Pekný deň prajem.
Som 28 ročná, vydatá, bezdetná (deti určite nechcem), 7 rokov som pracovala na administratívnej pozícii, kde som cítila, že mám oveľa väčšiu mozgovú a časovú kapacitu ako som na tej pozícii využívala. Už ma to dožralo a keďže nebola nádej na posunutie sa v rámci firmy, našla som si inú prácu. Som tam necelý týždeň a už vidím, že je to znova jednoduchá pozícia, kde robím manuálne rovnaké veci dookola, roboty je dosť, ale znova nič kde by som si trošku "vybila mozgové baterky". Šéfky som sa už na pohovore pýtala či bude potom možné sa nejak posunúť keby som cítila takú potrebu a povedala že určite, že majú vo firme viacero takých príkladov a že takých ľudí si cení. Takže rozumovo viem, že musím len vydržať a počkať si, kým poriadne pochopím ako to v tej firme chodí. Ale jednoducho cítim, že mi niečo chýba, že v robote je pohodička, doma je pohodička a už si ju tak neužívam a možno necením. Mám kopec dobrých vecí v živote, som za nich vďačná, ale proste niečo mi chýba, niečo chcem inak, ale sama neviem čo presne.
Proste cítim, že sa potrebujem s niečím potrápiť, stáť pred problémom, nájsť riešenie, obzrieť sa a povedať si, že za mnou vidno kus roboty a je to dobré.
A teraz otázka je napadá vám niečo, nejaký koníček, aktivita, ktorá by mi mohla aspoň trošku pokryť túto potrebu?
Chcem trošku začať cvičiť, aj keď viem, že to nie je moc pracovanie hlavou, ale aspoň tam môžem byť mimo komfortu. Čítam knihy, striedam beletriu s populárno-náučnou literatúrou, zvyknem lúštiť aj krížovky a sudoku, ale trošku ma už ubíja ten stereotyp, že je to to isté dookola.
Potom mi napadlo, že by som si mohla robiť nejaké "kurzy" ale ideálne by som chcela niečo, čo má aj užitočný cieľ, nie len že cesta bude cieľ aby som sa nenudila.. lebo na čo mi reálne bude naučiť sa po švédsky, ak najbližších pár rokov plánujem pracovať vo firme kde som a tam cudzí jazyk nepotrebujem ale že vôbec žiaden?
Budem rada za každú rozumnú radu, tip, názor a podobnú skúsenosť.
Prosím nerýpte, že neviem čo od dobroty, ja si uvedomujem, že mi je dobre a som vďačná za to, čo mám.. a to že si mám narobiť deti a hneď nebudem vedieť kde mi hlava stojí mi ani v najmenšom nepomôže, lebo deti naozaj nechcem mať za žiadnych okolností.
Ďakujem za každý rozumný komentár 🙂
Jazykovka 🙂
@jankafresova to si ty?
Neviem či je to úplne to čo hľadáš, ale prvé mi to napadlo, nedávno som zachytila jeden dobrovoľnícky projekt, kde sa dobrovoľníci hodinku-dve do týždňa učia a robia si domáce úlohy s deťmi z krízových centier, detských domov alebo keď rada čítaš, tak skús pozrieť Čítame Slovensku alebo aj iné dobrovoľnícke aktivity vo svojom okolí, často sa hľadá výpomoc pri organizovaní rôznych podujatí a podobne, kde teda aj trošku ponamáhaš mozog pri riešení rôznych problémov, aj uvidíš kus roboty, aj budeš mať dobrý pocit z pomoci, nové zážitky 😊
@viestta haha, nie, ja nemám 28 ... už som tu písala môj vek viackrát....sranda že je tak ťažké uveriť, že môžu byť viacerí ludia takí, nielen jeden. A inak,
myslím, že na vytvorenie dvoch učtov by bolo treba nielen 2 rôzne IP adresy a maily, ale aj 2 rôzne telefonne čisla... fakt sa mi nechce vytvárat si tu druhý učet, ale tak never, ak nechceš 😊
@viestta nie nie 🤣🤣
@beata_k nahlasujem tvoju odpoved za utok bez dovodu a pokus o sikanu 😊
Cítim niečo podobné s rozdielom, že mam dve deti, ktoré ma už nepotrebujú.
