Končí mi zmluva a som tehotná

tisicka123
11. apr 2012

😒 chcem sa spýtať...viem že bud budem musieť ísť na úrad práce a tým okrem toho že sa budem musieť hlasiť mi nič nehrozi...
ale chcem sa spýtať či neviete ako je to z PNkkou...ešte pred skončením zmluvy by som chcela nastupiť na PNku, budem si musieť po skončení pracovného pomeru platiť sama odvody??? prosím vás poradte mi? aké a kde a koľko??? a či vlastne budem musieť si niečo platiť kvôli materskej

dadka28
11. apr 2012

@tisicka123 ahoj...ja som teraz tak tiez riesila,som mala na dobu urcitu/3mesiace/,posledny den som sa dala vypisat a tym padom si stale ich zamestnankyna,pokial neukoncis PN,hoc aj si mala na dobu urcitu alebo na skusobnu dobu...cize na UP nebudes musiet chodit sa hlasit,lebo aj tak ta nezoberu,pokial neukoncis Pn...hadam ti neradim zle,ja som na tom takto,UP som si obvolala a mi povedali ze "ma nechcu vidiet pokial som na PN"....

mona333
11. apr 2012

no ja pokial viem,tak pokial je zmluva na dobu urcitu,tak ci si PN alebo nie, uplynutim doby zmluva konci a uz nie si viac ich zamestnancom. Ale tiez si nie som ista na 100%,iba na 98,9% 🙂

dadka28
11. apr 2012

@mona333 no neviem,nech to tu niekto potvrdí alebo vyvráti..ale ako som bola odniest do prace PN papiere,tak tak mi povedala vedúca..myslím to že som ich zamestnancom...a tak isto aj úrad prace/lebo by som sa mala hlasiť,kedže mi skončila RD/-že nemôžu ma zaevidovať,pokiaľ som na Pn...ja som mala zmluvu na dobu určitú-3mesiace,zároveň to bola skúšobná doba...v posl.deň trvania zmluvy som sa dala vypísať...no neviem,som zvedavá.. 🙂

magic08
11. apr 2012

@dadka28
@tisicka123 je jedno ci mas pracovny pomer na dobu urcitu alebo neurcitu, pokial si PN, tak ti pracovny pomer trva, len s tym rozdielom, ze ked PN ukoncis a mas prac. pomer na dobu urcitu a bola si dlhsie na PN ako bol pracovny pomer, tak den ukoncenia PN, je den ukoncenia pracovneho pomeru a tym padom sa hlasis na Urade Prace, pokial vsak budes na PN cele tehu az do nastupu na matersku, tak ta zamestnavatel vedie ako zamestnankynu, aj ked nou fyzicky uz nie si. Pocas MD za teba zdravotne poistenie odvadza stat, tak isto ako ked si nezamestnana.

poloprudska
11. apr 2012

Ja som mala minulý rok na dobu určitu išla som na Pn tri týžden pred skončenim a bola som doma ešte mesiac na vyše a musela som si to zaplatiť . myslim na zdravotnej bolo to 50 euro. Potom mi bolo povedane že som mala ist na urad prace ked mi skončila doba učita . Takže zamestnávatela vobec nezaujíma či si na pn . pre nich skončila doba určita a hotovo . aspon u mna to takto bolo a bola to velká známa seriozna firma .

magic08
11. apr 2012

@poloprudska ale tym ze si na PN, tak kto za teba plati zdravotne? sa mi to nezda

dadka28
11. apr 2012

@magic08
@poloprudska tak to by som aj ja rada vedela...nič popýtam sa kamošky čo robí v zdravotnej poistovni že ako to je...

ivca82
12. apr 2012

@tisicka123 toto zaujíma aj mňa, mne končí zmluva koncom budúceho mesiaca a ak bude mna pn ešte vtedy, tak tiež neivem, ako to je so zdravotnou poisťovňou 😒

monitta808
12. apr 2012

Aj ja som tehotna v 13 tt a aj mne zmluva konci cca o 2 mesiace, som na pnke, pýtala som sa pravnicky ako dalej kedze aj ja mam zmluvu na dobu urcitu, povedala ze na tom nezalezi ci je na dobu urcitu tym sa nic nemeni, zmluva mi skonci dnom kt. mam uvedeny ale kedze som na pnke nemusim sa hlasit na UP pretoze ako spomínali vyssie som nadalej akoby zamestnankynou ale odvody plati stat akoby som bola na UP....v robote mi uz povedali ze mi zmluvu nepredlzia ale pokial som na pnke nehlasim sa na UP...akonahle ukoncis pn, treba sa hlasit...

