel napise co chces...aj 20 eur...tiez chodim na dohodu...

nenee
autor
14. feb 2013

@sympa1 dakujem za odpoved , myslela som si to , tak nic no pojdem sa tento mesiac zahlasit na UP

zalka
14. feb 2013

@sympa1 nie každý zamestnávateľ zamestnáva na čierno, toto nie je riešenie, skôr je to dosť nebezpečné kvôli budúcemu dôchodku, taká práca ti zníži OMB na výpočet dôchodku. O pár rokov sa toto tu prejaví a ludia čo sa snažia zarábať počas RD, budú mať oveľa nižšie dôchodky ako ľudia čo na to kašlú, resp. počerný spoluobčania .. lebo im sa bude rátať dôchodok z cca500 eur čo prispieva štát na dôchodkové poistenie mamičke na RD.
Ale mamička čo robí za 20e na dohodu .. tak jej budú rátať dôchodok aj z tých 20e a od štátu už nedostane odvody, lebo má povinné poistenie z dohody... viac je na škodu robiť na taký malý príjem ako na efekt. :( @nenee

sympa1
14. feb 2013

@zalka kto vravi ze nacierno???? normalna prac.dohoda na nepravidelny prijem...a kto vravi ze budem takto robit 10 rokov??? vsetci su aki mudri...clovek je rad ze robi..niesu v tom ziadne špekulacie, to špekuluju len zametnavatelia a ja som rada ze mam aspon nejaku pracu ale nemusim to tu vysvetlovat

zalka
14. feb 2013

@sympa1 hm.. to odrobíš len 10 hodín do mesiaca?