Končí mi RD a som tehotná. Mám nárok ísť na PN?

nikastar
29. dec 2010

mamicky poradte mi som v takejto situacii...moja dcera bude mat 3 rocky 7.1.2011 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace, termin porodu mam vypocitany na 21.6. 2011...na socialke mi povedali ze ak nenastupim do prace nebudem poberat ziadne peniaze....mate niektora skusenosti s takouto situaciou?

gapa
29. dec 2010

@nikastar
a prečo nemôžeš nastúpiť do práce?

Ak nemôžeš zo zdrav.dôvodov, vypýtaj si od lekára PN-ku so začiatkom pn presne 8.1.2011 ani o den skôr ani o den neskôr. Ak by začala skôr alebo neskôr, tak neviem, ako by sa to bralo.

Prípadne požiadaj zamestnávatela písomne o ukončenie RD dnom 6.1.2011 (na kopii si nechaj potvrdiť prevzatie mzdárkou príp. zamestnávatelom) a môže pn začať 7.1.2011= piatok, ak by boli problémy u lekára s vystavením PN 8.1.2011. Prípadne to ešte prekonzultuj s vašou mzdárkou, či to môžeš takto spraviť, aby ona nemala problém, ak by PN začala iný den ako den po ukončení RD.

Materské a aj nemocenské sa ti bude rátať z pravdep. VZ , ktrorý by si dosiahla v mesiaci nástupu na MD resp. vzniku PN, takže záleží, aký pravdep. VZ ti mzdárka do potvrdenia pre SP vypíše. Tá suma, čo uvedie sa bude deliť číslom 30 (za každých okolností týmto číslom!!!) a z toho 60% bude tvoja materská na 1kalendárny den. T.j. ak chceš sumu na mesiac, tak treba vynásobiť potom x 31dní alebo 30dní ...

Ak máš iné dôvody ako zdravotné, tak neviem aké, ale jednoznačne nekonči PP počas čerpania RD, aspon jeden den pred ukončením PP nech máš aktívne nem.poisenie = bud čerpať riadnu dovolenku alebo odpracovať. Ale v takom prípade tiež neviem zaručiť, ako sa bude rátať materské, či z toho pravdep. VZ, no tam by bolo otázne, či by mzdárka uviedla CELOMESAčNý vZ, ak by napr. PP končil 8.1.2011.???!!! asi nie.

nikastar
autor
29. dec 2010

@gapa mam rizikove tehotenstvo takze preto nemozem nastupit do prace...dakujem za odpoved takze ked predlozim zamestnavatelovi PN od 8.1. bude mi vyplacana PN-ka az do nastupu na matersku? alebo mi moze dat vypoved?ked mi da vypoved mam narok aspon na podporu? a nerozumiem skratke VZ...zatial velmi pekne dakujem

gapa
30. dec 2010

@nikastar
počas pn nemôžeš dostať výpoeved. A najlepšie s PN prines aj oznámenie o tehotenstve s potvrdením tehotenstva od lekára (alebo prefoť časť teh. knižky, kde je termín pôrodu a tvoje meno). Budeš v tzv. ochrannej dobe podla Zákonníka práce (§ 64 ods. 1 písm. c) + § 40 ods. 6 pred výpovedou, tak isto ako počas PN). Jedine, ak by sa zaemstnávatel rušil alebo sťahoval, alebo jeho časť, tak by si výpoved z tohto dôvodu dostať mohla (§ 63 ods.1 písm. a + § 64 ods. 3 a ZP).

ak tvoj PP trval aspon 2roky tak aj nárok na podpru by vznikol, ale už by to bolo asi inak z materskou, na tú by pravdepodobne nárok nevznikol, ale aj mohol vzniknúť, to záleží od konkr. dátumov a okolností.