tisicka123
autor
12. apr 2012

dakujem za odpovede...to znamená že ked sa dám pred koncom zmluvy vypísať na PN nebudem si musieť platiť odvody do zdravotnej a sociálnej poistovne...lebo nechcem prísť o matersku..?? aj tak som si nejak nie istá kedže niektoré hovoríte tak a niektoré tak

ivca82
12. apr 2012

@tisicka123 o materskú neprídeš, pokiaľ sa nezamestnáš znovu, alebo si nezačneš platiť dnp, ak si za posledné 2 roky mala odpracovaných 270dní, tak budeš mať nárok na materskú v ochrannej lehote zo zamestnania do 8 mesiacov od ukončenia pracovného pomeru, teda ako nastúpiš na materskú najneskôr do 8 mesiacov 🙂

poloprudska
12. apr 2012

@dadka28 zdravotne ti neplati nikto po skonceni doby určitej . Ale socialka mi normálne platila pn . Asi po dvoch mesiacoch mi prislo platit zo zravotnej tých 50 euro .

naty1987
12. apr 2012

mna prepustili v skusobnej dobe a v tedy som uz bola tehu v 6tt ale nevedela som o tom na UP som sa hlasila a chodila podpisovat-klasika ale zo zakona som v ochrannej lehote 8 mesiacov a mam narok aj na PN-ku(PN som od 5 mesiaca) ktoru mi bude vyplacat socialka a ked mam aj odpracovane 270dni tak aj na matersku treba si to len vybehat na socialke a odvody za teba plati urad ked si tam prihlasena mne doslo doplatit na zdravotnu 30e a to len preto lebo som bola na UP vedena 2 tyzdne po skoncine prac.zmluvy.

beus15
1. apr 2015

Dobry den.Ja som sa dnes bola zahlásit na úrad práce.Nechcem ziadne peniaze poberat...a v máji mam prist naspat ci ma prijali alebo dačo takè.moc tomu nechapem lebo na urad prace som este nikdy nebola zahlásená.A to sa chcem spytat ze ked mam prist znova toho 25 mája ci ma tam prijali ,tak akoze co by sa stalo keby ja nahodou niekedy v aprili otehotniem.Ja akoze pisem len príklad.Lebo chcem vediet ci by ma potom nevyhodili z úradu ked by som im to hned povedala?? Ze ako to vobec funguje? Vsak clovek nikdy nevie kedy moze otehotniet tak sa preto pýtam.dakujem

majka2508
1. apr 2015

@beus15 nie,budes sa normalne evidovat. jedine,ak pojdes na PN al.potom na matersku,tak budes oslobodena od povinnosti od uradu. samozrejme treba aj papier doniest. na zaklade rodneho listu ta potom mozu vyradit.

beus15
1. apr 2015

@majka2508 ďakujem pekne 🙂

lila4
14. jún 2015

ahojte poprosim o radu... zhruba pred mesiacom a pol som odpadla v praci a potom aj doma,odvtedy chodim po vyšetreniach,čiže som PN, pred 4 dnami som bola u gynekologa a ten mi oznamil radostnu spravu,čakam bejbynkoo,6 týžden,,,v preci mam zmluvu len do konca Júna,čo je lepšie spravit? mama ist do prace,a povedat im že som tehotna ale chcem pracovat (s upravenými podmienkami, to by nebol problem,len sa bojimn o babo lebo mama dost tažku pracu) ale zaroven neviem ako to je keby som išla na PN tak budem marodku poberat,len do konca mesiaca,alebo ako?
vobec tomu nerozumiem..............

loginexistuje
14. jún 2015

@lila4 ak si uz mesiac PN tak ti asi zmluvu nepredlzia ... a ak mas namahavu pracu tak asi aj tak ostanes na PN ... normalne si skonci pracovny pomer ... ale ty budes PN poberat az do nastupu na matersku.

