Ahojte
Beriem na vedomie, ze budem udupana lebo preco sa staram ale tak zenska zvedavost mi neda pokoj.
Na nasu ulicu sa pristahovala mlqda rodina 4 deti vsetky do 10 rokov najmladsie ma asi 2 roky je s nim zena na rodicovskom nepracuje. Kupili tu na ulici dom za 280 tisic na hypoteku. Uspory nemali lebo si prerobili u svokrovcov podkrovie a zili tam ale ze sa tam vztahy potom pokazili tak sa odstahovali a kupili tu dom. To viem od tej zeny ked sme sa pred skolkou zhovarali. S muzom nedokazeme pochopit ako im mohla banka dat taku vysoku hypoteku ked pracuje len on. Ona pracovala po vs len kratko a odvtedy je doma s tolkymi detmi. To sa banka neboji dat hypoteku v takej astronomickej sume ked ju plati len 1 osoba? Kolko na taku hypoteku so 4 detmi on musi zarabat? 4000 euro ci aj viac?
A čo je na tom také šokujúce? Bežný lepsi IT ckar v BA zarába okolo 5000 €.Plus ona rodičak,prídavky na 4 deti.
Aj moja sestra a švagor tak boli.Hypoteka na 5 cifernu sumu
Cca 5 tisíc eur musí zarábať, resp. niečo nad 5 tis. Čož nie je najvyšší plat na slovenskej plochozemi ani náhodou
Však sa jej spýtaj, ty budeš dobrá závistliva suseda, mňa absolútne nezaujíma či príde sused na Ferrari a z kade má peniaze, starám sa len o seba, nemusí zarábať ani 5000, stačí, keď sa zamestná u kamaráta oficiálne nad 3 mesiace a hneď mu dajú hypotéku, nikoho nezaujíma či potom pracuje za 800 eur alebo kolko
Nájdi si nejakú hypotekárnu kalkulačku a zadaj tam údaje a budeš vedieť koľko musí mať minimálny príjem cca
@viestta samozrejme po 2 mesiacoch co sa pozname sa jej to len tak opytam
Synovec, IT plat 4300+-, kúpil dom za 290tis. v Bernolákove sám. Otec mu rucil, kvôli nízkemu veku synovca.
@doriiis nezaujima ma hypoteka na 5 cifernu sumu to je nic. 90 tisic dnes berie hocikto. 280 tisic nedaju hocikomu. Rodicovsky a pridavky sa do prijmu nerataju preto som sa pytala na plat
@zuzubb007 hypo vo výške 280 000 EUR s predpokladanou ročnou úrokovou sadzbou 3 % a dobou splácania 25 rokov (300 mesiacov), mesačná splátka by bola cca 1 325 EUR, čiže s 800 eurinkami by to asi ťažko zaplatil 🙂
@zuzubb007 zavistliva a preco? Napisala som hned v uvode ze som zvedava. Nemam co zavidiet byvame v rovnakej ulici vo velmi podobnom dome po rokoch uz bez hypoteky. Som praobycajne zvedava
Jaj pardon.Neviem rátať.☺️200 000 má šesť cifier.Je to úplne reálne autorka.
Ak zarába 5000 € tak splátka okolo 1300 je pre neho nic
@laurita285 dakujem za odpoved k veci. pan uz ma okolo 50 to by mu dali na 25 rokov este hypoteku?
@laurita285 ja vravím príklad jasné, že by to nezaplatil, ale stačí príjem za posledných 3 mesiacov preukázať, a keď ťa dakto zamestná oficiálne akože tak potom už nikoho nezaujíma tvoj skutočný plat ktorý máš oficialne, navyše ak kupovali dom za 280000 tisíc tak museli dať v hotovosti minimalne 50000 aj viac, ako autorka nevie, že nezdedeli peniaze? A vysetruje
@martul ja som brala hypoteku ako 19 rocna. A nic take ze za to ze mam nizky vek musi niekto rucit nebolo… ci ma synovec pod 18?
Nechces sa spytat priamo jej ?
Mna sa kamoska spytala vcera ako je mozne ze sme teraz kupili fungl nove auto a hned ho zaplatili komplet . Vies ak nemala problem Ti povedat,mozno nebude mat ani teraz. Ci nechces vyzerat zvedava pred nou?
Musi zarabat dobre, ved aj 4 deti nieco stoja 😇
Tebe to môže byt jedno, veď ty to neplatíš. Tak asi zarába dobre, keď mu dali. Ale nie tak dobre, aby si kúpil za hotové 😛
@andrejkap123 mal 19, viacej som neskúmala, možno mala jeho banka takú podmienku.
