Ahojte.
Chcela by som začať chodiť na komparz do filmov, relácii, atď. Teraz som mesiac na Ú.p. Chcem sa spýtať, kdo mi vie poradiť, KTO SA DO TOHO VYZNÁ, ak by som robila komparz, môžem to robiť že budem ako dobrovoľne nezamestnaná, a na konci daňového obdobia podám daňové priznanie, alebo potrebujem živnosť, alebo sa zaregistrovať na daňovom úrade, ako to je ? Na úrade práce nemôžem byť vedená, keďže tu ide o umeleckú zmluvu.
Ďakujem.
@mogaa ano, zdravotne poistenie to si budem platit, to viem, len som chcela vediet ako je to s daniami, a ci mozem byt ako dobrovolne nezamestnana.
Ďakujem.
A ešte som sa chcela spýtať, či treba zdaniť celý príjem, alebo som od nejakej čiastky oslobedená ?
Tak hlavne sa pýtaj priamo na tej brigáde - na aký typ zmluvy to chcú. Až potom mizes polemizovať o tom ako to mat právne na poriadku.
tak čo viem, tak na komparz to boli všetko jednorazovky, čiže tam chodili buď nezamestnaní alebo si človek vzal dovolenku...ono ak sa aj dostaneš k peknému komparzu, väčšinou sú to jedno-dvojdnové akcie.....je super ak vychytíš komparz na pár dní....ale nikto ti nepovie koľko tých komparzov sa do mesiaca zadarí, kludne môžeš byť mesiac bez komparzu čo i len 1deň....u nás sa zase toľko nenatáča.....
@mogaa ano, je mi jasne, ze niekedy ich bude viac, napr. cez leto urcite menej. Ale aj ti nezamestani by mali odvadzat z toho dan, len neviete prosim vas, ci je tam oslobodenie od nejakej sumy, alebo treba zdanit vsetko ?
@lenkakravcova no je to vzdy na umelecku zmluvu. To popri evidenci na urade prace mat nemozem.
Mna to ani nenapadlo dat do danoveho :D ale poradit neviem :D
Kľudne môžeš byť dobrovolne nezamestnaná....odvody do ZP si musíš platiť a v SP vedená byť nemusíš....príjem dáš nakoniec do Daňového priznania, otázka skôr je, či ťa to aj uživí......samozrejme keďže si v to obdobie nebudeš platiť odvody do SP, nemáš odtiaľ nárok na žiadnu dávku a toto obdobie sa ani nikam nazaráta.....