mkristike
18. jan 2011

Ahojte,
chcela by som sa opýtať:
Môj syn bude mať 3 roky 13.mája 2011 a akurát som zistila že som tehotná. Mám termín 18.9.2011 Takže tam budem mať 3 mesiace po skončení rodičovskej kým nenastúpim na ďalšiu materskú. Čo s tými tromi mesiacmi. Privítala by som informáciu, čo ak sa mi skončí pracovný pomer hneď ako mi skončí rodičovská. Potom mám íst na úrad práce, alebo sa dať vypísať alebo ako? Ďakujem aj ja za odpovede. Počula som niečo také že ak posledné 3 mesiace pred nastúpením na materskú mám nového zamestnávatela kde budem mať väššie odvody tak môžem mať vyššiu materskú. Vie mi s tým niekto pomôcť? Mala by som možnosť nastúpiť do manželovej firmy, kde by sme platili vyššie odvody. Ale neviem či je to tak, hlavne teraz keď sa zmenil zákon. Ešte som o tom nenašla nič moc. Ďakujem za odpovede.

hena05
12. máj 2011

Prosim vas poradte mi niekto. Dna 30.6.2010 som nastupila na MD, od 23.2.2011 som na RD a poberam rodicovsky prispevok 190e. Teraz som opat tehotna (rizikove tehotenstvo), vie mi niekto poradit co robit aby som mohla cerpat PN (v pracovnom pomere som stale, mam ho uzatvoreny na dobu neurcitu a zamestnana som u toho isteho zamestnavatela od roku 2008)
DNP si sice platim ale este neman splnenych tych 270dni platby.
Dakujem

janinajanina2008
13. máj 2011

@gapa
suhlasim, aj mne na socialke povedali, ze matersku budem dostavat priblizne ako pri prvom dietatku v takomto pripade, ak po rodicovskej dam rizikove a potom dalsiu matersku.............. :-}

majurik
26. okt 2011

Prosim o radu. Som na RD s rocnym syncekom a som opat tehotna. Cakaju ma dve hospitalizacie po 21 dni, koli predoslim zdravotnym problemom. Oplati sa mi dat na PN ci ani to nema zmysel kedze som na RD. A ak ano, komu ju mam odniest, socialke alebo....komu? Dakujem za rady a prajem pekny dnik

dur
11. jan 2012

@gapa Prosim o radu 🙂
.moja dcera bude mat 3 roky 18.1.2012 cize konci mi rodicovsky prispevok, pracovny pomer mi nadalej trva ale kedze momentalne som znovu tehotna nemozem nastupit do prace kvoli skodlivej praci pytala som sa gynekologicky ci ma da na Pn a suhlasila tak som bola aj s prvou dcerou cele tehotenstvo. Termin mam zaciatkom
augusta. Mam opat narok na vzplacanie Pn.bolo by to asi 4mesiace a potom mam narok na matersku ked som pred prvym tehotenstvom pracovala. A ked bude mat 18.1 3 roky tak od 19.1 by som mala pn alebo uz 18.1
Velka vdaka 🙂

gapa
11. jan 2012

@dur
pn musí vzniknúť až po čerpaní RD a RD končí dnom dovršenia 3rokov, tj. začať najskôr 19.1., ak celý rok 2011 si len čerpala RD, tak by sa malo rátať z pravdep. vym.zákadu v januári. Daj si bacha, čo ti mzdárka uvedie ako pravdep. VZ, aby uviedla aspon celomesačnú mzdu podla prac.zmluvy a aby ti to nedali z minima, vid pozri Zákon o sociálnom poistení § 57 ods. myslím 2 (aj ked by som to mala neskôr pozreť ten spôsob výpočtu, či sa to nemenilo, sa mi niečo zdá, no tých návrhov bolo tolko, že si to už pletiem, neviem, čo schválili)

nasa.zuzka
12. jan 2012

@gapa - prosim ta, som na rodicovskej dovolenke /syn bude mat 3 roky az 27.2.2013/, a cakame 2. babatko. mam rizikove tehotenstvo, oplati sa mi poberat PN? alebo mam radsej poberat rodicovsky prispevok? Pri 1. dietati som mala celkom dobru matersku, preto sa pytam.. a materska sa mi bude vyratavat z VM ako pri 1. dietati? vopred dakujem za odpoved.

