Chcem sa spýtať par otázok. Vo firme som zamestnaná od roku 2014. Pred porodom som bola od 10.06. 2019 do nástupu na materskú co bolo 13.09.2019 na pn. Rodičovská dovolenka mi konci 28.10.2022. Chcem sa spýtať kolko mam dovolenky este? Do nastupu na PN som adekvatnu cast dovolenky vycerpala. Naspäť do prace sa nemienim vrátiť.
Dalsia otazka ak by som si novu prácu nenasla a zaevidovala sa na urade práce mam nárok na nezamestnanecke? A co v pripade ze by som musela ist na PN mam nárok na platenu PN ak budem evidovaná na urade práce?
Ďakujem za odpoveď
Nevenujem sa tomu aktívne, ale takto si to pamätám...
Na výpočet nároku dovolenky je potrebné mať presné dátumy (aj koniec materskej) a aj počet odpracovaných dní (nie pracovných). Záleží aj aký má základný výmer (nárok) - podľa veku. Mala by si mať dovolenku za materskú od 13.09.2019 do konca 2019 a alikvótnu čiastku za rok 2020.
Ak si obnovíš nemocenské (napríklad odpracuješ nejaký deň alebo budeš čerpať dovolenku), tak môžeš ísť v ochrannej lehote po ukončení pracovného pomeru na platenú PN a potom čerpať podporu v nezamestnanosti.
Alternatívou je aj po ukončení pracovného pomeru sa prihlásiť v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - síce nedostávaš žiadne dávky od štátu, ale aspoň za teba platí štát zdravotné poistenie (sociálku nie).
Základ je včasná komunikácia so zamestnávateľom - dohoda o čerpaní + preplatení zvyšku dovolenky, dohoda o ukončení pracovného pomeru...
Je dobré, že riešiš vopred, ale za tých 9 mesiacov do konca materskej sa ešte môžu zmeniť legislatívne podmienky aj tvoje potreby a očakávania.
na PN máš nárok kým ti trvá PP (ale samozrejme musíš ukončiť RD a vrátiť sa do práce) alebo do 7 dní od jeho skončenia
máš aj nárok na podporu po skončení PP
dovolenka - napíš presné termíny MD začiatok a koniec a spočítame
2019 - plný nárok na dovolenku
2020 - krátenie o 3/12 = 1/4 ročného nároku, čiže nárok na 25*3/4
za rok 2020 máš neodpracovaných 155 dní (RD), čiže sa ti dovolenka kráti
2021 - nie je nárok za obdobie RD
za 2022 ak nastúpiš 29.10.2022 budeš mať nárok len alikvótnu časť za tie dva mesiace, lebo nestihneš odpracovať 60 dní v roku - čiže 2/12