lila4
14. jún 2015

@loginexistuje dakujem ti...len som čitala že ak som tehu a chcem chodit do prace,tak si možem určit mne vyhovujuce podmienky,čiže by som len sedela na zadku a blokovala,len neviem či by sa s nimi tak dalo dohodnut

loginexistuje
14. jún 2015

@lila4 no ty si nemozes urcit podmienky... 😀 ty mozes zamestnavatelovi oznamit, ze si tehotna /prefotena predna strana tehu knizky / a on v pripade, ze mas nevyhovujucu pracu ti ju moze upravit...

ale teda pokial mas pracovnu zmluvu do konca juna tak proste ti ju len nepredlzi a tvoj pracovny pomer sa skonci ... co je vysoko pravdepodobne kedze uz si mesiac na PN aj bez oznamenia tehotenstva.
Pri skonceni pracovneho pomeru na dobu urcitu nemas narok na odstupne.

No myslim ze do konca juna to riesit nebudu .. a zmluvu ti nepredlzia ... kedy sa vracias z PN ? do prace... myslim ...

lila4
14. jún 2015

@loginexistuje 18.6.2015, by som chcela ist už do prace,mno a 25,6 idem na ultrazvuk ,tak uvidim čo mi povie ,ak by mi povedal že mam odpočivat a šetrit sa, mam ist na PN znova?,lebo to že som tehotna je vlastne velký zazrak... 🙂 🙂

loginexistuje
14. jún 2015

no tak to musis vediet ty .. osobne ak si tazko otehotnela tak by som potiahla PN do UTZ a spytala sa gynekologa... a neriskovala kvoli par dnom v praci ... ak budes na PN a tvoj pracovny pomer sa skonci tak budes mat narok na PN do nastupu na materske

lila4
15. jún 2015

jejdaaa tato situacia je tažka,lebo nechcem ubližit "fazulke" ale nerada by som prisla o pracu, lebo sa bojim o to aby sme mali prachy... od teraz až do narodenia,no musim niečo vymysliet ešte
....DAKUJEM VAM babulky za vase rady ,este raz dakujem...už sa musim len rozhodnut,a snad sa royhodnem spravne................ VELKAAAA VDAKKKAAAAA ESTE RAZ cmuk

simmsi
17. jún 2015

Ahojte, prosím poraďte mi, ja mám tiež podobný problém. Pracujem v škole od septembra, prvé zamestnanie, takže mam zmluvu na dobu určitú, pričom mi bolo prisľúbené pokračovanie. Potom som zistila, že som tehu a ostala som mesiac na PN (z.probl.). Dnes som bola 1x v práci (na moju žiadosť) a riaditeľka mi povedala, že už mi zmluvu nechce predĺžiť. Nechali sme to zatiaľ otvorené, že by som si aspoň vyčerpala dovolenku do augusta, s tým že by mi zmluvu predlžila do augusta. Ale od septembra by som bola nezamestnaná. Preto rozmýšľam, že sa dám vypísať opäť na celé leto a nech mi dovolenku preplatia, keďže posledné mesiace budem bez príjmu. Čo by ste urobili vy?

loginexistuje
17. jún 2015

@simmsi no a dokedy mas podpisanu zmluvu ?

inak je to na zvazeni ... lebo ak budes na PN tak ti mozu posielat kontroly ... ty si musis rozhodnut ... ci budes v lete sediet doma...

simmsi
17. jún 2015

Zmluvu mám do 30.6. No bola som doma teraz mesiac a nič mi neprišlo. Myslím, že tehotným nechodia tak často.

lusi24
17. jún 2015

pokial si tehotná a máš pred skončením zmluvi nesmu ta to zákona prepustiť musia ti zmluvu predlžiť..

simmsi
17. jún 2015

Mne sa zdá, že to nemusia, lebo termín ukončenia bol vopred dohodnutý a moje tehu nezohralo rolu. Ine by bolo keby mám na dobu neurčitú.

lusi24
17. jún 2015

Dievčence ja som mala tiež pred skončením zmluvy a mesiac pred koncom zmluvy som oznamila písomne v zamestnaní že som tehotná a ste chránené zákonom.

lusi24
17. jún 2015

@simmsi ja som mala na dobu určitu takže pri neurčitej neviem ako to je. ale myslím že zákon by mal chrániť všetky