stojdulka
22. jan 2012

@gapa vemi by som ťa poprosila o radu v mojej situ. od2007 som szčo z min. a zároven si od 2009max. VZ doplácam DNP všetky podmienky (270dní i26týž) mám splnených a ked mi k 31.1.zanikne DNP sa od 1.2. prihlásim na balík DNP
od 9/2010 do 4/2011 som bola na MD, PN som bola 5,6,7/2011 a od27.11.2011 doteraz a pravdepodobne budem do 3/2012 (vypočitali mi z roku 2010)
chcem sa spýtať na:
1.keby som čerpala PN ešte niekedy v priebehu roku 2012 (júl, august) ako mi vypočítajú VZ z roku 2011? a bude mať čerpanie MD a PNiek vplyv na výšku denného vymeriavacieho základu pre výpočet PN (v roku 2011 som platila povinné a DNP 8,9,10,11)
2.keby som niekedy v 2,3/2012 bola znovu tehu môžem balíček DNP zrušiť a bude mi plynnúť ochranná lehota na materskú 8m, i ked budem nadalej mať povinné soc. poistenie zo szčo?
dúfam že som otázky formulovala zrozumiteľne a že mi budeš taká dobrá poradiť 🙂

gapa
22. jan 2012

@stojdulka
1. ak ti zo zákona zanikne dnp 31.1. a prihlásiš sa od 1.2. na balík, tak pn v lete 2012 bude rátana z vz roku 2011. Dni pn a md sa vynimajú (aby neznižovali denný vym.základ), tj. súčet vym.základov za 8+9+10+11 sa vydelí len počtom dní v tomto období.
2. ak otehotnieš a odhlásiš sa z dnp, tak ti bude plynúť 8mesač. och. lehota a ak skončíš dnp v r.2012, tak vym.základ sa bude brať z r.2011 pri nástupe na md. Len je podstatné, že ti nevznikne nové nem.poistenie po ukončení dnp, tj. ani prerušenie povinného nem.poistenie, napr. očr nad 10dní.

stojdulka
23. jan 2012

@gapa dakujem veľmi pekne za pomoc, posielam srdiečko no ešte pri tej 2. a čo ak pôjdem počas ochrannej doby pred materskou na PNku to sa nebude považovať za prerušenie a tým prídem o och.lehotu?

gapa
23. jan 2012

@stojdulka
počas pn nedochádza k prerušeniu, ak táto pn netrvá dlhšie ako 52týž,

anjelicek26
23. jan 2012

@nikastar - vysvetli mi, preco tehotna zena nemoze pracovat? Do polky aprila mozes ist normalne do prace. PN-ka je pre zeny na rizikovej gravidite, nie je to "sposob" ako jednoducho nemusiet ist do roboty. Aspon budes mat vyssiu matersku, netusim, kde je problem 😕

dur
1. feb 2012

@gapa Ahoj
Poprosim ta este o jednu radu dnes mi dala gynekologicka tlacivo Ziadost o vyrovnavaciu davku, ze to mam dat zamestnavatelovi. Ale ako viem asi ma nemoze preradit na inu pracu nema na aku . Pracujeme vo velkej hale kde sa lisuju plastove suciastky a robi sa tam vsetko aj kontrola je tam strasne zle vetranie tak neviem kde by ma dal. 😖 Neviem ci som spravne pochopila co s tym tlacivom robit. Najprv som myslela ze mu to mam dat potvrdit ale to asi len v tom pripade ak by som mala nastupit do prace nie? a potom do SP.Ale ked to nie je mozne co mam s tym tlacivom robit ? Lekarka mi povedala ze ak sa nebude dat tak ma necha na PN. Vdaka 🙂

gapa
1. feb 2012

@dur
myslim, tu ziadost budes potrebovat v pripade, ze by ta zamestnavatel preradil na horsie platene miesto. sp by ti doplacala myslim do priem.mzdy.