@beata_k no niekedy sa cítim dosť labilne pravdu povediac 😁😁
@jankafresova Beriem na vedomie moja 🙂
@lindous určite by to spĺňalo kritériá 🙂 len to má taký problém, že ja nemám blízky vzťah k deťom :( ani to s nimi neviem.. ale každopádne je to krásny cieľ, ak sa niekto takto rozhodne venovať tým, ktorí možno nemajú toľko pozornosti koľko by si zaslúžili
ahoj velmi ti odporucam lezenie / bouldering. Je to krasne prepojenie sportu a rozmyslania hlavou. Pri pravidelnom trenovani vidis aj pokroky ktore krasne motivuju. Nema to uplne jednoznacny ciel , ale pekne sa ti z toho skoordinuje a spevni cele telo.
To bol len príklad, ale je veľa dobrovoľníckych aktivít nezahŕňajúcich deti, ale napríkald seniorov (napríklad aj to Čítame Slovensku), či zvieratká 🙂 a teda učiť sa niečo nové, napríklad ten jazyk, má zmysel vždy, aj aby sa človek udržiaval, aj nikdy nevieš kedy sa ti to zíde a či fakt budeš xy ďalších rokov "v tej firme" 😅
Nauč sa programovať a už nebudeš musieť riešiť sudoku...
A co tak obcas pomoct nejakej charite,ako tu na sk zocializovat bezdomovcov, teda nejaky projekt, tam teda by si potrebovala vééééla rozmyslania,ako naplnit ich zivot pracou, samozrejme zdravych ,este stale ich je tu dost v kazdom meste.Spinavych ich uz nevidim,ale postavat pri kostoloch a žobrat ich vidno
hocico sa mozes ucit doma, co ta bude zaujima, detto rucne prace ti zamestnaju aj mozog, alebo citanie, jazyky... hocico. Mozgove bunky sa ako potrapia pri pomoci dochodcom, detom.. ako chapem je to osozne, rovnako tak vencit psov v utulku. Ale ak potrebujes mozog trenovat = ucit sa, citat... nieco kde musis teda rozmyslat.
Predsa len skus tie jazyky. Myslim si, ze vediet anglictinu alebo nemcinu je uzitocne aj ked ju prave nevyuzivas v praci. A jazyk sa nenaucis dobre za mesiac, trva to aj roky
netvrdím, že je to nejako všeobecne prospešná činnosť, ale nemáš pár kamarátov, s ktorými by si sa prihlásila na pub-kvíz? My občas chodíme, treba tam aj rozmýšľať, aj je tam sranda... A doma často hráme scrabble, možno nenáročné aktivity (ale ani nie úplne blbé), ale my máme intelektuálne uspokojujúcu prácu a okrem toho športujeme
Skus šach. Stiahni si apku Chess - Play & Learn online, vies tam hrat live s kymkolvek na svete, pozriet si aj nejake tipy na zlepsenie strategie a pod. Vies ma tom stravit hodiny ked ta to chyti.
tak autorka hovorí celkovo o vystúpení z komfortnej zóny a o tom, že chce vidieť výsledok svojej práce, nie vyslovene o učení sa, na to je dobrovoľníctvo perfektnou aktivitou, navyše vasto tam treba riešiť problémy za pochodu - čo je trošku iné namáhanie mozgu ako učiť sa, ale človeka to naučí veľa 😊
Tak študuj vs skolu externe.Tam si pozrapis mozog,vyber si náročnejšiu.
Ja by som chcela byť dobrovoľnícka niekde v Afrike atď 🤣
@lindous súhlasím
Ja nechapem, naco si brala taku pracu, ak je prilis jednucha, resp mozno na jedno kopyto ako ta praca predtym. Ale celkovo chapem ta, ja mam to iste. Aj by som isla robit nieco narocnejsie, len niet kam. A zas ja nie som typ, co pojde robit super pracu s platom nizsim ako ma predavacka… takze tiez kysnem na pozicii, kde nevyuzivam potencial
Šachový klub nemáš v okoli? Ja viem, šach je nuda ale potrebuje dobrý mozog.
Sprav si pilčicky kurz,kup si motorovu pilu a môzes chodit dôchodcom drevo rezat😎.Budes mat adrenalin,narobis sa a spravis dobry skutok😉