Včera som bola preradenia na iné pracovisko. Po pol smene má prišla vedúca smeny prehodiť na ďalšie pracovisko. Tam som však už pracovala a skrz zdravotné problemy s rukou má pred trištvrte rokom preradili. No nebolo to oficiálne. Proste som marodovala tak ma nahradili. Ostala som v šoku a aj v strachu že ma tam zas budú dávať ( žena z opačnej smeny dala výpoveď ) tak som prácu slušne odmietla...veď nie som jediná vo firme. Od tej minúty išla po mne vedúca ako po údenom. Dnes budem mať konfrontáciu s ďalšou vedúcou . Viem si predstaviť ako to tá včerajšia okorení. Dajte dáke typy ako byť slušná a rázna. Mám toľko myšlienok ako má zotru že čakám aj zápis. No viem ,že keby tam včera idem tak to neostane len pri tom. A odporučil mi to aj neurológ že buď zmeniť zamestnanie,alebo pozíciu..no teraz to nechcem riešiť ,idem na operáciu na jeseň tak výpoveď dávať nechcem a keď tak zo zdravotných problémov.
Tak chod na PN a hladaj si novu pracu, ked nenozrs zi zdravotnych dovodiv, ja si neviem predstavit odmietnut prikaz nadriadeneho.
@pribinak odporúčanie je práveže ústne. V noci som o tretej študovala záznam. 🤦😂 A táto vedúca čo bude teraz je dosť ostrá. Tá keby mohla tak si hadam aj bič zoberie. No čo ti poviem. Tá čo tam nakoniec išla je teraz za hrdinku a ja za podryvaka
Ústne odporúčanie ti nestačí. Treba lekársku správu.
To je tvoje ale oficialne zaradenie, kde si vcera odmietla? Lebo v prispevku pises, ze si tam pracovala a kvoli pn ta iba nahradili
Ty nerieš iných, rieš seba.
Tak povedz že prácu sú konzultovala s neurológom a čakáš na správu.
Bolo by dobre, aby si ju naozaj mala. Aj s odporúčaním nevykonáva iste druhy prace. Chod za ním a nech to to dá písomne
@dadis ani ja neodmietam a preto chodím po firme ako bludný holandan. No viem že si odrobim a mám pokoj. No včera po pol smene má to nahnevalo. Spravím si výkon a aj naviac na mieste kde ani nerobím a zas na inom mám ísť robiť a ešte kde mám problémy. Výpoveď riešim no tak skôr ku koncu roka. Oni proste vedia kdo kde ako robí. Ale aj my ťažné kone máme niekedy dosť.
Bez pisomnej spravy od neurologa je to ako keby si problem nemala a zamestnavatel ta mohol dat na akukolvek pracu. Ked je to celkovo fyzicky narocna praca a ty taku robit nemozes, hladaj si novu. Dovtedy na PN, ked je to velmi zle, ked nie je, tak rovno do novej.
@pribinak keby mi to dá písomne tak nemôžem robiť vo firme vôbec. Každá robota je zameraná hlavne na ruky. No pri tej čo som odmietla tak tam je to o zdvíhani. No koceny máte pravdu len ten čas je teraz nesprávne načasovaný. Leto premarodit nechcem. Chcela som až od septembra. Asi sa chcem skôr vyliať a pripraviť sa na sprchu trápnych argumentov a fráz. No po 16 rokoch vo firme zisťujem že som len číslo so zdravotnými problemami
@ladyblcha není to oficiálne. Pani mala dovolenku. A aj tam kde som pracovala do prestávky. Proste je nás málo a látku to tými čo ešte do roboty chodia. No oficiálne máme ovládať všetko. A každý krok je inak zaťažený na ruky. A popravde do prestávky som mala dosť a keď som si to predstavila tak mi ostalo ťažko
Neodmietni tu druhú pracú.len im povedz.ze veľmi pravdepodobné sa ti zhorší zdrav.stav a budeš musieť ísť na PN.
Je mi luto ze mas zdravotne problemy, ale zrejme si niekde vo vyrobe a ano si len poradove cislo so zdravotnym problemom. Navyse oficialne zdrava. Kym nedostanes pisomne od lekara potvrdenie nemas ako oficialne odmietat pracu bohuzial. Treba si doriesit papiere a zdravotny stav.
@janinah a povedala som jej že neprídem a ona s posmeškom že dobre zajtra nemusíš prísť no dnes tam chod🤦. Proste vedia že prídem aj keby tanky padali.
Co mas v zmluve, ze ta takto presuvaju hore dole? nech ta proste zaradia niekde normalne, pisomne a nie ta prehadzovat kazdu hodiu inde a veduce sa "odbavuju" na tebe jedna za druhou. A k neurologicke zavolaj, ze potrebujes dopisat do spravy ze aku pracu vykonavat nemozes, pripadne BOZP nas dava papier na potvrdenie k lekarom, vypisuje to prakticky lekar, cize aj on to vie napisat podla mna ale na zaklade nalezu od neurologa. To "vsetko na novo" je mozno par telefonatov k lekarke a cesta po papier si. MOze napisat, ze dvihanie bremien, predmetov atd, alebo pojdes na PNku.
informatívny záznam s odporúčaním na preradenie v lekárskej správe by ti na oficiálne preradenie aj tak nestačil. Potrebuješ lekársky posudok - a ten ti vie ten neurológ vystaviť aj teraz - ZP §55, odst. 2), písmeno a). Posudok spolu so žiadosťou o preradenie na vhodnú pozíciu treba predložiť zamestnávateľovi a do 15 dní je povinný sa vyjadriť a vykonať zmeny. Toto "prehadzovanie" je možné, ale len so súhlasom zamestnanca. Ani náhodou by sme u nás zamestnanca bez jeho PÍSOMNÉHO súhlasu dočasne neprehodili inam - je to na hra s ohňom, koledujú si u vás v práci o návštevu IP.