gapa
1. feb 2012

§ 44
Podmienky nároku na vyrovnávaciu dávku
(1) Zamestnankyňa má nárok na vyrovnávaciu dávku, ak je počas tehotenstva preradená na inú prácu, pretoţe práca, ktorú predtým vykonávala, je podľa osobitného predpisu53) zakázaná tehotným ţenám alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, a pri práci, na ktorú je preradená, dosahuje bez svojho zavinenia niţší príjem alebo náhradu príjmu podľa osobitného predpisu54) ako pri práci, ktorú vykonávala pred preradením.
(2) Zamestnankyňa má nárok na vyrovnávaciu dávku, ak počas materstva do konca deviateho mesiaca po pôrode je preradená na inú prácu, pretoţe práca, ktorú predtým vykonávala, je podľa osobitného predpisu53) zakázaná matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej zdravie alebo materstvo, a pri práci, na ktorú je preradená, dosahuje bez svojho zavinenia niţší príjem ako pri práci, ktorú vykonávala pred preradením.
(3) Podľa tohto zákona sa za preradenie na inú prácu v tehotenstve a materstve povaţuje, aj keď nedochádza k zmene druhu práce,
a) zníţenie normovaného výkonu práce, ktorým sa odstránia príčiny, na ktorých základe je také vykonávanie práce zakázané tehotným ţenám a matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozuje tehotenstvo ţeny, jej zdravie alebo materstvo, s výnimkou kratšieho pracovného času,
b) oslobodenie od vykonávania niektorých pracovných činností pri prácach, ktoré sú zakázané tehotným ţenám a matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo ktoré
podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo, zdravie alebo materstvo, s výnimkou oslobodenia tehotnej zamestnankyne alebo zamestnankyne do konca deviateho mesiaca po pôrode od vykonávania uvedených pracovných činností v kratšom pracovnom čase,
c) preradenie tehotnej zamestnankyne alebo zamestnankyne do konca deviateho mesiaca po pôrode na iné pracovisko alebo pracovné miesto, ak jej doterajšie pracovisko alebo pracovné miesto patrí medzi také, ktoré sú zakázané tehotným ţenám a matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode, alebo ak dochádzanie na doterajšie pracovisko
alebo pracovné miesto podľa lekárskeho posudku ohrozuje tehotenstvo ţeny, jej zdravie alebo materstvo,
d) oslobodenie od vykonávania nočnej práce tehotnej zamestnankyne alebo zamestnankyne do konca deviateho mesiaca po pôrode.
Poskytovanie vyrovnávacej dávky
§ 45
Vyrovnávacia dávka sa poskytuje za kalendárny mesiac, a to aj vtedy, ak zamestnankyňa bola preradená na inú prácu alebo sa preradenie skončilo počas kalendárneho mesiaca.
§ 46
(1) Vyrovnávacia dávka sa poskytuje v období, v ktorom zamestnankyňa mala po preradení na inú prácu príjem, ktorý sa povaţuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1.
(2) Počas tehotenstva sa vyrovnávacia dávka poskytuje najdlhšie do nástupu na materskú dovolenku a po skončení materskej dovolenky najdlhšie do konca deviateho mesiaca po pôrode.
§ 47
Výška vyrovnávacej dávky
(1) Výška vyrovnávacej dávky je 55 % z rozdielu medzi mesačným vymeriavacím základom určeným podľa § 56 ods. 1 a vymeriavacím základom, z ktorého zamestnankyňa platí poistné na nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch po preradení na inú prácu.
(2) Výška vyrovnávacej dávky je 55 % z rozdielu medzi pomernou časťou mesačného vymeriavacieho základu určeného podľa § 56 ods. 2 a vymeriavacím základom, z ktorého zamestnankyňa platí poistné na nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch po preradení na inú prácu, ak zamestnankyňa v kalendárnom mesiaci, za ktorý má nárok na vyrovnávaciu dávku, nevykonávala počas celého kalendárneho mesiaca prácu, za ktorú má príjem, ktorý sa povaţuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1.
31

