Koniec pracovného pomeru po rodičovskej

19. okt 2024

Dobrý večer, na čo si mam dat pozor a co musí byť vo výpovedi, resp. na čo mám nárok? Som zamestnaná vo firme od r. 2017, teraz som na RD ktorý končí o mesiac. Firma je v exekúcii, v dlhoch, viem ze so mnou nepočítajú ďalej. Ale ako ukončia PP? Nemám narok na odstupné, preplatenie dovolenky a podobne, keďže nemajú peniaze ani na vlastné dlhý? Bolo mi povedané ze nemám čakať nič, ak nepodpíšem, preradia na na inú pracovnú pozíciu, ktorá je v inom meste, 120 km od nás. To nemám šancu....

lilix22
19. okt 2024

na to nemaju pravo - preradit vas a presunut do ineho mesta. Aj ked zalezi co mate v pracovnej zmluve ako miesto vykonu prace. Mozu vam zrusit pracovne miesto a dostanete vypodes s vypovednou dobou a odstupnym alebo dohodu s odstupnym. Havne nic len tak nepodpisujte, nechajte si aspon den na rozmyslenie a na opytanie sa. Ak je firma ktora ma dlhy a nevyplati vam odstupne mozete ziadat socialnu poistovnu o vyplatenie aspon nejakych penazi z fondu na ktory sa plati pocas pracovneho pomeru lebo je to z odvodov zamestnanca - iste percento ide na dochodok, iste do zdravotky a iste aj napriklad do rezervneho fondu ktory sluzi myslim aj prave na take ucely.

aliziana
19. okt 2024

+ treba písomne dať vedieť do firmy, že o mesiac nastupuješ (ak si tak už nespravila)

melanta
20. okt 2024

Bolo mi povedané ze nemám čakať nič, ak nepodpíšem, preradia na na inú pracovnú pozíciu, ktorá je v inom meste, 120 km od nás.

Toto môžu urobiť iba v prípade, že v pracovnej zmluve nemáš uvedené pracovné miesto. Akonáhle tam máš uvedené konkrétne pracovné miesto, nemôžu ťa preradiť na iné bez tvojho súhlasu. Takže na toto máš argument. To isté platí pre pracovnú pozíciu. Proste akúkoľvek zmenu oproti pracovnej zmluve môžu urobiť iba s tvojim súhlasom. Ak nebudeš súhlasiť, musia ti dať výpoveď z tzv. organizačných dôvodov a máš nárok na odstupné, prípadne ti navrhnú dohodu, v ktorej však musí byť uvedené, že ide o dohodu z dôvodov uvedených v paragrafe 63 a vtedy máš tiež nárok na odstupné.

Ako bolo spomenuté vyššie, povinná si minimálne mesiac pred koncom RD písomne oznámiť návrat do práce. Urob tak a čakaj. Všetko rieš písomne alebo mailom. Ak ti navrhnú niečo, s čím si nebudeš istá, poraď sa predtým, než im dáš odpoveď. Ak bude potrebné, kľudne kedykoľvek napíš správu, poradím, ako argumentovať a na aké paragrafy zákonníka práce sa odvolať.

Ak majú dlhy a exekúcie, je možné že sa budeš naťahovať o peniaze. Ale netreba im nič uľahčiť.

autor
20. okt 2024

@lilix22
@aliziana
@melanta
Veľmi pekne ďakujem! Ani neviete, ako ste mi pomohli. Hľadala som si aj predtým info na nete, ale nasla som aj protichodné informácie, nevedela som, co môžu a co nie, a co môžem ja pokiaľ je forma v takomto stave. Poslala som doporučený list o ukončení RD, zatiaľ bez odozvy. Viem, ze nie sú povinný reagovať, ale tak aspoň vedia. Ďakujem Vám ešte raz ❤️