Koniec rodičovskej dovolenky a aj pracovného pomeru. Ako postupovať?

16. okt 2024

Ahojte, v decembri mi konci RD, stale som zamestnaná, mam ešte nejakú nevycerpani dovolenku. Viem, ze zamestnávateľ so mnou ukončí PP, nakoľko to je vo firme bežná prax. Ale aj tak potrebujem radu, ako postupovať. Mesiac pred ukončením RD poslať na personálne papier o ukončení RD a potom co, len čakám? Mam nárok na čerpanie dovolenky, alebo môžu ukončiť PP bez toho?

sasesoe
16. okt 2024

Ahoj, odporúčam preštudovať si tento link"
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=231&gad_so...

To, že je nieco "bežná prax" by som sa nespoliehala. ;) Resp inak, Ty by si bola ochotná sa vrátiť naspäť do práce? Ak áno, odporúčam ozvať sa na personálne aj skôr ako ten minimálne 1 mesiac, tak aspoň 2, napísať kto si, čo si - čo si u vás robila pre RD, čo si robila počas RD, kedy Ti konci a od kedy sa chces vrátiť. Niečo medzi zjednodušením CV, žiadosťou o zamestnanie a info o konci RD.
Uved na seba i t.c. a uvidíš. Pravdepodobne sa ozvú a nejako sa dohodnete. Je dobré, aby si bola pripravená na viaceré alternatívy, napr.
1.) ak by Ti našli prácu - za akých podmienok si ochotná nastúpiť, čím vieš byť prínosom pre nich.
2.) ak budú chcieť ukončiť pracovný pomer, tak vedieť, "co chces" i "čo ešte si ochotná akceptovať". - ak dohoda, tak musia súhlasiť, ak Ti dajú výpoveď, OK, tiež to má svoju postupnosť...

Síce teoreticky sa môžeš pokúsiť o získanie Max podpory a mať ešte 6mesiacov "voľno" ako bonus k tomu. Druhá strana mince je, že často to je napokon i dlhšie ako rok, práca sa hľadá náročnejšie a je potrebné robiť kompromisy. Čiže ja odporúčam ak je to čo i len trošku možné, pokúsiť sa vrátiť na pôvodné miesto, máš tam výhodu, že poznáš aspoň niektorých kolegov, procesy, kultúru a i oni Teba.
Držím palce

autor
16. okt 2024

@sasesoe ďakujem pekne za odpoved. Ja ale určite viem, ze pracovný pomer bude ukončený a to preto, lebo firma je na pokraji krachu, je v konkurze a už neprijmu späť nikoho. Dve kolegyne, ktorým tento tok končila RD to už majú za sebou a v podstate aj mne to naznačila kolegyňa. Len oficiálne ešte nemám nič. Ja sa aj obzerám po novej práci, ale je to tazke, hlavne tam, odkiaľ som. Len som nevedela, ako mam vlastne postupovať...

carrot_apple
16. okt 2024

ak je prekážka na strane zamestnávateľa, že ti nemajú možnosť ponúknuť prac.miesto adekvátne prac.náročnosti, tak máš nárok na odstupné
podľa zákona, musíš písomne informovať zamestnávateľa, že akým dňom ti končí rodičovská dovolenka a že chceš nastúpiť do práce. a čakáš, čo zamestnávateľ na to.
citujem:
zamestnanec/zamestnankyňa na materskej alebo rodičovskej dovolenke rozhodne túto dovolenku ukončiť a nastúpiť do práce, tak túto skutočnosť písomne oznámi svojmu zamestnávateľovi (najmenej 1 mesiac vopred) a v deň uvedený v tomto oznámení jednoducho nastúpi do práce. Zákonník práce nestanovuje v takom prípade zamestnávateľovi povinnosť na toto písomné oznámenie zamestnanca osobitným spôsobom reagovať, ani mu nestanovuje v tejto súvislosti žiadnu lehotu.
a:

Po návrate zamestnanca/zamestnankyne z materskej alebo rodičovskej dovolenky však je zamestnávateľ povinný zaradiť tohto zamestnanca alebo túto zamestnankyňu na jeho/jej pôvodnú prácu a pracovisko, resp. postupovať v súlade s ustanovením § 157 ods. 1 alebo ods. 2 Zákonníka práce.

Na základe uvedených skutočností Vám odporúčame, aby ste čo najskôr písomne oznámili svojmu zamestnávateľovi, že aj naďalej pokračujete v čerpaní rodičovskej dovolenky (ak na jej čerpanie ešte máte nárok) a oznámili mu nový predpokladaný nástup do práce, kedy už do práce skutočne nastúpite.

Ak už na čerpanie rodičovskej dovolenky nemáte nárok, tak Vám odporúčame, aby ste sa so svojím zamestnávateľom dohodli na inom riešení vzniknutej situácie (napr. čerpanie starej nevyčerpanej dovolenky za obdobie pred nástupom na materskú dovolenku), tu sa však už bude vyžadovať súhlas a súčinnosť zamestnávateľa.
Keďže je firma v krachu, tak ti dovolenku nepreplatia,niekedy sa dá nastúpiť na 2dni do práce a ostatok nechať preplatiť a potom ísť na úrad práce aby si mala vyššiu podporu, čo ale v tvojom prípade nebude možné.