gapa
1. feb 2012

takze sa nevyplaca priemer.mzda

§ 56
Mesačný vymeriavací základ na určenie výšky vyrovnávacej dávky
(1) Mesačný vymeriavací základ na určenie výšky vyrovnávacej dávky je 30,4167-násobok denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55. Mesačný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na celé eurocenty nahor.
(2) Pomerná časť mesačného vymeriavacieho základu na určenie výšky vyrovnávacej dávky je 30,4167-násobok denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55
37
pripadajúci na počet kalendárnych dní, v ktorom mala zamestnankyňa po preradení na inú prácu príjem, ktorý sa povaţuje za vymeriavací základ podľa § 138 ods. 1.

nikastar
autor
7. mar 2012

@anjelicek26 ja som mala rizikove tehotenstvo pretoze mi hrozil potrat, bola som aj hospitalizovana v nemocnici a k tomu aj zle vysledky...ale nakoniec vsetko dobre dopadlo

nikuska27bb
13. nov 2012

@gapa Dobrý večer,chcela by som Vás poprosit o radu ak možem.Dcérka bude mat 30.1.2013 3 roky a som opat tehotná.Bude my končit RD a mám rizikové tehotenstvo koly vysokému krvnému tlaku.Mám sa dat vypísat PN už od 31.1.2013 alebo až od 1.2.2013,kedže je to na konci mesiaca?U zamestnávatela som zamestnaná 3.5roka a pracovný pomer stále trvá.Mám zamestnávatelovy dat skor vediet že budem po RD na PN alebo stačí poslat PN až v den vystavenia a mám poslat aj nejaký doklad o tom že som opat tehotná a s toho dovodu som aj PN?Dakujem za poradenie.

alcahelca
22. nov 2013

@gapa Dobrý deň, chcela by som aj ja poprosiť o radu. Mám podobný problém ako väčšina mamičiek tu v tejto téme, moja rodičovská končí 18.2.2014, som znovu tehotná, ale termín pôrodu je až 28.6.2014. Môžem po skončení rodičovskej dovolenky čerpať normálnu dovolenku ktorá mi vznikla počas materskej ? (mám 20 dní) a potom nastúpiť na PN? či rovno z RD na PN? Nebude sa mi krátiť materská? u zamestnávateľa sa nič nedozviem, ide o veľkú spoločnosť, ktorá by sa ľudí najradšej zbavila, mala som dostať výpoved, ale ako tehotnej mi ju dať nemôžu, a na 2 mesiace ma zamestnať nechcú ! dakujem

gapa
26. nov 2013

@alcahelca asi by som zvolila postup, najmenej mesiac pred ukončením oznámiť ukončenie RD + oznámiť tiež písomne tehotenstvo s potvrdením od lekára (aby to bolo ako vyžaduje zákon, aby si bola považovaná za tehotnú, samozrejme kopiu si nechať prevziať aj s dátumom prevzatia) a tiež hned požiadať o čerpanie dovolenky (tiež odporúčam mať to schválené, tj. papier pre seba, aby sa nedala dať absencia) a potom môžeš príp. na pn isť, či očr (10dní). Nezabudni na odhlášku v soc.poistovni odo dna ukončenia RD, do 8dní, po pôrode/najneskôr prvým dnom čerpania RD znovu prihlášku (ak pp bude pokračovať).

alcahelca
26. nov 2013

@gapa ďakujem, už som písomne oznámila že som tehotná, mám to aj potvrdené, len sa mi jedná o to, či sa mi po dvojmesačnej PN bude/nebude krátiť materská? ono písomne ešte nemám koľko dní dovolenky mám nárok, bolo mi to oznámené len telefonicky, ale ja im budem ešte v decembri znova posielať list so všetkým - že žiadam o skončenie RD, o vyčerpanie dovolenky a najradšej by som sa na tie 2 mesiace zamestnala, lebo na PN ísť nechcem. Aká materská sa vypláca po PN-ke? nemám s tým skúsenosť, v živote som PN nebola a nerada by som prišla o nejaké peniaze ☹
ďakujem