Len ešte upozorním, že tá správa od lekára je taká dvojsečná zbraň. Na základe lekárskej správy ťa síce musia preradiť na vhodnú prácu. No ak ťa zamestnávateľ nemá kde preradiť, t.j. nemá vo svojej firme vhodnú prácu pre tvoje zdravotné postihnutie (na základe lekárskeho posudku, môže ťa prepustiť zo zdravotných dôvodov.
@lilianka28 ja chcem odísť s tým rátam...len ako som písala čakám na operáciu tak chcem byť ešte zamestnaná...aspoň do tej jesene..
@alenah31 oni nám cca dva roky dozadu dali podpísať papier že sme ,,odborníci,,na všetko, bol to dodatok k zmluve . Ženy odchádzajú a tak sa lata ako sa dá a keď sa začali odvolávať tak sa zariadili..na to sú veľmi šikovný a rýchli. No nie všade spravíš ten ich pomyselný výkon ako si oni predstavujú. A ja som mala včera zalatat dve pracoviska 🤦...tak mi troška praskli nervy.
to je úplne jedno. V PZ musíš mať definovanú primárnu pracovnú pozíciu. Hoci máš dodatok, ktorým sa ti pridali prac. povinnosti (rozšírili tvoje zručnosti) neznamená to, že ťa automaticky môžu posúvať po viacerých pracoviskách. Zákon presne definuje ako, kedy a na ako dlho ťa môže presunúť - hlavne ak ide o prevádzkové dôvody oznamuje sa to internou smernicou.
@alenah31 tak na toto nám naša vedúca povie ,,sme jeden tím a musíme sa vedieť nahradiť,, ja nedbam veď aj ja si beriem dovolenky. No ženy sú už vyčerpané tak aj maroduju. No včera už toho bolo na mňa moc. Ale v podstate sa neviem orientovať v tomto zákone. A myslím že ani jedna kolegyňa. Ťažko potom oponovať že vlastne zneužívajú tých čo ešte chodia do roboty. Typická pásová výroba. Platený od hodiny a čo najviac a keď vypadnes a prídeš tak čakaj trest v podobe zmeny pozície či hádzania. A to isté aj v tedy keď odmietnes ťahať za dve. No viem kde robím a aj plánujem ísť preč. No zatiaľ je to moja istota na leto.
S takými sa nevyhádaš. Pre teba a tvoje zdravie by bolo ideálne ísť na PN.
Ja to beriem tak, ze je operator vo vyrobe a presuvaju ju v ramci vyroby. Nie, ze raz tobi skladnika, raz sekretarku a raz v zavodnej kuchyni. Verim, ze ta praca je narocna, ale cakat s vypovedou do konca roka? Preco, ked uz teraz nezvlada zdrsvotne vykonavat pracu? Ked chce cakat do decembra, nech teda pracuje ako ostatni (ved pisala, ze isla tam nakoniec kolegyna - ved jasne, urcite nepreraduju len tak z rozmaru), alebo nech ide na PN sa doliecit.
A za odmietnutie prikazu by som ja osobne dala napomienku. Je mozne, ze uz ju vypisuju. Zalezi, co ma v pracovnej zmluve.
@dadis ja ju čakám. Prvá za 16 rokov ,to dáko prežijem. Aj ja by som ju dala😂 .
Nezabudni ze keby si dostala vypoved lebo zdravotné dôvody... máš nárok na odstupné. Nenechaj sa vyhodiť za porušenia pracovnej disciplíny. Je dosť možné že týmito presadzovania presne čakajú že ľudia odídu sami
@simca06022011 viem. Oni tak tlacia že ženy odchádzajú a ostávajú len Ukrajinci. Vraj lacnejšia pracovná sila
@autorka neporusuj disciplinu, ja chapem, ze mas pocit nedocenenia po 16 rokoch, ale vsetci sme tak, kazdy niekoho musu respektovat, inak by sme rano ani chlieb v obchode nenasli. Ja nepracujem vo vyrobe, mam odbornu poziciu, moje miesto obsadzovali 1/2r takze nebude ma len tak jednoduche nahradit, ale nadriadeneho respektujem. Viem, ze v tej praci nie som preto, ze som pekna a mila, ale ze musi byt za mnou vidiet vysledok. Plat mam dobry, ale i tak som len "suciastka" vo velkom stroji. Necakaj v praci viac. Zelam, nech to zdravotne doriesis a dovtedy si nenechaj vyhodit za porusenie discipliny, radsej chod ozaj na pn a hladaj novu pracu. Drzim palce.
@dadis ďakujem
Uz len vydrzat a potom hladat novu pracu.
Veď normálne argumentuj tým, že máš zdravotné problémy a jednoducho na takom pracovisku ti praca po zdravotnej stránke nevyhovuje
A po ďalšie Máš aj odporúčanie od lekára, aby si na tomto pracovisku nepracovala
Netreba sa rozčuľovať ale vecne argumentovať.