Splátka cca 1900 eur a plat cca 6800 eur, možno aj 7.
Mozu mat aj podedene peniaze, hlavne ked je uz starsi.
Mohli aj zdediť alebo dostať niečo darom a s tým sa ti zabudla pochváliť. Nerieš.
Autorka, tak v prvom rade, hypo 280tisic nie je v dnešnej dobe ako ty píšeš “astronomická suma” 😉. Sused nemusí byt v top manažmente, aby si mohol dovoliť živiť deti aj platit hypo na takýto dom. Áno, asi sa nemajú celkom zle, ale... Ináč u mna kebyže suseda z ulice, ktorá ma pozná 2 mesiace, takto vyzvedala naše majetkové/rodinne pomery, to by si sa divila ake polopravdy by som jej natárala kebyže chcem 😂.
ak je dom ohodnoteny na 280.000 tolko hypo nedostal.
vzal povedzme 200.000 na 10 rokov, cca 1500splatka a kludne moze robit aj mimoriadne splatky a mesacnu splatku tym znizovat.
nepises co robi, ak podnika moze mat prijem na odvody aj 4.000 a zarobi este zo zisku firmy.
Úplná normalka je podnikateľ alebo zdedili niečo a teda hypotéka nebude vysoká
Autorka, ty mi silne pripominas moju byvalu kolegynu. Ta furt riesila odkial beru ludia peniaze na to, na hento, na toto. Zavist s nou mlatila v kazdej vete, ktora z nej vypadla. Nikdy nepochopila, ze to nie je jej vec starat sa o to ako a kolko ludia zarabaju a ako a na co tie peniaze minaju. Teba to tiez strasne trapi, vsak?
@mirkam3 Oni nemusia nikomu hovoriť presné sumy koľko z kadiaľ zobrali, ale iste mali tých 20% pri hypotéke, mohli niečo zdediť alebo mať usporené, keď predtým bývali u svokry a možno jej ani neplatili za ubytovanie.
Možno majú dom za 300 tisíc ale to neznamená že sú tam šťastní ...alebo ako by som to napísala ...možno su aj im to prajem takej rodinke ale peniaze môžu mať od rodičov ,alebo aj ona mohla zdediť. Fakt skús sa aj ty posnažiť ak náhodou chces mať taký dom ...
zalezi kde a ako pracuje.. a ta vyska nie je ziadna astronomicka... 280t je uplne bezna vyska uz dnes, pred 10r som brala na dom 210t a tu som. Financie podla vsekteho mali, vyplacali spoluucast urcite a podla banky podla vsetkeho nie su rizikovi.. takze peniaze maju. A odkial a kolko tebe moze byt jedno.
Mne tatrabanka kalkulacka vyhodila 1400EUR splatku mesacne, to je na 6 ludi primerane... Kludne moze zarabat hocikolko... su len dohady kolko zaraba, kolko musi a kde robi...
Hypoteka nemoze prekrocit 8 nasobok cisteho rocneho prijmu, cite cisto hypoteticky hypoteku 300 000€ daju pokojne niekomu kto ma 4000€ brutto prijem. Jasne ak on ma male deti a zenu na rodicovskej, tak mu este odpocitali zivotne minimum na nezaopatrene deti a manzelku atd. takze zaraba urcite viac. Maximalna splatnost hypoteky je v kazdej banke ina ale ak sa nemylim je to okolo 70 rokov. A nie banka sa neboji dat taku hypoteku, hypoteka je predsa kryta kolateralom = zalozenou nehnutelnostou 🙂 a zaroven sa rizikovost odrazi aj na vyske urokovej sadzby. Hlupi v tej banke nie su.
My sme aktualne brali 330 000€ takze tvoja astronomicka suma, my az taka astronomicka nepride 🙂 a to uz jednu hypoteku mame 😂 takze zalezi od toho, kde zijes, lebo 300+ tisic hypoteky v Bratislave je uplne bezna vec a ano beru si ich aj jednotlivci.
Sa nemusíš pýtať susedy koľko muž zarobí, spýtaj sa čo robí keď si zvedavá. Ale určite zarobí dobre inak by mu hypo nedali.
Poznám tiež takú rodinu mladí so štyrmi deťmi. Ona je doma stará sa o deti a má živnosť.on je headhuntern.kolko presne zarába neviem ani ma to nezaujíma. Je šikovný,zarobí tak nech si uziju
A este doplnim, ze rodicovsky prispevok sa akceptuje ako prijem. Len nemoze byt hlavny a jediny prijem - takze spolu s prijmom manzela ho zobrali do uvahy. 🙂
Vsak ak si taka zvedava, kludne sa jej spytaj. Nikto to lepsie nebude vediet ako oni.