gapa
26. nov 2013

@alcahelca
predpoklaldám celý rok 2013 si len na rodič.dovolenke. Ak ti končí rd v r.2014 a aj nástup na md je v r.2014 a v r.2013 máš len dni rd, tak sa ráta materské z vym.základu, ktorý uvedie mzdáraka ako pravdepodobný, z ktkorého by sa platilo nemocneské za mesiac nástupu na md (to isté platí o nemocenskom od 11dna trvania pn). Tá suma, ktorú mzdárka uvedie sa vydelí číslom 30 (preto je potrebné, aby uviedla celomesačnú mzdu, nie len mzdu za časť mesiaca) a z toho je materské 65% na kalend. den (nemocenské od 11dna je 55% z tohto vym.základu), tak sa spýtaj mzdárky, čo uvedie, aby neuviedla nič menej, než bol tvoj plat podla prac.zmluvy. Niekedy je problém, ak je pohyblivá časť mzdy, či ju uvedie, alebo nie. Tiež ak medzitým zvyšovali plat kolegom, tak by mohla dať tú mzdu. A teda ešte musím dodať, že ti odpovedám podla teraz účinných zákonov a § 54 a § 57 Zákona o soc.poistení. Ak by sa niečo od nového roku zmenilo, može to byť inak.

alcahelca
26. nov 2013

@gapa ďakujem, áno, RD mi končí február 2014 a MD bude máj 2014, takže to potom bude asi tak ako píšeš....tak som rada že mi prípadná "nutná" PN-ka nebude kaziť materskú, ale budem teda sledovať čo bude platiť od nového roka, ďakujem krásne

milluska
2. jan 2014

@gapa ahoj chcem poprosit o radu. zamestnavatel ma planuje po ukonceni rd (2/2015) prepustit ale ak by som medzi tym otehotnela, nema narok, vsak? Ak by som hypoteticky otehotnela 8/2014, mozem nastupit na pn a poberat pn namiesto rp? Alebo mam narok na pn po ukonceni 3r prveho dietata? nerobil by mi zamestnavatel problemy? Dakujem

tana821
2. jan 2014

Dakujem za tu tému.potrebovala by som poradiť syn bude mať 28.1. 3 roky takže mi konci Rd. Cakam babetko ktoré by sa malo narodit koncom marca alebo začiat.aprila.chcem sa opytst čo by mala ubobit ist na pn ale radšej na rizikové aby som dosyala nejaké peniažky kým pôjdem na matersku.dakujem.

gapa
3. jan 2014

@milluska ak budeš tehotná, tak treba písomne oznámiť tehotenstvo aj s dokladom od lekára a dať si samozrejme oznámenie tehotenstva podpísať prevzatie vrátane dátumu prevzatia. V takom prípade výpoved z nadbytočnosti nemôžeš dostať, len ak by sa firma rušila. Ale samozrejme nesmieš podpísať dohodu o ukončení pp, lebo ukončenie pp dohodou je prípustné aj počas tehotnenstva. Budeš mať nárok na nemocnské, ale to je ešte otázka pre rok 2015, tj. aj zákony sa môžu v niečom zmeniť, teraz je podstatné, ak by si išla na pn, tak že v predchádzajúcom roku k roku nástupu na md máš len dni čerpania rodič.dovolenky a nie kombináciu RD + PN, to by bolo totiž materské podla mna z minima len, na také kombinácie si treba dať pozor, tam je podstatné čerpať najprv dovolenku, aby sa z vym.základu z obdobia medzi RD a pn rátalo materské a bacha dávať na počat víkendov v tomto čase.

milluska
3. jan 2014

@gapa A mam narok na nejaku dovolenku, ked som si cerpala pred prvou materskou? Dakujem tak na to ako by sa mi ratala materska, ak by som bola pn, sa radsej popytam na socialke, aj tak si pomohla si zlata 🙂